Vissza
  • 2022.02.11
  • Wittmann Ildikó

Programok és könyvújdonságok

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Robotmese a Lampionnál

A Central Kiadói Csoport égisze alatt indultak útjukra a Lampion Könyvek, a Central és az Animus Kiadó közös gyerekkönyv-megjelenései, és máris itt az első kötet: a Robotmese Péterfy Gergely és Nagy Ervin tollából, Mayer Tamás rajzaival. Főhőse, a Kis Kék Lovag a digitális térben próbál kiigazodni, de számtalan kaland vár rá…

A könyv előjegyezhető, részletek: ITT 

Dávid Ádám új gyerekkönyvvel jelentkezik: Arti begurul

A Pagony jelenteti meg Dávid Ádám új mesekönyvét, amely szintén egy kisrobotról, Artiról és tulajdonosáról, egy ötéves kisfiúról, Markóról szól. A történet különlegesnek ígérkező olvasmányt sejtet, a szerkesztők bátran ajánlják lányoknak is a könyvet, amelyet Monszport Vivien illusztrált.

Részletek: ITT 

Kész a Darázsolás!

László Noémi költő és Kürti Andrea illusztrátor a korábbi sikeres együttműködés folytatásaképp ismét közös köteten dolgoztak. A Gutenberg Kiadó újdonsága, a Darázsolás a napokban jelent meg, és ahogyan lennie kell, ismét gyönyörű és tartalmas kötet született

Részletek: ITT 

A két csillag a hónap gyerekkönyve

A Bookline kezdeményezésében létrejött Szívünk rajta program a Kisgombos Kiadó tavalyi mesekönyvét, Samuel Allo vándor mesemondó A két csillag című kötetét választotta a hónap gyerekkönyvének.

„Csodálatos, hogy van egy világnyelv, amit mindenhol beszélnek. A mese nyelve” – írja Farkasházi Réka a program ajánlójában.

Részletek: ITT

Kőszeghy Csilla angolul

Az angolszász Crabtree kiadó könyvsorozatába segített be Kőszeghy Csilla illusztrátor. A Ready Set School! az iskolai környezetbe való beilleszkedést segíti.

Részletek: ITT 

FOLYÓIRAT

MESE folyóirat

Boldizsár Ildikó nagy terve, a MESE folyóirat első száma a napokban válik elérhetővé. Az „összművészeti folyóirat” induló lapszáma a Tiszteletadás az elődöknek alcímet viseli, és valóban gazdag merítést kínál a mesehagyományokból.

Részletek: ITT

BESZÉLGETÉS

Irodalomnépszerűsítés külföldön

A Tiszatáj online oldalán olvashattunk izgalmas interjút Dian Viktóriával, aki évekig a Móra Könyvkiadó vezető szerkesztője volt, majd kultúrdiplomáciával foglalkozott, az elmúlt években pedig az Athenaeum Kiadó vezető szerkesztője. A tartalmas pályakép rajza mellett bepillantást nyerhetünk a nemzetközi könyvvásárokon való sikeres részvétel és az irodalomközpontú kultúrdiplomácia egyéb titkaiba is.

Olvassátok el az interjút: ITT

KÜLFÖLD

A bagoly, aki félt a sötétben – Katalin hercegnőtől

Itthon is méltán népszerűek a brit Jill Tomlinson mesekönyvei. A szigetországban sincs ez másképp; a brit közszolgálati televízió kicsiknek szóló csatornáján, a CBeebies Bedtime Story című műsorban az eddigi hírességek után maga Katalin hercegnő, aki három gyermek édesanyja, olvasta fel a tévét néző gyerekeknek Tomlinson mesekönyvét. A hírek szerint a hercegnő fontosnak találja a korai fejlesztést és a mentális egészség megőrzését, amihez a mesekönyvek tudják a legegyszerűbben hozzásegíteni a gyerekeket.

FILM

Élőben és virtuálisan is lehet drukkolni Rofusz Kingának

Február 5. és 13. között lehet virtuálisan is követni a 24. BAM (Brooklyn Academy of Music) Kids Film Fesztivált. A New York-i BAM Fesztiválon a kultúra minden szegmenséből lehet alkotásokkal találkozni, a filmes válogatásba pedig bekerült Rofusz Kinga Otthon című animációs alkotása is. A filmet olyan Oscarra jelölt filmek társaságában lehet megtekinteni, mint a Drive My Car és a Licorice Pizza.

Részletek: ITT

FELHÍVÁS

Itt az új könyvajándéknapi plakát

Február 14-én kapjon minden gyerek könyvet ajándékba! Hogy ez az üzenet idén is célba érjen, a Csodaceruza folyóirat oldalán letölthető az idei vadonatúj plakát, amelyet Kondász Eszti tervezett.

Részletek: ITT 

CSALÁDI

Állatok farsangja a Picuri Murival a Kisgombosban

Poppre Ádámék családi duója, a Picuri Muri február 19-én, szombaton délelőtt 10-kor a Kisgombos padlására költözik be Biatorbágyon. Érdemes jelmezben menni, mert a legjobb jelmezt viselők Picuri Muri-CD-t nyerhetnek!

A belépőjegyről, regisztrációról további információk: ITT 

Wittmann Ildikó