Vissza
  • 2023.05.05
  • Bakó Kata

Reggelizzetek Petőfivel, készítsetek képregényt Emával, vagy sétáljatok Akhilleusszal!

Bakó Kata programajánlója.

BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ
ABSTRACT – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál 

AbstracTalks – kortárs bábművészeti konferencia

A Budapest Bábszínház által rendezett I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál nyitónapján konferenciával is tisztelegnek a kortárs bábművészet előtt. A gazdag és érdekes kínálatból a nyitó előadást ajánljuk figyelmetekbe. Szöveg nélkül címmel Gimesi Dóra (író, dramaturg) és Rofusz Kinga (illusztrátor, látványtervező, az Otthon című képkönyv megálmodója) arra tesznek kísérletet, hogy körbejárják és bemutassák a szöveg nélküli bábelőadásokat. Ráadásul a képpel, mozdulattal, zenével elmesélt bábos történeteket a két előadó párhuzamba állítja a szöveg nélküli képkönyvek (silent book) vizuális narratíváival, dramaturgiai eszköztárával.

Budapest Bábszínház, május 6. szombat, 10.00–15.00
A konferencia teljes programja és regisztráció:
ITT

Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál

A Budapest Bábszínház a MITEM és a 10. Színházi Olimpia keretében fantasztikus bábszínházi fesztivált álmodott az Andrássy útra és a Bábszínház színpadi tereire.
Az I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál elképesztően gazdag programkínálatát lehetetlenség részletesen bemutatni. Ehelyett a nyitónap programját emeljük ki: a LA FAM cia de teatre – Aquiles / Akhilleusz előadását. Szombat délután az Andrássy utat 5 és fél méteres óriásbábok veszik birtokba, hogy megidézzék a trójai háború hőseit, Akhilleusz tetteit. Ne hagyjátok ki ezt a fantasztikus programot, s ha tehetitek, nézzétek meg a két hétig tartó fesztivál teljes kínálatát: menjetek el a Budapest Bábszínházba!

Budapest Bábszínház, Andrássy út; május 6. szombat, 17.00
A nyitónap programját megtaláljátok:
ITT

A Bábfesztivál időtartama: május 6. (szombat) – május 19. (péntek)
A műsorfüzetet
ITT találjátok.

KIÁLLÍTÁS

Térhatás – A Vizuális kultúra OKTV legjobbjainak kiállítása

A Deák17 Galéria idén is kiállítja az Oktatási Hivatal szervezésében megvalósuló Vizuális kultúra Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny legjobb pályaműveit.
A verseny legjobbjai a „térhatás” témájára reflektálnak.
A június 3-ig megtekinthető kiállítást május 6-án, szombaton Boldizsárné Kovács Gizella vizuális- és környezetkultúra-tanár, szerkesztő nyitja meg, a kiállított alkotásokat Zombori Béla, a Vizuális kultúra OKTV versenybizottságának ügyvezető elnöke méltatja.

Budapest, Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria; május 6. szombat, 11.00
Bővebben: ITT

GYERMEKLAPOK

Csodaceruza – lapszerkesztés gyerekekkel – most a kutyák vannak soron

A Csodaceruza folyóirat friss kezdeményezését már ajánlottuk nektek. Szerencsére most is van lehetőségetek arra, hogy a Szerkesszük együtt a Csodaceruzát! elnevezésű foglalkozás keretében ellessétek az újságkészítés számos csínját-bínját. A mostani lapszám a kutyákról szól, s most is öt és tíz év közötti gyerekek jelentkezését várják.

Budapest, a Csodaceruza folyóirat szerkesztősége;
május 6. szombat, 10.00–12.00 és 15.00–17.00;
május 7. vasárnap, 10.00–12.00 és 15.00–17.00
További információk, jelentkezés: ITT

Janecskó Kata: Az űrlények szelencéje (hangos Szitakötő-mese)

A Szitakötő folyóirat legújabb számában megjelent mese (Az űrlények szelencéje) hangoskönyves változatát jó szívvel ajánljuk. Az izgalmas történet szereplőit Láng Anna csudaszép illusztrációi teszik szerethetővé. Aki türelmes, és meghallgatja a mesét, az megtudhatja, mi történt Pannival és a tororiföldről érkezett űrlénycsaláddal.

