Fotó: www.facebook.com/sepsibook
Vissza
  • 2023.06.01
  • Hollanda Andrea

SepsiBook2 – Könyvünnep Sepsiszentgyörgyön

Hollanda Andrea beszámolója sok-sok képpel.

Könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált szerveztek SepsiBook elnevezéssel, immár második alkalommal, 2023. május 25. és 28. között Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön, ahol különös figyelmet fordítottak a gyermekekre és a tinédzserekre mint leendő olvasókra.
A háromszéki gyermekek körében ismert szerzőket hívtak meg, és minden generáció számára kínáltak könyves élményt. Az írókkal való találkozás közel hozza a gyermekekhez az irodalmat, amely így személyes élménnyé válik, inspirálja és kíváncsivá teszi őket. Fontos eszköze az olvasóvá nevelésnek és az irodalomoktatásnak is.

A SepsiBook terei és irodalmi rendezvényei ebben kívántak a szülők és a pedagógusok segítségére lenni, játékos, családias és barátságos rendezvénnyel várva a látogatókat.

Sepsibook-05

A programban meghirdetett könyves eseményeken kívül a kisgyerekeket a játSZÓtéren, a tinédzsereket a Grundon állandó programok várták: verses, mesés, bábos tevékenységek. A beszélgetések és foglalkozások helyszínei a Porond (vásári színpad), a Körönd (pódiumszínpad), a játSZÓtér és a konferenciaterem voltak. A hétköznap délelőttönként zajló programokon szervezett közönség vett részt, míg hétvégén a szülők, nagyszülők hozták el a gyermekeket.

Sepsibook-03

Az eseményt megelőzően a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai bevezető könyvtári foglalkozásokat tartottak, amelyeket a SepsiBookon bemutatott könyvekre építettek. Céljuk az ifjú olvasók és a pedagógusok megismertetése volt azokkal a kötetekkel, amelyekkel a SepsiBookon is találkoznak, ugyanakkor ezek a könyvtári alkalmak a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom befogadásához is támpontokat kínáltak. A 35 foglalkozáson, melyet a résztvevők mind nagyon hasznosnak találtak, több, mint 700 diák vett részt.

Sepsibook-04

Mese a legkisebbeknek – könyves események óvodásoknak

A legkisebbeket a gyönyörűen díszített játSZÓtér és mesés foglalkozások várták.

Sepsibook-05

Szombaton Harcos Bálint vetítéssel egybekötött előadásában a Szofi-könyveket ismertette, mesélt a félhomálytól is megilletődött gyerekseregnek Szofiról, a nagy fantáziával megáldott, tündéri kislányról, majd válaszolt a gyermekek kérdéseire, és beszélgetett a szülőkkel is.

Sepsibook-05

„A sálmese úgy kígyózik, mint egy tiritarka kötött sál” – nem volt ez másként a Molnár Krisztina Rita által tartott mesés foglalkozáson sem, amelyen kisgyermekes családok és ovisok vettek részt.

Vasárnap délelőtt a sepsiszentgyörgyi Demeter Éva pedagógus a Hernyóból pillangó című, Eric Carle nyomán készült interaktív játékra várta a kettő–négy éveseket és szüleiket.

Olvasni kaland – könyves események kisiskolásoknak

A kisiskolásokat már az első nap izgalmas programokkal várták a szervezők.

Sepsibook-02

Csütörtökön 11 órától Kertész Erzsi Humorról – komolyan című bemutatkozó beszélgetése zajlott a Porondon. Beszélgetőtársa, Lovász Andrea, a Cerkabella Kiadó főszerkesztője a műveiből sugárzó humor eredetéről és céljáról kérdezte az írónőt.

A szerző elmondta, hogy a humor a nehéz helyzeteket más megvilágításba helyezi, így megoldást kínál a problémákra.

Sikerét azzal magyarázta, hogy történeteiben keveri a realitást a mesei elemekkel, s így minden olvasó magára ismerhet a karakterekben. Szó volt a Göröngyös úti iskola-sorozatról, az Állat KávéZoo és az Állati Vállalat – VirágZooról és a Dalia és Dália című parodisztikus lovagregényről. A gyermekeknek is rengeteg kérdésük volt, amelyek megválaszolása után két órán át dedikált az írónő a Cerkabella Kiadó standjánál.

