Vissza
  • 2021.09.17
  • Wittmann Ildikó

Újrakezdődik a Vadlazac szakmai műhelye

Rengeteg nagyszerű programot ajánl Wittmann Ildikó

KÉPZÉS

Folytatódik a Vadlazac!

A pandémia miatti hosszú kényszerpihenő után újra élőben folytatódik az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum szülőknek, könyvtárosoknak, pedagógusoknak szóló gyermekirodalmi workshopja, a Vadlazac. Szeptember 24-én, pénteken délután öttől a bölcsődésekkel és óvodásokkal foglalkozó pedagógusokat várják a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai terébe, hogy támpontokat, ötleteket adjanak a jó kortárs gyerekkönyvekhez és azok feldolgozásához.

vadlazac
 

Először egy-egy rövid szakmai előadást hallgathatnak meg a résztvevők, majd műhelyfoglalkozásokon gyakorlati kérdésekre keresik a választ, ötleteket arra, hogyan építsék be az elméletet a gyakorlatba. Az esemény címe Érintés és olvasóvá nevelés, ígí az első előadó, Vargáné dr. Nagy Anikó a Debreceni Egyetemről Az érintés és a családi beszélgetések szerepe és hatásai kisgyermekkorbanhazai és nemzetközi kutatási tapasztalatok és eredmények címmel tart előadást. Ez után Babakönyvek és rajzok kicsiknek címmel Nagy Diána saját módszertana és könyvei következnek, végül Gróh Ilona mutatja be a Ringató-könyveket, ahol szintén nagy szerepe van az érintésnek is.

Részletek: ITT 

MŰHELY

Mindenki sózza be az orra hegyét!

Szeptembertől ismét foglalkozások a Kassák Múzeumban! Dada-szerkesztőség, Vad Modernek Öndivatbemutatója, Kollektív Hang, Légies Geometria, Építsünk Fel Egy Várost, Múzeum Reggelire… Szuper programok a SzöSz-Műhely és a Kassák Múzeum együttműködésében. Minden iskolás korosztály találhat programot. Iskolás csoportokat is várnak, jelentkezés a szoszmuhely@gmail.com vagy a kassakmuzeum@pim.hu címen.

A műsorfüzet ITT olvasható

Várják a meseszakértőket!

A Mesemúzeum új programsorozatába, várja szeptember 23-án, csütörtökön 16.30-tól a Meseszakértőket! „Az alkotóműhelyben hetente különböző meséket dolgozunk fel

drámás és egyéb művészetpedagógiai eszközökkel, igazán kreatív, játékos módon. A műhely kiemelt célja, hogy a gyerekek biztonságos, elfogadó közösségben tehessenek fel kérdéseket, játszhassanak, megélhessék kreativitásukat és kíváncsiságukat a meséken, közös alkotáson keresztül” – írják a szervezők.

A foglalkozások időpontja: minden csütörtökön 16:30–17:30 között, az első foglalkozás időpontja

A foglalkozásokat tartja: Hollósy Réka – drámainstruktor.

Részletek: ITT 

Nyílt nap pedagógusoknak a Háromcsőrű Kacsában

A Mesemúzeum mellett található történetalkotó műhely a gyermek- és ifjúsági irodalom közvetítésével foglalkozik; a kreatív írás, a drámapedagógia és az irodalomtanítás területeinek módszertani konvencióit ötvöző műhelyt most pedagógusoknak mutatják be, két időpontban: 2021. szeptember 28., kedd 15 és 17 óra között és 2021. október 5., kedd 15 és 17 óra között. A részvétel ingyenes, a szervezők azt kérik, az érdeklődők regisztráljanak a helmich.katalin@pim.hu e-mail címen.

További információ a műhelyről: ITT 

KÖNYV

Kóbor Szálló a Kutatók Éjszakáján

Játékos foglalkozást tartanak Molnár T. Eszter A Kóbor Szálló című gyerekkönyve alapján 2021. 09. 24-én, pénteken 16.50-től az ELTE TáTK Tanári Klubjában.

A regisztráció kötelező,  ITT teheted meg.

A foglalkozást Nemes-Jakab Éva múzeumpedagógus vezeti kicsiknek és nagyoknak. Ha teheted, kérjük hozz magaddal egy öreg pólót, amit szívesen átalakítanál! A programot öt–tíz éves gyerekeknek és szüleiknek ajánlják.