A mesét meghallgathatjátok: ITT

SZÍNHÁZ

Bethlen Téri Színház – A színház mindenkié programsorozat 

A VII. kerületi Bethlen Téri Színházban folytatódik A színház mindenkié sorozat, melynek fő célja, hogy a családok és gyerekek számára elérhetővé tegye a (báb)színház élményeit. A program két májusi előadását (Egy kupac kufli és Rejtelmes erdő) kedvezményesen, a Kisrigók című bábjátékot pedig 200 Ft-os belépővel nézhetitek meg. 

Budapest, Bethlen Téri Színház
május 7. vasárnap, 10.00 – Dániel András – Rumi László: Egy kupac kufli 

május 14. vasárnap, 10.00 – Ziránó Színház: Rejtelmes erdő

május 21. vasárnap, 10.00 – Hepp Trupp – Keret Alkotócsoport – BábSzínTér: Kisrigók

Ismertető a programról és jegyvásárlás: ITT és ITT

CSALÁDI PROGRAM

Zugligeti családi nap

Zugligetben a Lóvasút szervezésében családi nap lesz: játszóházak, játékterek, kézműves-foglalkozások, népi ügyességi játékok, babakonyha, valamint az EBER desszertező nyalánkságai várnak benneteket. Délelőtt az Aranyszamár Bábszínház Vackor című bábelőadását nézhetitek meg, a Nagyotmondó – nagyot lépő tematikus játszótéren pedig megismerkedhettek Háry János kalandjaival, de lesz DióTeam kutyashow is. A napot két zenés program zárja: a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gaudete kórusának anyák napi koncertje, illetve Rutkai Bori és Danny Bain meseerdőkoncertje.
Anyák napján menjetek ki a szabadba!

Budapest, Lóvasút; május 7. vasárnap, 10.00–18.00
Részletes program, jegyinformáció: ITT

MESEÍRÓ-PÁLYÁZAT

A Bálint Ágnes Kulturális Központ a XI. Bálint Ágnes Mesefesztiválra készülve meseíró-pályázatot hirdet három életkori kategóriában. A pályázati kiírás szerint „BÁKK Manó az Óperencián túlra indul, hogy megmentsen egy ismeretlen manólányt, aki egy ódon mesebeli kastély tornyában raboskodik már időtlen idők óta. A kalandban segítségére sietnek a már ismert BÁKKföldi jóbarátok, valamint számtalan népszerű mesehős…” A nagy kérdés, hogy ki lehet ez a manólány, akiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy BÁKK Mancinak hívják… BÁKK Manci történetét azonban tőletek várják, s azt is, hogy a meséket május 9-ig küldjétek el a meseiro@kulturba.hu címre!
A legsikeresebb szerzők könyvcsomagot, Mazsola Játszóház-belépőket, színház- és koncertjegyeket nyerhetnek, a fődíjas mesét pedig publikálják a Vecsési Tájékoztatóban. 

További információk és részletes pályázati kiírás: ITT

ÉLMÉNYFOGLALKOZÁS KICSIKNEK

MÉTA-BABA – Kultúrában cseperedünk

A Néprajzi Múzeum Méta-baba-programja a születés és a szülővé válás témája köré szerkesztve májusban minden kedden délelőtt mondókázó-beszélgető-alkotó élményfoglalkozással várja a három év alatti babákat és a szülőket.
A másfél órás foglalkozásokat Kolostori Kincső (múzeum- és drámapedagógus), M. Ribiczey Nóra (pedagógiai szakpszichológus, szülő-, csecsemő- és kisgyermekkonzulens), Király Judit (művészettörténész; szülő-, csecsemő- és kisgyermekkonzulens) és Tőkés Réka (múzeumpedagógus, képzőművész) tartja. Szeretettel várnak benneteket!

Budapest, Néprajzi Múzeum; a következő alkalom: május 9. kedd, 10.30–12.00
További alkalmak: május 16, május 23.
Részletes program és jegyvásárlás: ITT

BUBORÉK KÖNYVKLUB 

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának Buborék nevű játszóháza Könyvklubba hívja a gyermekirodalom iránt érdeklődőket. A mostani rendezvény fókuszában Molnár T. Eszter regénye, A kóbor szálló lesz. Ha tehetitek menjetek el, a félév utolsó könyvklubját nem érdemes kihagyni.