Sepsibook-01

Ezt követően déltől Varró Dániel költő és Molnár György gitáros A szomjas troll és egyéb furcsaságok című verskoncertje várta a kisiskolásokat a Porondon. Az előadókon kívül „felléptek” még további badar állatok, kredencből előbújó rémség, fura hercegnők és hercegek. A fergeteges koncerten a gyermekek lelkesen számoltak el tízig a szerzővel együtt, találgatták a neveket, tapsoltak a limerickeknek, válaszoltak a találós kérdésekre. A koncertet hosszú dedikálás, beszélgetés, sok nevetés követte.

Sepsibook-02

A szöveg, a mese mellett a könyvillusztrátorok munkájának megismertetését is fontosnak tartották a szervezők. Imre Eszter Napsugár kisasszony 12 madara című kötetét – Szilágyi-Nagy Imola könyvtáros kötetismertetője és meseolvasása után – Kürti Andrea illusztrációs foglalkozása vitte közelebb a gyermekekhez. Csattogtak az ollók, sercegtek az ecsetek, és csodálatos madárábrázolások születtek.

Sepsibook-01

A játSZÓtéren, Szabó Imola Julianna bemutatkozó beszélgetésén Rókamókkal és Círmaccsal, a majdnem testvérekkel ismerkedhettek a résztvevők. A kedves, néha veszekedő szereplőkkel könnyen azonosultak a kisiskolások.

Ezzel párhuzamosan a konferenciateremben Harcos Bálint vetítéssel egybekötött, rendhagyó irodalomórát tartott Hogyan készül a könyv? címmel. A meseolvasás után az író a gyermekeknek beszélt arról, miként születik meg egy szöveg, hogyan építi fel a történetet, kitért a szerző és az illusztrátor közös munkájára, megbeszélték azt is, hogy ki az a szerkesztő, majd közösen találtak ki folytatást a gyermekek által jól ismert Szofi-történetekhez.

Sepsibook-03

Pénteken a konferenciateremben Csörgei Andrea Hamupogácsa – Mesekönyv az érzelmekről című kötete alapján mesemondáson és drámajáték-foglalkozáson vettek részt a kisiskolások. A résztvevőket elvarázsolták a különböző érzékszervekre ható tevékenységek: a hangulatkártyák, a mesemondás, a mondóka, az illatok, a gyapjú tapintása.

Sepsibook-01

Gál Andrea Farkasszem és Kistarisznya című könyvének bemutatóján is kisiskolások vettek részt. Meseolvasás után a szerző beszélgetőtársa, Fogarasi Orsi-Milla az indián kultúráról kérdezte a szerzőt, majd a gyermekek saját indián nevet választva vidám játékban mozoghatták ki magukból a feszültséget.

Sepsibook-04

Sepsibook-06
Oana Mălina Negrea újságíró beszélget Szabó Enikővel és Karda Zenkővel

A Porondon zajlott László Noémi első prózakötetének, a Keljfeljancsinak a bemutatója Farkas Kinga, a Cimbora főszerkesztője, illetve Tomos Tünde illusztrátor jelenlétében. Szó esett arról, hogyan ír prózát egy költő (jól, tömören, gyönyörű nyelvezettel), beszélgettek a címválasztásról, Hervay Gizella Kobak könyve című művéről, az illusztrációkról. A bemutató végén a gyermekek kérdéseire is válaszolt a szerző.

Sepsibook-02

A Köröndhöz, Kiss Noémi A bálna és a srác című könyvének bemutatójára gelencei és sepsiszentgyörgyi kisdiákok érkeztek. A gyermekek és az író közös víz- és tengerélményéből kiindulva jó beszélgetés kerekedett bálnákról, óriásokról, északi tájakról, nem szeretett becenevekről, Lídáról és Cérnáról, a mese hőseiről. A végén a szerző hosszasan dedikálta a könyveket és a gyermekek magukkal hozott, a kötethez készített illusztrációit is.

Sepsibook-01

Szombaton délelőtt Berg Judit volt a SepsiBook vendége, aki már péntek délután megérkezett, és az Ecovit Kiadó standjához beülve csalt boldog mosolyt a vásárlók arcára. Az összes szék, párna és babzsák a Porond nézőterére került, hogy minden érdeklődő helyhez jusson a Rumini, Vilkó és Maszat a fedélzeten című közönségtalálkozón, amelyet Gy. Turoczki Emese kommunikációs szakember vezetett.

