Vissza
  • 2021.11.05
  • Wittmann Ildikó

Színház, workshop, könyv, újság és egy kis Nyuca

Családi és szakmai programok és sok-sok olvasnivaló

Wittmann Ildikó programajánlója.

SZÍNHÁZ

Jön a Sam, avagy felkészülés a családi életre!

A Kolibri Színház társulata új darab próbáiba kezdett a héten. A november 2-i olvasópróbával megkezdődtek Maria Wojtyszko ifjúsági drámájának előzetes munkálatai Gyevi-Bíró Eszter rendező vezetésével. Az ősbemutatót december 11-én tartják a Kolibri Pincében.

Sam neve lengyelül annyit tesz: egyedül. A kortárs lengyel ifjúsági drámairodalom egyik legfrissebb darabja egy 13 éves kamaszfiú útkeresését követi végig, akinek a szülei válnak. A groteszk családtörténet olyan torokszorító témákra kérdez rá, mint a válás, a vallás vagy a hagyományos családmodell túlélési lehetősége, miközben különleges érzékenységgel és humorral beszél a gyermeklét problémáiról.

A nézők a Kolibri Színház jól ismert színészeit, Fehér Dánielt, Nyirkó Krisztinát, Alexics Ritát, Krausz Gábort, valamint a válófélben lévő szülőket játszó Tisza Beát és Bodnár Zoltánt látják majd a színpadon. Ők hatan fogják szórakoztatni a kiskamasz közönséget a mai gyerekek tempójához igazított, másfél perces vágásokkal készült jelenetekben.

Novák János, a Kolibri Színház igazgatója kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a repertoárban helyet kapjon Maria Wojtyszkónak, az új lengyel női írógeneráció meghatározó alkotójának ifjúsági drámája, amely friss látásmóddal, a felnőttek és gyermekek konfliktusait őszintén feltárva, valódi emberi problémaként kezeli az ifjúság gondjait. Ahogy a Mennyek és pokol című kortárs lengyel mesedráma-válogatás utószavában írja, e művek „középpontjában az ember, a kicsiny egzisztencia, a gyermek kiszolgáltatottsága és magánya áll, illetve e magány egyéni és közösségi feldolgozhatóságának lehetősége. Vagyis a kiútkeresés.” (Mennyek és pokol – Színpadi mesék, történetek gyerekeknek és felnőtteknek, Móra Könyvkiadó, 2021.)

Izgalmasnak ígérkezik, várjuk a bemutatót!

Részletek az előadásról: ITT

ÚJSÁG

Hamarosan indul a MESE folyóirat

Dr. Boldizsár Ildikó, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója, meseterapeuta, mesekutató, író és szerkesztő MESE címen szakmai folyóiratot alapított. A lap másik alapítója Luzsi Margó, aki az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának nyugalmazott osztályvezetője, mesemondó, meseterapeuta. könyvtáros.

„Mi, az alapítók egy olyan szakmai folyóiratot hoztunk létre saját anyagi és szellemi forrásainkra támaszkodva, amely a mesével foglalkozó valamennyi irányzat és szakember számára nyitott. Elsődleges célja, hogy tájékozódási alap legyen azoknak, akik mindent tudni szeretnének a mesékről, valamint a meséket munkájuk alapjának tekintő műhelyekről és szervezetekről” – írják. Az első lapszám várható megjelenése 2022. március 10-én lesz.

Forrás: ITT

KÖNYV

Csehy Zoltán gyermekverskötettel jelentkezett

Kimaradsz egy körből! címmel jelent meg Csehy Zoltán költő, irodalomtörténész gyermekverskötete az Anser Kiadó gondozásában. A versek a kiadó Kabóca-könyvek sorozatában, Ferdics Béla rajzaival láttak napvilágot.

Részletek: ITT

Tabu a gyerekirodalomban – tanulmánykötet-bemutató

A kötet a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tudományos és Művészeti Pályázata; Alkalmazott Pedagógiai Intézet Óvodapedagógus-képző Tanszék munkatársainak gondozásában. A kötet felelős szerkesztője Varga Emőke; szerkesztői: Pusztai Virág, Turcsányi Enikő.
A kötetet a szerzők részvételével mutatja be a felelős szerkesztő a Jókai Klubban, 2021. november 5-én, 14 órai kezdettel.
Részletek: ITT

A NYUCA eljövetele

Az év talán legkülönlegesebb hazai könyve, a NYUCA – bestárium – három szerzővel (Kollár Árpád, Csepregi János, Dániel András) és egy frissen díjazott illusztrátorral (Nagy Norbert) november 11-én, csütörtökön 18 órakor a budapesti Lumen Kávézóban mutatkozik be.

A szerzőkkel Péczely Dóra szerkesztő, kritikus beszélget, közreműködik Scherer Péter, a kötetet pedig a Scolar Kiadó jelentette meg.

Most legalább kiderül, mi is az a Nyuca… (?)