Hajdúböszörmény, DE – KID Tanszék, Buborék Játszóház; május 10. szerda, 16.00
A híradást megtaláljátok: ITT   

CSÍKSZEREDAI KÖNYVVÁSÁR

Szöcskedomb – Gyermekkönyves kalandok a Csíkszeredai Könyvvásáron

A Csíkszeredai Könyvvásár a gyermekirodalom ünnepe is. A Csíkszeredai Könyvvásár és a Gutenberg Kiadó közös rendezvényén a szervezők könyves foglalkozásokkal, illusztrációs és játékkiállítással, író–olvasó-találkozókkal és gondosan összeválogatott, irodalmi-esztétikai értéket képviselő könyvekkel készülnek. Emellett a legfontosabb magyar könyvkiadók gyermekkönyveit bemutató kiállítás is segíti a szülőket, hogy könnyebb legyen eligazodniuk a kiadványok útvesztőjében, és tudják, mit érdemes gyerekkézbe adni vagy közösen elolvasni. Sétáljatok el a Szöcskedombig, és vegyetek részt a programokon! 

Csíkszereda, Erőss Zsolt Aréna; május 11–14.
Részletes programok, időpontok: ITT és ITT

ISKOLAI PROJEKT ÉS KIÁLLÍTÁS – PETŐFI 200

Reggelizz Petőfivel! – és János vitézzel
Az Égigérő Gyermekgaléria projektje és kiállítása

A Nagy Imre Általános Iskola és a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola SZÍN-PAD-KÉP Tagintézménye izgalmas projekttel és kiállítással készül a Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódva. A május 11-én megnyíló tárlat nemcsak a János vitéz által ihletett illusztrációkat mutatja be, hanem egy izgalmas, még márciusban indult iskolai projekt zárórendezvénye is. A Reggelizz Petőfivel! című projekt során a SZÍN-PAD-KÉP iskola szüneteiben az iskola tanárai olvasták fel a János vitéz fejezeteit, hogy a reggeli vagy tízórai mellé szellemi táplálék is jusson. Ráadásul egy rajzpályázat keretében arra is buzdították a diákokat, hogy készítsenek illusztrációt az elbeszélő költeményhez. A pályázatra beérkezett alkotásokból kiállítás nyílik, a megnyitó május 11-én lesz.

Budapest, Nagy Imre Általános Iskola SZÍN-PAD-KÉP Tagintézmény;
május 11. csütörtök, 15.00 

MÚZEUMPEDAGÓGIA

Múzeumpedagógiai módszertani workshop nem csak pedagógusoknak – szakmai fórum

A Deák17 Galéria szervezésében szakmai fórum lesz, melynek célja „a speciális jó gyakorlatok és szemléletmódok átadása, alkalmazásainak elősegítése a pedagógusok mellett a közösségi művelődés területén tevékenykedő szakemberek és alkotói közösségek, érdeklődők számára”.
A műhely előadásokkal és a gyakorlatok bemutatásával kezdődik. Dabi-Farkas Rita múzeumpedagógus, a Ludwig Múzeum munkatársa A kortárs művészet egyedi lehetőségei a múzeumpedagógia tükrében címmel tart előadást, majd Petrőcz Evelin múzeumpedagógus a Deák17 Galéria fontos kezdeményezéséről, a demenciával élőknek szervezett múzeumpedagógiai foglalkozásokról beszél. Az Óbudai Múzeum munkatársa, Söptei Eszter igazgatóhelyettes az online múzeumpedagógia területére kalauzolja a szakmai nap résztvevőit. A napot gyakorlati workshopok zárják.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Budapest, Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria;
május 11. csütörtök, 10.00–13.00
Bővebben: ITT

BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÉPREGÉNYFESZTIVÁL

Iveta Merglová: Ema elvan – könyvbemutató és kiállítás

A Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon izgalmas könyvbemutató és kiállítás vár benneteket: a Csirimojó Kiadó gondozásában megjelenő Ema elvan című kötet illusztrációit egy kiállítás képeiként közelebbről is megnézhetitek. A megnyitón ott lesz a szerző, Iveta Merglová is, akit Papp Éva futónagykövet, a Ricsárdgír zenekar énekesnője faggat majd.
A kiállítás megtekinthető: május 24-én, szerdán 20.00 óráig.

