Vissza
  • 2023.01.27
  • Bakó Kata

Sok pici farsang!

Bakó Kata programajánlója.

PETŐFI 200

A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben

Mindig izgalmas, ha egy íróról vagy költőről kiderül, hogy hol volt iskolás, milyen osztályzatot kapott, vagy miféle önképzőkörbe járt, akadt-e kedvenc tanára, esetleg tantárgya, vagy inkább unta az iskolát. Petőfi Sándor evangélikusként az egyháza iskoláiban diákoskodott. Az Evangélikus Országos Múzeum új időszaki kiállítása most Petőfi Sándor életművét az iskolái, tanulóévei és evangélikus vallása szemszögéből mutatja be.

Az interaktív tárlat számos Petőfi-relikviát sorakoztat fel, de a rendezők arra is gondot fordítottak, hogy múzeumpedagógiai programokkal, szabadulószobával, nyomozással tegyék Petőfi életművét és korát a diákok számára is élményszerűvé; hogy ők is úgy érezzék: Petőfi a mi Sándorunk.

A múzeum munkatársai arra is kíváncsiak voltak, mit gondolnak Petőfiről azok a fiatalok, akik jelenleg is a kétszáz éve született költő iskoláiba járnak. Kisfilmjeiket ITT nézhetitek meg.

Budapest, Evangélikus Országos Múzeum; a kiállítás május 31-ig látogatható.

További információk: ITT

Indul a Petőfi Irodalmi Karaván – Irodalmi utazás negyedik alkalommal Erdélyben Juhász Annával

A Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezésében negyedik alkalommal indul népszerűsítő újára a klasszikus és a kortárs irodalom – most a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva Petőfi Irodalmi Karaván néven. Február 6. és 9. között Szatmárnémeti, Nagybánya, Zilah és Kolozsvár lakói lehetnek izgalmas irodalmi események résztvevői.

Az észak-erdélyi irodalmi utazás során négy rendhagyó irodalomórát is tartanak, ahol a XX. századi (kortárs) irodalom bemutatása mellett kiemelt téma lesz a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkássága is.

A Szalon-estek alkalmával pedig Zalán Tiborral és Háy Jánossal (mindkettejük József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő), Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerzővel (Kaláka, Neil Young Sétány), valamint Rozs Tamás zenésszel, zeneszerzővel és zenetanárral, zeneterapeutával (Szélkiáltó) találkozhatnak az érdeklődők.

A négy nap jelentős eseményeit videón és fotónaplóban is rögzítik a szervezők, s azokat folyamatosan közzéteszik a kultúra.hu oldalon.

Az események szervezője és házigazdája Juhász Anna irodalmár.

Részletes időpontok, további információk: ITT

FABULA LEVÉLMŰHELY

Tasi Kata: Porcicák – Mesesorozat ovisoknak

A Fabula Levélműhely (ITT olvashatjátok a velük készült riportunkat) nagy örömmel jelentette be, hogy mostantól porcicák is részesei lehetnek a családi meséléseknek. De nem akármilyen porcicák, pontosabban Porcicák ők, ugyanis Cikcakk, Fahéj, Zizi, Eulália és Gömbi Tasi Kata új meséjének szereplői. A porcicák Almás Zsófisegítségével keltek életre (papírra). Ha kíváncsiak vagytok, ITT meg is nézhetitek, milyen színes egyéniségek. Kalandjaikat hat részben ismerhetitek meg.

További tudnivalók: ITT

KÖNYVÚJDONSÁGOK

Berg Judit: Rumini kincsei

Hamarosan megjelenik a legújabb Rumini-kötet a kezdő olvasók örömére.

Berg Judit sokatok által kedvelt és szeretett karakterét, Ruminit a nagypapája, Papó nevelte fel. Hogy mi mindent csináltak (azon túl, hogy megtanult írni, olvasni, számolni és dolgozni), hamarosan ti is megtudjátok. A Pagony Kiadó szintezett olvasmányai között most már Rumini is segíti az élményteli olvasástanulást.

A híradást ITT találjátok

Shona Innes – Agócs Írisz: Ez mind te vagy

Shona Innes ausztrál pszichológus kicsiknek íródott könyvei az élet nehéz kérdéseiről szólnak a gyermekek nyelvén. Mindehhez Agócs Írisz csodás illusztrációi társulnak, így értékes sorozatot lapoz nemcsak a gyermek, hanem a szülő és a pedagógus is, hiszen mindegyik kötetben található hasznos tanács a téma feldolgozásához.

Az Ölelj meg!-sorozat legújabb kötete (Ez mind te vagy) az identitásról szól: hogyan gondolkodhat egy óvodás önmagáról, s mit gondol arról, hogy mások milyennek láthatják őt.

Ha még nem ismered a sorozatot, esetleg épp egy ilyen segítő könyvre vágytál, ITT belelapozhatsz.

