Vissza
  • 2022.08.26
  • Wittmann Ildikó

Szószövő, Parti Medve és Billufeszt

Wittmann Ildikó programajánlója.

 BESZÉLGETÉS

Baranyai (b) András-interjú a prae.hu-n

A HUBBY idei egyik különdíjasa volt Baranyai (b) András illusztrátor, grafikus. Vele készített interjút a prae.hu oldalára Márkus Judit, amelyből máris megtudhatjuk, hogy András első emléke egy Magyarországon generációk óta közismert gyerekkönyv, és ez a mondat is szerepel benne: „…a naiv, béna, esetlenül elrajzolt dolgok is nagyon izgalmasak és inspirálóak tudnak lenni, a gyerekrajzoktól a rendőrségi fantomképeken át Vankóné Dudás Juliig”. Érdemes elolvasni: ITT

FESZTIVÁL

SZÉN a Cerkabellával

Szentendrét ezen a hétvégén is érdemes lesz felkeresni, hiszen éves fesztiválján (Szentendre Éjjel-Nappal) a gyerekekre is gondolnak. Most kivételesen mégis egy felnőtteknek szóló programot ajánlunk: a Cerkabella Könyvkiadó Hamupogácsa című gyermekirodalmi antológiáját mutatják be a felnőtteknek a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár szervezésében pénteken, augusztus 26-án, 17 órától a könyvtárban.  

Részletek: ITT

Pozsonyi Piknik a Pozsonyi Pagonnyal

Szeptember 3-án, jövő szombaton jön a legendás XIII. kerületi utcafesztivál, amelyen természetesen a Pagony könyvesbolt és a Pagony kiadó is gazdag programmal készül. A Gyerekszínpadon a kiadó népszerű szerzői és illusztrátorai olvasnak fel legújabb könyveikből. Délelőtt lesz Két kis dinó Berg Judittal és Kőszeghy Csillával, délután Vadadi Adrien, Monszport Vivien és a Barkamesék, Czernák Eszter Rátkai Kornéllal és a Sárkánysulival, Mészöly Ágnes, Takács Viktória és A jövőbe látó gömb, valamint Dávid Ádám, Kasza Julianna és Koppány, aki ezúttal dalokat ír. A Pozsonyi Pagony boltjában adománygyűjtő sütivásár lesz egész nap, amivel az Egyesület az Inklúzióért csapatát lehet támogatni. De lesz élet a Pagony Játszóházban, ahol a pagonyos társasok mutatkoznak be, a Szent István parkban a Manóvárost lehet kipróbálni, a Pagony standján pedig egész nap dedikálások és kedvezményes vásár várják az érdeklődőket.

Részletek: ITT
 

5. Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa-napok a Béke Szigetén

Hétvégén ötödik alkalommal rendezik meg Kisszékelyben a Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa-napokat. Augusztus 26-án, pénteken a Vathy Zsuzsáról készült portréfilmet lehet megtekinteni, augusztus 27-én gyalogtúra, helytörténeti előadás és a természet szépségei várják a látogatókat Rácegresen, 15 órakor pedig az Író Cimborák és illusztrátorok közösen nyitják meg kiállításukat. Közös vacsora, vasárnap közös játék, könyvárusítás, strand, helyi ízek is várják a látogatókat.

Bővebben: ITT

KÉPZÉS

Szószövő Budapesten is Molnár Krisztina Ritával

Molnár Krisztina Rita költő, író ősztől folytatja népszerű Szószövő íróműhelyét gyerekeknek; a biatorbágyi Kisgombos Mesebolt mellett Budapesten is indít egy 9–12 éveseknek és egy 13–18 éveseknek szóló foglalkozássorozatot. Budapesten ingyenes, bemutató óra augusztus 31-én, 15.30-tól és 17.30-tól.  

Bővebben: ITT

KÉZMŰVES

Mandalakészítés a Sárkányosban

Szeptember 1-jén az, aki nehezen engedi el a nyári szünidőt, még felkeresheti a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtárát, mert délután 5 órakor mandalát lehet készíteni. A részvétel a programon ingyenes, de regisztrálni a leírásban megadottak szerint szükséges.

Részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

Takács Mari kiállítása a Parti Medvében

A Cerkabella csodaszép antológiájához, a Tengereckihez készített Takács Mari remek illusztrációkat. A kiállítása augusztus 27-én, szombaton 17 órakor nyílik a szentendrei Parti Medvében, a Szentendre Éjjel-Nappal keretében. A kiállítást Nagy Barbara képzőművész nyitja meg, és október 1-ig lehet megnézni.

Részletek: ITT

 Olasz illusztrátorok a Deák17-ben

Szeptember 7-én 18.00 órakor nyílik az olasz illusztrátorok kiállítása a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában, Generazioni címmel. Az elmúlt évtizedek legjobb olasz illusztrátorait mutatják majd be, olyan nagy alkotókat, akik közül a legtöbbnek nem jelent még meg Magyarországon könyve, ám világszerte ismertek és elismertek. Andrea Antinori, Alice Barberini, Michael Bardeggia, Antonio Bonanno, Anna Forlati, Roberto Innocenti, Isabella Labate, Sarah Mazzetti, Bruno Munari, Daniela Iride Murgia, Claudia Palmarucci, Giulia Pastorino, Irene Penazzi, Alice Piaggo, Sonia Marialuce Possentini, Marco Somà és Daniela Tieni munkái lesznek láthatóak. A kiállítás kurátorai Révész Emese és Kellermann Viktória. Az eseményt Rofusz Kinga nyitja meg, és október 13-ig lesz megtekinthető.

Bővebben: ITT

A Billufeszt Debrecenben

Augusztus 16-án nyílt kiállítás a debreceni Bényi Galériában a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2021-ben évfordulós irodalmi alkotók, Lázár Ervin, Mészöly Miklós és Pilinszky János művei által inspirált alkotásaiból. Az anyag szeptember 18-ig ingyenesen látogatható.

Részletek: ITT

DÍJ

Rofusz Ferenc animációs rendezőt Szent István-renddel díjazták

Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án ünnepélyes keretek között Szent István-rendet adott át Rofusz Ferenc Oscar-díjas animációsfilm-rendezőnek. Rofusz Ferenc a Pannónia Filmstúdióban fázisrajzolóként kezdte pályáját. Közreműködött az 1973-ban bemutatott János vitéz elkészítésében, majd Jankovics Marcell mellett, társrendezőként a Gusztáv-sorozatot készítette. 1981-ban a Légy című filmjével Oscar-díjat nyert. 1988-tól 2002-ig Kanadában élt, azóta újra itthon alkot. Gratulálunk az elismeréshez!

Részletek: ITT

Kitüntették az ELTE TÓK adjunktusát

Gajdó Tamásné dr. Gődény Andrea adjunktus, a Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék oktatója, a kortárs hazai gyermekirodalom kitűnő, lelkes és érdeklődő szakértője nemzeti ünnepünk alkalmából az anyanyelvi tantárgy-pedagógia, különösen az olvasásfejlesztés területén folytatott eredményes szakmai munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át. Gratulálunk!

Részletek: ITT

Turi Lilla 2022-ben a legjobbak között

Az Association of Illustrators szervezet World Illustration Awards 2022 New Talent Highlights munkái közé kerültek Turi Lilla illusztrációi, amelyeket a Csimota Kiadónál megjelent Amire emlékszem című képeskönyvéhez készített. Gratulálunk, és drukkolunk a további sikerekhez!

Bővebben: ITT

Wittmann Ildikó