Sepsibook-03

Gyermekek kérdéseivel indított, aztán Berg Judit mesélt a gyermekkoráról, a könyvek keletkezéséről, a gyermekei szerepéről ebben, arról, hogy miért lett egér és tengerész Rumini, miért lett szerelme Rumininek, és lesz-e majd kisbabájuk a következő részekben.

Sepsibook-03

Az írónő azt is elmondta, hogy hisz a barátság erejében, abban, hogy az igazságnak győzedelmeskednie kell, s a könyveiben is ezt a gondolatot viszi végig. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy merjenek kiállni önmagukért, és mindig segítsenek másoknak, majd türelmesen válaszolt a gyermekek feltett kérdéseire is. Utána két órán át dedikálta a könyveket, minden kisgyerekkel váltva néhány szót.

Sepsibook-07

Dóka Péterrel is találkozhattak a kisiskolások. Írisz és a robotgyár című könyve kapcsán beszélgettek robotokról, világuralomról, szerepjátékokat játszottak, kő-papír-ollóztak, s végül csellel és ésszel legyőzték az ijesztő robotot.

Sepsibook-01

Idén a SepsiBookon adták át a Könyvkelengye program keretében az első osztályosoknak szánt ajándékkönyveket is. Több mint négyszáz, a betűket immár ismerő kisdiák vehette át Harcos Bálint A boszorkánycica című kötetét, illetve vett részt a szerző vetítéssel egybekötött előadásán. Ezt három alkalommal ismételte meg az író, majd utána fáradhatatlanul dedikált a lelkes gyerekseregnek. A Könyvkelengye program 2010 óta Sepsiszentgyörgy város önkormányzata és a Bod Péter Megyei Könyvtár közös programja, amely a korai olvasóvá nevelést szolgálja.

Pörgős színfoltjai voltak a vásárnak a kiscsoportban, feladatlappal a kezükben szaladgáló gyermekek, akik Demeter Éva pedagógus Könyvtől könyvig az Arénában című játékán vettek részt. Az volt a feladatuk, hogy minél többet megismerjenek a vásárban kapható gyerekkönyvek közül.

Sepsibook-04

„az író él – sőt, eszik!” (László Noémi) – könyves események tizenéveseknek

A felső tagozatos diákok számára szervezett programok is elkezdődtek már csütörtökön a Cimbora folyóirat Derűs irodalomórájával, amelynek vendége László Noémi költő volt. Az interaktív versprogramon Farkas Kinga főszerkesztő kérdezte a szerzőt, a gyermekek pedig lelkesen fogadták a verseken alapuló játékokat, feladatokat.

Újra találkozott a SepsiBookon a sport és az irodalom, hiszen második alkalommal szervezték meg a könyvtár munkatársai a Könyvcsatát, a sepsiszentgyörgyi sportklubok és más gyerekcsapatok irodalmi vetélkedőjét. Szabó Róbert Csaba Újratöltés című, a gamervilágot (is) megidéző regényét kellett elolvasniuk a résztvevőknek, majd játékos vetélkedőn mérték össze tudásukat, kreativitásukat, játékkedvüket.

Sepsibook-04

A zsűri tagja volt maga a szerző is, aki pénteken az olvasóival is találkozott, és jól sikerült beszélgetésen elevenítették fel a regény főbb helyszíneit, a Körösök vidékét, a feketetói vásárt, Csucsát, Váradot. Megegyeztek abban, hogy a számítógépes játékok és a való világ jól megférnek egymás mellett, és akár egymás kiegészítői lehetnek, mint Fili esetében is.

Sepsibook-04

Pénteken ifjúsági előadással folytatódott a SepsiBook: a marosvásárhelyi Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház román nyelvű darabjára több, mint százan voltak kíváncsiak. Az előadás után a résztvevők kamaszgondokról, barátságról, kirekesztettségről beszélgethettek a színészekkel.