Részletek: ITT   

Tanulmánykötet a meseregényekről

A regényolvasás (be)vezetése – meseregények az olvasóvá válás folyamatában címmel Gajdóné Gődény Andrea, Koósné Sinkó Judit és Merényi Hajnalka jegyzik a legújabb izgalmas és hasznos tanulmánykötetet, amely a meseregényeknek az olvasóvá válás folyamatában betöltött szerepéről szól:

„Tanulmányunk három rétegéből az elsőben a meseregény műfaji sajátosságait járjuk körbe, majd elemző módon megismerkedünk Kolozsi Angéla Bódog és Szomorilla című művével: elhelyezzük a meseregények típusai között, és röviden megismerjük a történetet. Az írás második részében az olvasóvá nevelésről, ennek eszközeiről és lehetőségeiről szólunk, valamint arról, milyen kihívást jelent, ugyanakkor milyen fontos egy regény közös feldolgozása az alsó tagozaton. Itt lehet olvasni a később bemutatandó drámapedagógiai foglalkozások elemzését. A szöveg harmadik részében pedig a meseregény drámapedagógiai eszközökkel (például néma jelenetek, tulajdonságválogató, mosolyposta, karakterépítés, kötött mondatkezdés, érzelmek kórusa) való órai feldolgozásának menetét mutatjuk be.”

További részletek: ITT 

BESZÉLGETÉS

Kertész Erzsi a Baristum Kávézóban

A népszerű HUBBY-díjas gyerekkönyvszerzővel, Kertész Erzsivel beszélget Borbás Andrea. Erzsi a hazai ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb sorozatának, a Panterának a szerzője, amelynek nemrég jelent meg az 5. része. A műsorban lehet kérdezni is az írónőtől.

A belépés díjtalan, a szervezők viszont kérik, hogy előzetesen regisztráljanak az érdeklődők.

További részletek: ITT   

KONFERENCIA

Átkelni ismeretlen partokra

A budapesti Goethe Institut november 18-án, csütörtökön délelőtt 10 órától a német és a magyar gyermekirodalomról rendez konferenciát.

 „»Gyermekkönyvekkel megnyitni a világot«: Jella Lepmannak, a Nemzetközi Gyermekkönyvtár alapítójának szavai nem vesztették el jelentőségüket. Mert a gyermekirodalom még mindig segít »átkelni ismeretlen partokra«. Elméleti és gyakorlati impulzuselőadásokkal, gyermekkönyv-felolvasással, valamint illusztrátor- és fordítóworkshoppal szeretnénk megközelíteni az aktuális németországi és magyarországi gyermekirodalmat” – írják a szervezők.

A szakmai disputák mellett alkotói workshopra is várják az érdeklődőket, erről lejjebb külön is írunk.

Részletek a Facebook-eseményben  

Kötelezők között

A Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Magyartanárok Egyesülete konferenciáját a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2021. november 5-én és 6-án (pénteken és szombaton) rendezik a Jókai Anna Szalonban. Rengeteg megszólaló, elmélet és gyakorlat – remek szakmai program!

Részletek a Magyartanárok Egyesületének honlapján: ITT

Vadlazac 2. a mesélés kortárs formáiról

Csak emlékeztető: pénteken, november 5-én öttől jön ismét a Vadlazac2 a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai terében, remek előadókkal, előadás után rövid műhelyfoglalkozásokkal.

Fókuszban a történetmondás lehetőségei óvodás- és kisiskoláskorban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Maszkot mindenképp hozzatok magatokkal!

Részletek: ITT

WORKSHOP

Illusztrátoroknak, Philip Waechterrel

Elindult a regisztráció a már említett, november 18-án, csütörtökön tartandó illusztrációs workshopra, amelyet az ismert illusztrátor, Philip Waechter tart szakmabeli érdeklődőknek.

A Goethe Institut szervezésében zajló workshopra november 10-ig lehet jelentkezni

Minden részlet megtalálható a Facebook-eseményben.

Über-Setzen – német fordítói workshop

Szintén a Goethe Institut konferenciájához kapcsolódóan, november 19-én 10 órától Balatonfüreden, a fordítóházban tart gyermekirodalmi fordítói workshopot Nádori Lídia és Rácz Péter.

Jelentkezés november 8-ig. A részvétel ingyenes, a további részletek elolvashatók a Facebook-eseményben

CSALÁDI

Hermelin Gála és Forgatag

November 13-án, szombaton 10 órától 18 óráig rendezik meg ismét a Magyar Természettudományi Múzeumban a Vadonleső Program szervezésében az év emlőse, a hermelin tiszteletére a Hermelin Gála és Forgatagot.

„A szép, de nehezen megfigyelhető állatot november 13-án egy gála és forgatag keretében ünnepeljük meg a Természettudományi Múzeumban. A megnyitóbeszédek után itt tartjuk meg a hermelines gyermekpályázatok díjátadóját; lesz izgalmas természetfotó-bemutató, és Gryllus Vilmos gyerekkoncertjét is meghallgatjuk. Utána a jelen lévő természetvédelmi szervezetek a hermelinről és társairól szóló izgalmas játékokkal, újdonságokkal várják a látogatókat a Vadonleső Forgatagon.”

Remek családi program, mindenkinek ajánljuk.

A további részletekért fontos megnézni a Facebook-esemény leírását

                                                                                                  Wittmann Ildikó