Vissza
  • 2021.06.10
  • Wittmann Ildikó

Rengeteg élő gyerekirodalmi program lesz a Margó Fesztiválon!

Wittmann Ildikó programajánlója.

FESZTIVÁL

A Margó Fesztivál és Könyvvásár a hétvégén a Városmajorba költözik

Remek programok várnak a gyermek- és ifjúsági könyvek iránt érdeklődőkre a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahol június 10. és 13. között rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt.

A kísérő rendezvények mellett néhány programot ajánlunk minden érdeklődő figyelmébe.

Libériusz és a KÖNYVnyERŐ

Szombaton, június 12-én 10.30-tól Szabados Ági mutatja be a vadonatúj KÖNYVnyERŐ-programot. Hogyan lesznek a gyerekek olvasók? Szabados Ági beszélgetőtársai Bendl Vera, Arató László, Wunderlich József és Bach Kata lesznek, majd bemutatják a Libertine Kiadó KÖNYVnyERŐ játékát, amely 9–12 éves gyerekeket kalauzol a könyvek világába.

Bővebben: ITT 

Közös játék és mese Tittel Kingával és M. Kácsor Zoltánnal

Bemelegítésként látogassatok el a Százfok-öböl réméhez Kunyival, Rilexszel és Barmollal, hogy aztán próbára tegyétek tudásotokat a Zabaszauruszok kalandjaiból, végezetül fedezzétek fel Budapest apró kincseit, a Kolodko-szobrokat! Egyben megismerkedhetünk a Kolibri Kiadó könyvújdonságaival, M. Kácsor Zoltán A Százfok-öböl réme és Tittel Kinga Kilátók és miniszobrok című könyveivel. A játékos könyvbemutató szombaton, június 12-én, 10.45-kor kezdődik.

Részletek: ITT 

Két ifjúsági regény a Tilos az Á-tól

Rojík Tamás, a Szárazság és Bakó Liza, a Csíííz! című ifjúsági regények szerzői beszélgetnek majd Balássy Fanni íróval és Grancsa Gergely szerkesztővel a Tilos az Á Könyvek programjában szombaton, június 12-én, 12.15 perctől a kisszínpadon a Városmajorban.

Részletek: ITT 

Apu és az elefánt

„A veszteségről szól, mégis áthatja a remény és az életigenlés” – írja Az elefánt című könyvről Kádár Annamária. A könyv egy kislányról szól, aki szeretné kiszabadítani apját a depresszió fogságából.

Nagypapája és a legjobb barátja segítségével tervet készít, hogy elűzze az általa Elefántnak nevezett bestiát – és olyan témákkal ismerkedik meg a küzdelem kapcsán, mint a gyász, az emlékezet vagy akár az elmúlás. A Bookline Szívünk Rajta programja által ajánlott mű 2018-ban az év gyerekkönyve lett Ausztráliában. Ehhez kapcsolódóan június 13-án, vasárnap 12 órától lesz program: bábos-zenés történetmeséléssel kezdődik, melyben a könyvet nem ismerő gyerekek is megismerkedhetnek az Elefánt alakjával. Az előadás után interaktív foglalkozás következik, melyben szintén fontos szerepet kapnak a különböző hangszerek. Ötéves kortól ajánlják a szervezők, a foglalkozást Kis-Várday Júlia vezeti, a könyv pedig Peter Carnavas műve.

Bővebben: ITT 

Mire felnövünk

Az Athenaeum Kiadónál jelent meg Haász János Mire felnövünk című verseskötete. A versek főszereplője egy kisiskolás fiú, akinek boldog, kiegyensúlyozott családjában egy betegség hirtelen mindent megváltoztat, a fiú pedig szívfájdító kérdések és bizonytalanságok sorával kénytelen szembesülni. A könyvet Egri Mónika illusztrálta. A szerzővel Ott Anna beszélget június 13-án, vasárnap 14 órakor a kisszínpadon.

Részletek: ITT 

Előbújó fogak és taknyos, pisze orrok

Minden fontos élethelyzetre, bánatos és örömteli pillanatra akad kisbabáknak szóló mondókája Varró Dánielnek, aki maga is gyakorló háromgyerekes apuka.

Az Akinek az orra pisze című gyűjteményes kötetben olvasható minden korszerű vers, amit annak idején az Akinek a lába hatos és az Akinek a foga kijött című könyvekből megismerhettünk. Ebben a javított és gyűjteményes kiadásban több mint 50 mondókából válogathatunk a magunk és kisbabáink kedvére, ünnep- és hétköznapokra. A Margón ez a könyv is bemutatkozik június 13-án, vasárnap, 14 órától a Városmajori nagyszínpadon. A bemutatón a szerző mellett Kárász Eszter is közreműködik.

Részletek: ITT 

DÍJKIOSZTÓ

Az év gyerekkönyve-díjak

A Margó Fesztivál keretein belül június 11-én, pénteken 15 órakor adják át Az év gyerekkönyve-díjakat a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum szervezésében Az év gyerekkönyve-díjak és a HUBBY-díjak kiosztásának programjában „a laudációk felolvasása, díjak kiosztása, közös örömködés és fotózás” szerepel. A gyerekzsűri díjait a Covid 19 miatt ősszel osztják ki. Az év gyerekkönyve-díj fő támogatói a Libri Könyvesboltok.

A díjakról és a jelöltekről ITT lehet tájékozódni

Az esemény: ITT 

TALÁLKOZÁS

Találkozz a kedvenc íróddal és illusztrátoroddal a Bartók Pagonyban

Június 11-én és 12-én, pénteken és szombaton népszerű gyermekirodalmi alkotók hosszú sora fordul meg a Bartók Pagonyban, ahol lehet velük találkozni, beszélgetni, dedikálni, könyvet vásárolni. A hosszú tanév után minden gyerek megérdemel egy-két jó nyári olvasmányt. Térjetek be, nagy élmény lesz, megérdemlitek! Íme, a részletes leírás és a résztvevők névsora: ITT

BESZÉLGETÉS

Menő Könyvek a kamaszokról

Pénteken, június 11-én a Magvető Caféban jönnek össze a Menő Könyvek szerzői, hogy megvitassák, tényleg annyira bonyolultak-e a kamaszok, mint sokszor hihetnénk. „Cseréljünk, és kiderül, felelsz vagy mersz! Nem légből kapott kérdések és válaszok négy szerzőtől. Maros Edittel, Mészáros Dorkával, Erdős Zsuzsával és Kocsis Laurával a kötetek szerkesztői beszélgetnek” – írják az ajánlóban.

A beszélgetés 17 órakor kezdődik, részletek: ITT 

ZENE

Zene mindenkinek

Június 12-én az Aquincumi Múzeumban egész napos BFZ – Budapesti Fesztiválzenekar zenei vásár és családi nap lesz. Óránként kezdődnek a gyerekeknek és felnőtteknek is szóló zenei programok, emellett kézműves-foglalkozásokkal, néptánccal, játékokkal várják a gyerekeket, unokákat, miközben az új évadra szóló bérletek mellett első alkalommal a 2021–22-es szezon jegyeit is megvásárolhatják az érdeklődők.

Részletek: ITT 

Wittmann Ildikó