Vissza
  • 2021.07.09
  • Wittmann Ildikó

Sok könyvújdonság, PIM Családi Fesztivál és lovagi torna Visegrádon

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Új mesekönyv a HUBBY-díjas szerzőtől

Új könyv látott napvilágot a Pagonynál Wéber Anikó tollából, Luca és Máté régi körhintája címmel. Anikó tavaly a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum különdíját nyerte el eddigi életművéért. Legfrissebb könyvének hangulata hasonló a Hanga régi karácsonyai című korábbi meséjéhez.

„A szerző ezúttal olyan nőalakokat mutat be, akikről talán nem is hallottatok, pedig nyomot hagytak a történelemben. Emellett pedig elsősorban szerető anyukák voltak” – írja a kiadó.

Az illusztrációkat Keszeg Ágnes készítette.

ITT lehet beleolvasni a könyvbe 

Papírszínház-újdonságok a Csimotától

A Csimota Kiadó gondozásában megjelenő papírszínházi mesék gyűjteménye ismét néhány gyönyörű, klasszikus darabbal gazdagodott: Szegedi Katalin festette meg a Hófehérke és a hét törpe, Szalma Edit a csillagszemű juhász meséjét, Kárpáti Tibor mondókákat mutat be, Herbszt László Vibók Ildi Ha nagy leszek című vadonatúj szövegét álmodta papírszínházi formába, és van egy lengyel mese is: Mese a Visztuláról, Magdalena Zarębska szövege Karolina Szopa illusztrációival, Körner Gábor magyar adaptációjával.

Papírszínházazzatok a szünidőben is!

A részleteket megtaláljátok: ITT

Szabad a pálya!

Szabad a pálya, hogy új tudományos ismereteket is figyelembe véve gondolkodjunk a bevándorlásról, hiszen már kapható Bryan Caplan könyve, Szabad a pálya – Vajon mit mond a tudomány a bevándorlásról? címmel.

A kötetet tizennégy éven felülieknek ajánlják, és az ajánlóban így írnak róla: „…új, izgalmas nézőponttal gazdagítja a bevándorlásról szóló vitát. Azzal érvel, hogy a határok megnyitása robbanásszerű világgazdasági növekedéssel járna, és végső soron az egész emberiség javát szolgálná. Könnyen követhetően és nehezen cáfolhatóan érvel a bevándorlás akadálymentesítése mellett.”

Érdemes elolvasni, a Wunderlich Productions terméke elérhető több nagy könyvesboltban

A részleteket ITT láthatjátok

Bújócska

Molnár Jacqueline könyve egyáltalán nem bújik el, hanem nagyon is kézbe kívánkozik. A Móránál megjelent kiadvány egy olyan kislányról szól, aki még a felnőtteket kétségbeejtő járvány közepette is a játékot és a vidámságot keresi a világban. Az ő játékossága, fantáziája, vidámsága segíthet mindannyiunknak átvészelni ezt a nehéz időszakot, hiszen ahol anya egyaránt lehet tündér és boszorkány, ahol apa átváltozhat krokodillá, a testvér akár kismajom is lehet, a háziállat pedig tigris, ott vidámabbak a nyomasztó hétköznapok is. A könyvön lévő lyukakon átkukucskálhatunk a képzelet világába.

Részletek a könyvről: ITT 

Nyáron is könyvtár!

Sok helyen nyáron is nyitva vannak a könyvtárak, érdemes felkeresni őket. Például a nagykovácsi Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtárat, ahol szerda kivételével minden hétköznap remek, felkészült munkatársak fogadják az olvasni vágyókat; Facebook-oldalukon rendszeresen ajánlanak tematikusan válogatott könyveket.

Érdemes felfedeznie nyáron is mindenkinek a helyi könyvtárat!

Bővebben: ITT

TANULMÁNY

Gyermekélet egykor és ma

Ezzel a címmel jelent meg a Néprajzi Intézet legújabb kiadványa, Deáky Zita és Bali János szerkesztésében. Az ELTE BTK Néprajzi Intézete 2020 szeptemberében indított szakszemináriumot, amely a gyermekélettel foglalkozott.

„A 20. század elejétől napjainkig a gyermektéma tudományos szempontból rendkívül fontos és népszerű, gondolhatunk a neveléstörténet, a pszichológia, a társadalomtörténet, a szociológia, a néprajztudomány eredményeire. A korábban mellőzött társadalomtudományi témák, így a gyermekkor és a »felnőttkor« különböző szakaszai, a nők és a női szerepek önálló kutatási kérdésként merültek fel. A kulturális antropológiában és a néprajztudományban is megjelentek az idősek, a fiatalok, a gyermekek és a nők, ezzel új témák és új utak nyíltak, messze kitágítva az eddigi kutatási horizontot” – írják a kötet ajánlójában.