Sepsibook-04

A Porondon a Hat sértett kísértet című nyomozós és időutazós regényt mutatták be a tinédzser résztvevőknek. Kertész Erzsit és Orosz Annabellát, a kötet illusztrátorát György Evelin irodalmár kérdezte a történet szereplőiről. A Pagony kiadónál, az Abszolút Könyvek sorozatban megjelent krimi a század eleji Erdély egy képzeletbeli városában játszódik, a történet helyszínei megtekinthetők a szentendrei skanzen erdélyi részlegén. Érdekes helyi vonatkozású adalék, hogy a regényben szereplő egyik épület, a Keresztes-ház ma is áll Sepsiszentgyörgy központjában.

Sepsibook-07

A Köröndön Dóka Péter Jakab Villő Hanga kérdéseire válaszolva mesélt A kék hajú lány című regény utóéletéről, majd beszélgetett az összegyűlt diákokkal az élet szép, ugyanakkor iszonyatos pillanatairól, amilyen egy kórházi tartózkodás is lehet. Elmondta, hogy könyveiben fontosnak tartja megmutatni a fájdalmas valóságot is.

Szirmay Ágnes Szerelemre castingolva című könyvének bemutatóján a szerző György Evelinnel beszélgetett ihletről, regényírásról. Tizenéves hallgatósága az alkotásról kérdezte az írónőt, aki elmesélte, nincs egy kijelölt hely, ahol írni szokott. Régebben gyakran az autóban írta le az ötleteit, miközben a lányaira várt.

Sepsibook-01

Ezután Szántai János Tintapacák című verskötetének bemutatója következett, ahol a tinédzserek értő figyelemmel hallgatták a felolvasást és a költő fejtegetését arról, miképpen egészíti ki a képi világ a szöveget. Szántai János úgy látja, minden illusztráció hozzáad valamit a szöveghez: „olyan ez, mint egy fiú és egy lány kapcsolata”.

Sepsibook-01

Szombaton délután tizenéves olvasóival is találkozott Berg Judit. Saját kamaszkoráról, a kaland szerepéről az életében, illetve ifjúsági regényeiről – Alma, Drifter, Az őrzők és A keresők – e sorok írója kérdezte a jeles vendéget. A szerző elmondta, hogy amíg a kisebbeknek írt művei a fantáziája termékei, addig az ifjúsági regények megírása rengeteg előzetes kutatómunkával, szakemberekkel való konzultációval járt. Elmesélte, hogy együtt dolgozott Polgár Judittal az Alma című sakkregény megírásakor.

A beszélgetés végén néhány jó tanáccsal látta el azokat, akik maguk is írnak: olvassanak sokat, sokfélét, hogy majd egyszer szabadon megírhassák saját, egyedi történeteiket.

Sepsibook-05

Figyelembe véve a korosztály sajátosságait, a tinédzsereknek további izgalmas programokat kínáltunk. Molnár Krisztina Ritával kreatívírás-műhelyfoglalkozáson vehettek részt. Egy résztvevőt idézek: „Talán bátran kijelenthetem, hogy ez volt a napom fénypontja. Az író odaadó lelkesedéssel szólt a résztvevőkhöz, csillogó szemekkel hallgatta írásainkat. A közel kétórás foglalkozás színfoltját a részt vevő gyerekek egyéniségei képezték.

Sepsibook-01

Szabó Imola Juliannával, az Így él Petőfi című könyv illusztrátorával Darabokból EGY egész címmel kollázstechnika-műhelyen vehettek részt a helyi művészeti középiskola diákjai.

Sepsibook-02
Szabó Imola Julianna Így él Petőfi című könyv kollázskiállítása

Érdekes vélekedéseket kifejtő, kíváncsi tinédzser résztvevői is akadtak A jövő virtuális múzsája címmel a mesterséges intelligencia és az irodalmi alkotások viszonyáról szervezett beszélgetésnek, amelynek meghívottjai Bakó Rozália Klára egyetemi oktató, Kovács-Ungvári Rebeka marketing-szövegíró és Miklóssi Szabó István író, IT-s vállalkozó voltak.

Sepsibook-03

A második SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezte. Fontos találkozások, jó beszélgetések színhelye volt erre a pár napra a Sepsi Aréna, látogatóit az irodalom szeretete, a könyvek népszerűsítése és az olvasásfejlesztés gondolata vonzotta ugyanazon helyre.

 

Hollanda Andrea

könyvtáros, az olvasószolgálat vezetője

Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy

 Fotók: SepsiBook Facebook-oldala