Budapest, The Garden Studio & Café; május 11. csütörtök, 18.00
Bővebben: ITT

Legyél el Emával! – néma képregénykészítés Iveta Merglovával

A Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál, a Cseh Centrum és a Csirimojó Kiadó közös rendezvényén képregényeket készíthettek. Az izgalmas foglalkozás során Iveta Merglová prágai grafikus és webdesigner, az Ema elvan kötet szerzője azt mutatja meg nektek, milyen trükkök és szerkesztési elvek segítségével lehet szöveg nélküli képregényeket létrehozni. Sőt! Ti is megalkothatjátok a saját történeteiteket Szavak nélkül, de találó címmel.

Budapest, Klauzál13; május 13 szombat, 16.30–18.00
További részletek: ITT

ZENÉS MESEJÁTÉK

Jeney Zoltán – Ozsgyáni Mihály: Szörnyek és sellők – zenés mesejáték Veszprémben

Jeney Zoltán Balatoni kacsavész című regényéből most mesejáték született (Szokács Eszter ajánlóját ITT olvashatjátok). A zenés darab ősbemutatója a veszprémi Gizella-napok keretében lesz, de a Művészetek Völgyében is megnézhetitek. A környezetvédelem fontosságáról és a természeti kincsek védelméről szóló előadás dalszövegeit Jeney Zoltán írta, a rendező Ozsgyáni Mihály.

Veszprém, GyereKert; május 13. szombat, 10.00
Színlap és további előadások: ITT

ILLUSZTRÁCIÓ – POZSONYI BIENNÁLÉ – a magyar jelöltek listája

Döntöttek a 29. Pozsonyi Illusztrációs Biennálé magyar résztvevőiről

Április 23-án a Barabás Villában hozták nyilvánosságra a 29. Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (Biennial of Illustration Bratislava, BIB) magyar résztvevőinek listáját (erről ITT írtunk). A világ legrangosabb illusztrációs seregszemléjén részt vevő jelölteket jelentős szakemberekből álló zsűri választotta ki. A Boldizsárné Kovács Gizella (ny. tanár, a Rajztanárok Egyesületének volt főtitkára, tankönyvszerkesztő), Kérchy Anna (gyermekirodalmi kutató, a Szegedi Tudományegyetem docense), Magonyné dr. Varga Emőke (a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára), Révész Emese művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Intézetének oktatója) és Sándor Csilla (a Csodaceruza gyermekirodalmi magazin alapító-főszerkesztője) által kiválasztott illusztrátorok a BIB számos pénzjutalommal is járó díjára esélyesek.

Íme, az illusztrátorok és a művek listája:
Bíró Anna: Vajda Éva: Nyaralás a szigeten, Csimota, 2022
Demény Andrea: La Fontaine – Zsidányi Lilla (ford.): A nagyravágyó béka – állatmesék kicsiknek és nagyoknak, Scolar Kiadó, 2022
Grela Alexandra: Révész Emese – Grela Alexandra: Hol készül a művészet? Csimota, 2022; Kollár Árpád – Lakner Lajos: Az én Debrecenem, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, 2022
Herbszt László: Milbacher Róbert: A nagy kanicsár összeesküvés, Csimota Kiadó, 2021
Nagy Norbert:
Csepregi János – Dániel András – Kollár Árpád: Nyuca – bestiárium, Scolar Kiadó, 2021; Tóth Gyula Gábor: Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék, Csimota Kiadó, 2021
Orosz Annabella: Szabó Róbert Csaba: Vajon nagyi és a száguldó város, Gutenberg Kiadó, 2020

Orosz Annabella: Ayhan Gökhan – IGYIC: Felhőpárna – Versek léten innen és túl. Antológia
Radványi Maja: Valentina Iorene Desideri: Tanabata. La settima notte, Bakemono Lab, 2022
Rofusz Kinga: Majoros Nóra: Apukám sátrat épít, Csimota Kiadó, 2022
Szinvai Dániel
: Péczely Dóra (szerk.): Szevasz. 25 kortárs novella, Pagony Kiadó – Tilos az Á Könyvek, 2021
Turi Lilla:
Amire emlékszem, Csimota Kiadó, 2022; A ló, Csimota Kiadó, 2022)

Szeretettel gratulálunk a jelölteknek!

Bővebben: ITT

Bakó Kata