Vissza
  • 2020.06.20
  • Wittmann Ildikó

Falfestés, francia animációs filmek és mesemondás

Programajánlatok hétvégére és a jövő hétre Wittmann Ildikó válogatásában.

RÁDIÓ

Vadonatúj Csukás István-hangjáték a Katolikus Rádióban

A Katolikus Rádió ezúttal Csukás István Süsüke-kötetei alapján készített gyerekeknek szóló hangjátékot. A húsz részből álló hangjáték június 15-én indult a rádió Varázsdoboz című műsorában, minden hétköznap délelőtt 10.30-tól hallható. A rádiójáték rendezője és szövegkönyvírója: Egri Bálint, Süsü hangját Scherer Péter, Süsükéét Mohai Tamás szólaltatja meg.

FESTÉS

Fessünk együtt Zuglóban!

A Civilzugló Egyesület Tom Sawyer példáját hozza: „Festeni – mint Tom Sawyertől tudjuk – nem munka, sőt ritka alkalom, kiválasztottaknak járó értékes lehetőség, hisz nem festhet akárki.”

Épp ezért a Civilzugló Egyesület jó szokásához híven idén is kifesti a Tábornok utca/Mexikói út sarki aluljárót!

E munkához örömmel várják mindazon gyermeklelkű felnőtteket és kreatív gyerekeket, akiknek van kedvük néhány órán át falra festeni, és utána pár évig örömmel szemlélni a saját alkotásukat, majd az azt csodáló járókelőket.

Az időpont, június 20., szombat, a kezdés 10 óra, de lehet egymást váltani is. A festéket, ecsetet ők adják – „cserébe üveggolyót, döglött patkányt, almát, adományt elfogadunk” – írják. Figyelmeztetnek arra is, hogy mindenki olyan ruhában érkezzen, amit nem sajnál a bevetésre.

SZOBOR

Leleményes művészet az utcán!

Az utóbbi évek legszerethetőbb street art-megnyilvánulásai Kolodko Mihály szobrászművész gerilla-alkotásai Budapest közterein. Meglepetésszerűen bukkannak fel, és ilyenkor futótűzként terjed a hírük. Némelyik szobor háttere valódi legenda, másoké gyermekmese, megint másoké az emlékezet. Aki szertné őket a saját, személyes térképére felrakni, annak itt egy remek sétalehetőség, amelynek állomásai a Kolodko-szobrok lesznek. A Korzózz velünk! eseménye vasárnap, június 21-én 10.30-kor kezdődik.
Részletes leírás
A programra ITT lehet  jelentkezni

KÉZMŰVES

Első KreaWorkshop és nyílt nap a Nuance-ban június 27-én

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők, aki szeretné kipróbálni a KreaLádát. A program ingyenes lesz, regisztrálni a Facebook-eseményben megadott lehetőségeken lehet.

9.30-tól lehet érkezni, a kézműves foglalkozásokat 10.00-kor kezdik el, és 12.00-ig tartanak. Az egészen pici gyerekeknek babasarok is lesz. A helyszínen a KreaLádák megvásárolhatóak.

KIÁLLÍTÁS

Születésnapi online kiállítás

Egyéves lett a kecskeméti Pagony-bolt! Ennek örömére az Illusztrátor Pajtások online illusztrációs kiállítását lehet megtekinteni a bolt Facebook-oldalán. A kiállítás összeállításában segédkezett Bezerédi Zsófia. Megtekinthető ITT  

Én kicsi szörnyem a Deák17 Online Galériájában

Aki még nem látta volna, július 3-ig online megtekinthető a kortárs magyar mesekönyv-illusztrációkból, valamint a kiállításhoz kapcsolódó gyermekrajzpályázat beküldött munkáiból összeállított online kiállítás a Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Galéria online felületein. A kiállítás kurátora Révész Emese művészettörténész. 

ITT olvashatjátok el az interjút, melyet korábban készítettünk Révész Emesével a kiállítással kapcsolatbn.

MESEMONDÁS

Écsi Gyöngyi online mesesorozata #várkertmatiné

Écsi Gyöngyi hosszú évek óta gyűjti és tolmácsolja a népdalokat. Zoborvidék és Gömör énekelt kincse áll hozzá legközelebb, de énekli a magyarlakta területek valamennyi tájegységének dalait, virágéneket, históriás éneket, népéneket, világzenét. Népi bábjátékai, mesefeldolgozásai minden korosztály számára fontos üzenettel bírnak. Online mesesorozata a Várkert  Bazár Facebook-oldalán, #várkertmatiné hashtag alatt megtalálhatóak, ahol egyébként más kézműves és bábos-zenés videók is elérhetők.

ANIMÁCIÓ

Animációs filmek egy teljes hónapig ingyen!

A Francia Intézet június 12-től július 13-ig rendezi meg a Frankofón Filmhónapot, ahol az alábbi linken ingyen megtekinthetővé válik egy sor jobbnál jobb francia nyelvű film, köztük gyerekeknek is szóló animációk. A Dotandline blog ezeket ajánlja nekik:

A gyerekközönségnek szól Olesya Shchukina The Elephant And The Bicycle (Le Vélo de l'éléphant) című kisfilmje, melyben egy városban élő elefántot kap el a bringázás iránti szeretet. Loïc Bruyère In a Cage (La Cage) című animációja egy különleges barátságot mutat be egy énekelni nem tudó medve és egy repülni nem tudó énekesmadár között. Nabaloum Boureima Tales of Africa-történeteinek egyik epizódja, a Malika és a boszorkány (Malika et la sorcière) egy kislányról szól, aki élete első báljára készül, ahol megtalálhatja az igazit és valóra válhatnak álmai.

A filmhónap programja ITT található