Marisha Rasi-Koskinen: A Nap sötét oldala

Marisha Rasi-Koskinen 2019-ben nagy sikert aratott műve most magyarul is megjelenik a Cerkabella Könyvkiadó gondozásában. A többszörösen díjazott finn író és pszichológus ifjúsági regénye titokzatos történet az idő természetéről és az emlékekről, valamint a barátságról, a családról, a szerelemről s a jövő megváltoztatásának lehetőségéről.

„Lebilincselő és elgondolkodtató disztópikus fantázia, töprengésre késztet ‒ és reményt kínál” – vallotta a könyvről a Finlandia Junior Prize zsűrije – reméljük, nektek is tetszik majd: ITT már most is beleolvashattok.

SZÍNHÁZ – BÁBSZÍNHÁZ

Etgar Keret – Cseri Hanna: Kócos macskaember-kölyök – bemutató

Habakuk kapitány égi kalózhajóján otthontalan állatok élnek, akiket máshol nem fogadtak be.

A hajón nagy a vidámság, lehetetlen szomorúnak lenni, esetleg honvágyat érezni. Ám egy nap felbukkan a Kócos macskaember-kölyök, akit az apukája otthagyott az állatkertben, mert fontos meetingje volt. Érkezésekor felbolydul a bárka, s fontos kérdések fogalmazódnak meg a kalózhajó lakóinak fejében.

Etgar Keret meséjét színpadra alkalmazta és rendezte: Cseri Hanna.

Budapest, Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központ, január 28. szombat, 11.00

További információk, jegyvásárlás: ITT

Rozi az égen – Hab a tortán!

A Füge Produkció és a Pagony szervezésében, a Hab a tortán! mesesorozat részeként Jeli Viktória és Tasnádi István közösen írt mesekönyvének színpadi változatát nézhetitek meg Szemenyei János és Kovács Lotti előadásában.

Mi történik akkor, ha valaki nem találja a születésnapját? Mit lehet ilyenkor tenni? Hol keresse? Égen, földön? Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot, ha jelezzük: a darab végére Rozi születésnapja megkerül

A mozgalmas délelőtt során ráadásul színezhettek, mesekönyveket olvashattok, beszélgethettek, és lesz kézműveskedés is.

Budapest, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház; január 29. vasárnap, 10.15–11.30

Bővebb információk: ITT

Veres András: A kisgömböc – bemutató

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház új darabot mutat be január 29-én. A kisgömböc meséjét már a legkisebbek is ismerik, rajzfilmes változata is ismert.
Most a bábszínházi adaptációját nézhetitek meg, melyet Veres András írt és rendezett.
A szereplők: Kolozsi Angéla, Lukács Gábor és Hencz András.
A bemutatóra és a délutáni pótelőadásra a jegyek ugyan már elfogytak, de ne aggódjatok, mert nem maradtok le, egész februárban játsszák az új darabot.

Szombathely, Mesebolt Bábszínház, bemutató: január 29. vasárnap, 10.00
A februári műsor és a darab színlapja: ITT és ITT

KVTársulat – Médeia

A KuglerArt Szalon Gallery and Shop különleges előadásnak ad helyet. „A KVTársulat először vállalkozott klasszikus feldolgozására; az ókori szöveg alapján olyan kortárs előadást hozott létre, amely a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól, ma. Czukor Balázs rendező – akivel a díjnyertes Függésben című előadás után másodszor dolgoznak együtt – kerettörténetbe helyezte a drámát; Médeia története egy csoportterápián, szerepjátékokon keresztül bomlik ki.”

A 29. Thealter Fesztivál különdíját elnyerő előadás Euripidész Médeia című drámája nyomán, Rakovszky Zsuzsa fordításának felhasználásával készült, szereplői: Radnay Csilla, Spiegl Anna, Száger Zsuzsa, Urbanovits Krisztina.

A 16 éven felülieknek ajánlott 70 perces, szünet nélküli előadás akadálymentesített a vakok és gyengénlátók részére.

Budapest, KuglerArt Szalon Gallery and Shop; február 18. szombat, 19.00–20.30

Jegyvásárlás: ITT

KIÁLLÍTÁS

Sok pici farsang – Rutkai Bori, Máray Mariann és Dániel András kiállítása

A Kastner Kommunity Art Korner illusztrációs kiállítással kapcsolódik az idei farsanghoz.

A tárlat valójában Rutkai Bori fejében született meg: szerette volna, ha két illusztrátor barátja, Dániel András és Máray Mariann végre találkoznak. Így aztán térült-fordult, s létrehozott egy izgalmas és mozgalmas tárlatot.

A kiállításhoz kapcsolódva szombatonként gyerekfoglalkozások is lesznek, ezekről is igyekszünk hírt adni.

A február 2-án, csütörtökön 18.30–20.00-ig tartó nyitó ünnepségen a tárlatot Mészáros János szerkesztő, mesekönyvkiadó, gyerekirodalmár nyitja meg.