„Bár kaleidoszkópszerűen, de megmutatja, hogy a 21. századi fiatal néprajzos generáció is nyitott mind a történeti, mind a jelenkutatásra, a hagyományos néprajzi témák mellett az új, a 21. századi társadalmi kérdések felvetésére is, valamint képes új szemlélettel, új értelmezéssel közelíteni hagyományos témákhoz.”

A kötet ajánlója ITT olvasható 

SZÍNHÁZ

Róka Móka Mesetára

Július 10-én, szombaton a Fonó Budai Zeneházban interaktív meseszínházzal lép fel Róka Szabolcs. Szabolcs ismert kobzos és énekmondó, több együttes tagjaként Tinódi-díjjal is jutalmazták. Gyerekeknek szóló előadásain remek humorral, könnyedén aktivizálja a közönséget, zenés meséibe bevon kicsiket és nagyokat.

További részletek: ITT

CSALÁDI

Egy apró mesehős nyomában a PIM Családi Fesztiválon

Családi kaland, séta és nyomozás a Mesemúzeum környékén. Éles szemű, csavaros észjárású felfedezőket várnak a csapatba szombaton, július 10-én 11 órakor, hogy nyomára bukkanjanak a felfedezők egy környékbeli apró mesehősnek.

A kalandos sétaút a PIM Nyári Fesztivál és a Mesemúzeum közös programja.

7–10 éves gyerekeket és kísérőiket várják.

Részletek: ITT

Családi szombat a soroksári Tündérkertben

Július 10-én, szombaton délelőtt ismét családi program lesz a soroksári Molnár-szigeten, a Tündérkertben. A családi szabadtéri programok klasszikus kellékei (állatsimogató, csillámtetoválás, csempefestés, lufihajtogató, kézművesvásár, kürtőskalács, vattacukor, büfé) mellett 9.30-tól lesz zenés-mondókás foglalkozás kicsiknek (CsemetÉnek), tíztől pedig a Magyar Népmese Színháztól Az aranytollú madár című előadás lesz látható.

Részletek: ITT 

Megelevenedik a lovagkor Visegrádon

Július 9-től 11-ig Visegrádon az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak emléket állítva ismét megrendezik a Visegrádi Palotajátékokat, amelynek 1985-ben frissítették fel első ízben a hagyományait. A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok Magyarország legrégebbi történelmi fesztiválja, mely a Kárpát-medencei térségen kívül Európa tíz országából fogad kiváló hagyományőrző csoportokat.

Velük együtt közel ezer kosztümös szereplő érkezik most is Visegrádra, hogy méltóképpen idézhessék fel az egykori királyi székváros legfényesebb történelmi eseményét. Három napon keresztül várják a látogatókat programjaikra, melyek öt helyszínen – a Lovagitorna-pályán, a Királyi palotában, a Királyi borudvarban, a Parkszínpadon és a Salamon-toronyban – reggeltől a késő esti órákig zajlanak.

Részletek: ITT 

KIÁLLÍTÁS

Képeslevelezőlap-kiállítás a szombathelyi könyvtárban

Július 10-én, szombaton 10 órakor nyitják meg a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete és a Berzsenyi Dániel Könyvtár közös kiállítását a könyvtár földszinti előadótermében.  Az egyesület hűen őrzi a képeslapgyűjtés legmagasabb szintű hagyományait, a megnyíló kiállítás pedig kiváló alkalom lehet arra, hogy könyvtárba menet azokat is megismertessük a képeslap mibenlétével, aki – hála a digitális korszaknak – még soha életében nem kapott a postán ilyet.

Részletek: ITT 

KÉPZÉS

Kritikaíró szeminárium indul

A Kortárs folyóirat kritikaíró szemináriumot hirdet, amelyre augusztus 10-ig lehet jelentkezni. A szeptember 15-én induló kurzusokon szó lesz az adaptáció, a popkulturális zsánerek, a trendek, a szövegelemzés, a határon túli irodalom és a gyerek- és ifjúsági irodalom, az új líra alkotásairól.

A jelentkezés mikéntjéről, a munka menetéről további részletek találhatók: ITT 

Wittmann Ildikó