Részletek: ITT

BESZÉLGETÉS

Holtak aranya, holdak ezüstje

Ilyen volt a Holtak aranya, holdak ezüstje bemutatója a Nyitott Műhelyben szeptember 11-én.

A szerzővel, Szabó Imola Juliannával és a könyv lengyel fordítójával, Monika Jurczakkal a könyv szerkesztője, Darvasi Ferenc beszélgetett.

KÉZMŰVES

Gyertek urban sketchre a Ferenc térre!

Simonyi Cecília illusztrátor vezetésével átélheted, milyen egy művész szemével nézni a világot. Egyszerű gyakorlatokkal lehet kipróbálni a ceruzák, a tinta, esetleg a vízfesték használatát, majd mindenki megkeresheti a maga kifejezésmódját ezekkel az eszközökkel, hogy elmesélje saját történeteit a térről.

„A sketch egy benyomás. A te személyes benyomásod. Nem kell, hogy tökéletes rajz vagy festmény legyen. Gyere, próbáld ki!”

Helyszín: Ferenc tér (Budapest, 1094), az „esernyő” alatt (nagy pavilon a tér közepén), időpont: szeptember 23., csütörtök, 16.00–18.30.

Eszközök: mindent biztosítanak, de ha van saját sketchbookod, hozd magaddal!

Részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

Mese, mítosz, história

Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője tart szeptember 18-án, szombaton öttől tárlatvezetést a Mese, mítosz, história. Archaizálás és mágikus realizmus az 1960–1970-es évek magyar művészetében című kiállításon a balatonfüredi Vaszary Galériában. A tárlatvezetést követően hattól Topor Tündével és Képíró Ágnes történésszel, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársával beszélget Révész Emese, a tárlat kurátora az 1960-as, ’70-es évek magyar grafikájáról. Az esemény a Kulturális Örökség Napja programsorozatának része.

Bővebben: ITT 

Most nyílik pontosan – a 19. Arany Rajzszög

A MOME Grundon lesz látható szeptember 17-től az Arany Rajzszög Társaság kiállítása.

Az Aranyrajzszög-díj a tervezőgrafika műfajában tevékenykedő kiemelkedő alkotók és alkotásaik elismerésére jött létre. Egy szakmai díj, amelyet kollégák adnak szintén szakmabeliek és a szakmáért tevékenykedők részére. Társaságunk ily módon nem csupán – eredeti szándékát megvalósítva – közelebb hozza egymáshoz a tervezőgrafika területén tevékenykedő alkotókat, de évről évre megmutatkozási lehetőséget kínál a műfaj és képviselői számára – írják a szervezők.

Díjátadó szeptember 17-én, este hétkor a helyszínen. A kiállítás megtekinthető 2021. szeptember 18. – október 1. között, mindennap 10.00-től 19.00 óráig.

Minden szükséges infó és sok kép: ITT 

Páratlan-páros kiállítás Biatorbágyon

Idén tízéves az Álomzug Társulás, és 25 éves a Ládafia Bábszínház, ez alkalomból egy páratlan-páros kiállítás megnyitójára várják a biatorbágyi faluházba látogatókat.

Lesz Álomcirkusz – az Álomzug Társulás előadása, kiállításmegnyitó.

Délután író–olvasó-találkozó Szegedi Katalin grafikus-illusztrátorral, az Álomcirkusz szerzőjével, óriásbábos középkori forgatag, vásári bábjáték a Ládafia Bábszínház előadásában. Egész napos program pedig Bartha Tóni csúzlizdája, hatkörjáték, fa körhinta. A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható.

Részletek: ITT

PÁLYÁZAT

Gavarin újabb kalandja

A Jókai Klubba szeptember 20-ig várják általános iskolások pályázatait Gavarin újabb kalandjáról, Laboda Kornél Gavarin és az álomantenna című regényéhez kapcsolódóan. Hallgassátok meg a mesét Kornél előadásában, és küldjétek el a történet befejezését a jokaiklub@jokaiklub.hu e-mail címre. Eredményhirdetés szeptember 30-án.

Részletek: ITT

És persze ne feledjétek a PesText remek programjait sem!

PesText

Wittmann Ildikó