Budapest, Kastner Kommunity Art Korner;

február 2. csütörtök, 18.30–20.00 – március 4. szombat, 11.00–12.00

További információk: ITT

Farsangi bál a zöldségekkel – kézműves-foglalkozás Máray Mariann-nal

A Sok pici farsang című kiállításhoz kapcsolódó első foglalkozáson eldönthetitek, hogy minek öltözzenek a zöldségek.

Budapest, Kastner Kommunity Art Korner; február 4. szombat, 11.00–12.00

További információk, regisztráció, jegyek: ITT és ITT

PÁLYÁZATOK

Szép Magyar Könyv 2022 – pályázati felhívás

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén is meghirdeti Szép Magyar Könyv 2022 elnevezésű versenyét, melyet a legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára írnak ki nyolc kategóriában minden évben. Azokat a magyar nyelvű és kiadású könyveket lehet nevezni, amelyek 2022-ben láttak napvilágot.

A verseny eredményhirdetése 2023. június 8-án, a 94. Ünnepi Könyvhét első napján lesz.

A pályázat nevezési határideje: 2023. február 7.

Bővebb információ, tudnivalók: ITT

Magyar népmese – hagyományos mesemondás

A Hagyományok Háza hiánypótló tanfolyama az élőszavas mesemondás rejtelmeibe vezeti be a tanfolyam résztvevőit. A komoly elméleti és gyakorlati képzés során a népmesék különböző változatokban élő formáit ismerhetitek meg, s nem utolsósorban egy összetartó, egymást segítő közösség tagjaivá válhattok. A jelentkezésnél a pedagógusok és a közművelődési szakemberek elsőbbséget élveznek.

Jelentkezési határidő: február 10.

Budapest, Hagyományok Háza, 2023. február 25. szombat 10.00 – május 20. szombat 18.00

Tanfolyami leírás, időpontok, jelentkezés: ITT

VII. Csorba Győző Versmondó Verseny

A pécsi Szent Mór Iskolaközpont a PÉCS8 program, a Csorba Győző Társaság és a Magyartanárok Egyesülete szakmai támogatásával versmondó versenyt hirdet magyarországi, illetve határon túli középiskolás magyar diákok számára.

A jelentkezők az első fordulóban egy Csorba Győző-verssel jelentkezhetnek, a döntőben pedig a Csorba Győző-vers mellett Petőfi Sándor vagy Csokonai Vitéz Mihály költeményeiből válogathatnak.

A kétfordulós verseny döntője április 14-én, a Szent Mór Iskolaközpont koncerttermében lesz.

Jelentkezés: 2023. február 12-ig

Részletes pályázati kiírás: ITT

Átváltozások – a Ciceró Könyvstúdió első gyerek- és ifjúsági képregénypályázata

A 16 éven felüliek számára meghirdetett pályázat célja, hogy olyan kiskamasz (hattizenkét éves) és serdülő (tizenkét éven felüli) olvasóknak szánt képregények szülessenek, amelyek központi témája az „átváltozás”.

A pályázók mindkét kategóriában beküldhetik pályaműveiket, de kategóriánként legfeljebb három alkotást.
Az első három helyezett mű megjelenési lehetőséget kap a Ciceró Könyvstúdió képregény-antológiájában, és alkotói honoráriumban is részesül.

A pályázatok beküldési határideje: 2023. április 15. szombat
Részletes pályázati kiírás: ITT

ZENE

Jégkorszaki szakik – beavató operaelőadás

Gioachino Rossini Bruschino úr, avagy a véletlen gyermek című vígoperáját 1813-ban mutatták be. Toronykőy Attila rendező, a, a Presto Kamaraegyüttes és Oberfrank Péter karmester bebizonyítja, hogy egy jó opera cselekménye minden korban megállja a helyét, s az improvizációra és játékra kész szereplők akár a jégkorszakban is bonyodalmakba keveredhetnek.

Az előadás előtt 9.45–10.30 óráig Ráhangoló címmel ingyenes interaktív, játékos foglalkozás lesz, amelyre az előadást megelőző kedd éjfélig lehet jelentkezni.

Budapest, Müpa, február 26. vasárnap, 11.00–13:00
További információk, jegyvásárlás: ITT

MESEKONCERT

Klárisok mesekoncert a Mesemúzeumban

Korzenszky Klára és zenész barátai évek óta tartanak igényes, fantasztikus zenés mesefoglalkozásokat óvodás és kisiskolás csoportoknak a Mesemúzeumban.

Február végétől hat alkalommal lehet belekóstolni, hogy milyen csodás együtt mondókázni, énekelni, elkísérni a mesehősöket az útjukon, s velük együtt elnyerni a jók jutalmát. Arra biztatunk minden óvodapedagógust és tanítót, hogy jelentkezzen a foglalkozásokra, mert a csoportjának és osztályának életre szóló élményt szerezhet.

Budapest, Mesemúzeum; első alkalom: február 27. hétfő, 9.00
További részletek: ITT és ITT

Bakó Kata