Vissza
  • 2021.11.12
  • Wittmann Ildikó

Programkavalkád és remek új gyerekkönyvek

Wittmann Ildikó programajánlója.

Kapolcska kötet- és projektbemutató a PIM-ben

Mire képes 17 tehetséges, irodalomrajongó fiatal, ha három szuper mentorral együtt gondolkodik és alkot egy költői fekvésű faluban?

November 12-én, pénteken 16.00 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Kapolcska táboré és a róla készült köteté lesz a főszerep: ezen a különleges délutánon a résztvevők történeteit és szövegeit hallgathatjátok meg.

Részletek: ITT 

A PIM kreatívírás-projektjeiről korábban a múzeum szakmai blogján is megjelent: ITT

Arató László a Szófán

November 12-én, pénteken 16.45-től Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke lesz a Beszélgető Szófa vendége.

Sok fontos és aktuális téma kerül majd szóba, mint a digitális oktatás, amellyel kapcsolatban egyre több tapasztalat gyűlik fel, és úgy tűnik, a pedagógiának ezzel szükségszerűen újra és újra számot kell vetnie; az új magyarérettségi konstrukciója, ami sok tanárból elégedetlenséget és felháborodást vált ki, illetve nem utolsósorban a nemrég elhunyt Kálmán László nyelvészről emlékezik meg Arató László.

A videó elérhető: ITT

További részletek: ITT 

KÖNYV

Mindenkinek kell egy kutya!

De tényleg! Aki most még úgy gondolja, hogy mégsem, annak ajánljuk a Pagony újdonságát Eva Ibbotsontól az Abszolút Könyvek-sorozatban a 9–12 éves korosztálynak.

Részletek: ITT

Gyermekirodalom-fordítások

A Leuveni Egyetem gondozásában, Jan van Coillie és Jack McMartin szerkesztésében jelent meg a Children’s Literature in Translation című kötet még 2020-ban, amelyben tanulmányrovatunk vezetőjétől, Kérchy Annától is olvashatunk egy értekezést az Alice Csodaországban-fordításokról. Idén az angol nyelvű kötet elnyerte a legjobb szerkesztői díjat. 

Részletek: ITT

Égbe szálló gyermekimák

Ezzel a címmel jelent meg Hétvári Andrea költő hetedik gyermekverskötete, amely kifejezetten kicsiknek írt felekezetfüggetlen hálaimákat tartalmaz.

Részletek: ITT

Máris megérkezett Milbacher Róbert újabb gyerekkönyve

Tátiti Tibikéék után itt van Pótincza Vendel! A nagy Kanizsár összeesküvést Herbszt László illusztrálta.

Részletek: ITT

Vízcsepp karácsonya

Remek karácsonyváró lehet a Csimota Kiadó vadonatúj papírszínháza Maros Krisztina illusztrációival és Tasi Katalin meséjével, amely a és két korábbi történet, A soknevű macska és a Vízcsepp című mesék folytatása. 

Részletek: ITT 

Andersen-díj-várományos Herbszt László

A legnagyobb nemzetközi gyermekirodalmi szervezet, az IBBY sorra mutatja be a 2022-es évi Andersen-díjra felterjesztett alkotókat. A díjat a szervezet szakmai zsűrije ítéli oda kétévente egy illusztrátornak és egy szerzőnek. Magyarországról a HUBBY – magyar Gyerekkönyv Fórum Herbszt László illusztrátort jelölte.

Sok sikert kívánunk!

Részletek: ITT 

BESZÉLGETÉS

Kürti Andrea, Szabó Zelmira és Karda Zenkő a Magyaradásban

A TVR1 romániai televíziós csatorna MAGYARADÁS az egyesen című műsorában három erdélyi magyar illusztrátor mutatkozott be: Kürti Andrea, Szabó Zelmira és Karda Zenkő. A több mint 45 perces összeállításban belepillanthatunk különleges munkamódszereikbe, és arról is vallanak, mely alkotások hatottak a pályájukra.

A teljes riport visszanézhető: ITT

Két csillag a Kisgombossal

Egy szívet-lelket melengető közös élményre hív mindenkit a Kisgombos Kiadó a biatorbágyi Kisgombos Könyvesbolt előtti hangulatos kis térre – „ropogó tűz mellett mesélünk, éneklünk, beszélgetünk; lesz zeneszó, breton sütikóstoló, forralt bor, meleg tea is”. Vendégek: Bajzáth Mária mesepedagógus és Szimonidesz Hajnalka illusztrátor.

Ez az este kiváló alkalom arra, hogy a nemrég megjelent gyönyörű mesegyűjteményt, a Két csillagot is minél többen kézbe vehessék és megszerethessék. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők november 19-én, pénteken 18 órától.

Részletek: ITT

WORKSHOP, KONFERENCIA

Közös Őszi Szakmai Napok a könyvtárosokkal és történelemtanárokkal

Tények. Tényleg?! - történelemtanárok és könyvtárostanárok együttműködése a kritikai gondolkodásért címmel a Könyvtárostanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete közös Online Őszi Szakmai Napokat tart.

Időpontok: 2021. november 16., kedd, 14.00–17.00 és november 17., szerda, 17.00–19.00

Részletes program és jelentkezés: ITT

Márványozás a Kassákban

A Kassák Múzeumban november 12-én és 19-én pénteken 17 órától ezzel a technikával lehet megismerkedni a kétrészes workshopon.

Az érdeklődők a papírszínezés művészi technikájával, a márványozással ismerkedhetnek meg. 
A márványozáshoz szükséges anyagokról Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vándornyomdászok gondoskodnak, akiktől elleshetők a technikai fogások. Kötény, gumikesztyű, maszatolható ruha ajánlott. A workshop alatt készült műveket természetesen haza lehet vinni.

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

Belépőjegy: alkalmanként 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas)”

További részletek: ITT

ANIMÁCIÓ

Szupermalac és Űrpatkány novemberben az M2 műsorán

November 13-tól minden szombaton és vasárnap Dóka Péter mesesorozatának, a Szupermalac és Űrpatkánynak a részei lesznek láthatók az M2 műsorán.  Az alábbi időpontokban találkozhattok a sorozat különböző epizódjaival:

November 13., szombat

12.35–12.40 – A macskuszvirág

12.40–12.50 – Tükörbolygó

November 14., vasárnap

12.40–12.50 – Az időpirula

12.50–12.55 – Csocsó és Pati

November 20., szombat

12.40–12.50 – A szuperhős-engedély

November 21., vasárnap

12.40–12.50 – Szuperpoci

12.50–13.00 – Szuperhős-találkozó

November 27., szombat

12.40–12.50 – Az Univerzum hősei

Forrás: ITT 

Wittmann Ildikó