Vissza
  • 2020.10.14
  • MeseCentrum

Pesti sétafilozófia a Vadlazac online műhelyével

Október 15-én, csütörtök délután ötkor vár benneteket a Vadlazac izgalmas műhelybeszélgetése online.

Hogyan látta a XIX. századi Pestet egy akkoriban élő gyerek?

Mit jelentett a dinamikusan fejlődő főváros a Szendrey-család életében?

Budapest
Fotó: Fortepan/Erdőssy Béla

Többek között ezekre az izgalmas kérdésekre is választ kaphatunk október 15-én, most csütörtökön, délután ötkor a Vadlazac műhely keretében. Az online esemény az IGYIC Facebook-oldalán követhető élőben. Csatlakozzatok A Szendrey-család Pesten – sétafilozófia című beszélgetésünkhöz!

Kinek ajánljuk és miért?

A program mindenekelőtt a középiskolásokkal, valamint a felsősökkel foglalkozó pedagógusokat kívánja megszólítani: a kötelező szerzők (Petőfi Sándor), és a regionális kultúra (Pest) érettségi témakörökhöz ad jól használható, gyakorlati szempontokat.

Kik segítenek ebben?

szendrey
Dr. Harmath Artemisz
Fotó: Bach Máté

Az eseményt dr. Harmath Artemisz irodalomtörténész, az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (PIÜ-IGYIC) vezetője, a Károli Gáspár Református Egyetem Gyerek- és ifjúsági irodalom szakirányú továbbképzésének óraadó oktatója vezeti be.

Vendégek: dr. Gyimesi Emese Szendrey-kutató és Lénárd Anna sétakurátor.

Szendrey Júlia kéziratos hagyatékának ismerője, dr. Gyimesi Emese

szendrey
Fotó: Gyimesi Emese

Már a prezentáció címe is nagyon izgalmas: „mire 2000-et irunk, Párizs nagyságait elérendi”.

A prezentáció középpontjában a gyerekek perspektíváján át megjelenített XIX. századi Pest-Buda áll.

Külön érdekesség, hogy ehhez Szendrey Júlia fiainak írásai kínálnak forrást.

szendrey
Fotó: 1862

„2010 óta kutatom Szendrey Júlia kéziratos hagyatékát. A feltárt forrásokat két könyvben (Szendrey Júlia összes verse, Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában) és számos tanulmányban publikáltam. Kutatóként elsősorban az érdekel, hogy milyen a XIX. század a történetírás által korábban keveset vizsgált történelmi szereplők (például a nők és a gyermekek) szempontjából” – fejtette ki Gyimesi Emese.

Lénárd Anna sétakurátor írja magáról

Szendrey-01
Lénárd Anna
Fotó: Hollós Dániel

„Kilenc éve vagyok a Sétaműhely vezetője. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában készülő dolgozatom témája: „A városi séta mint médium”.

Történészekkel, szociológusokkal, képzőművészekkel és színészekkel sétálunk a városban – szinte minden művészeti és tudományág képviselői megfordulnak nálunk. Azok, akik a könyvtárak polcai helyett az épített környezetünkben, a fizikai valóságban helyezik el a tudásukat. Kezdetben csak felnőttekkel sétáltunk, az utóbbi két évben azonban egyre több sikeres családi programot szerveztünk. Célunk, hogy olyan játékok és feladatok segítségével hozzuk közelebb és szerettessük meg a város történeteit sétálóinkkal, amik felnőttekhez és a különböző korú gyerekekhez egyaránt szólnak”.

Szendrey-02

Lénárd Anna megközelítésében a városi séta mint médium, szórakozás és tanulási módszer jelenik meg.

Szeretettel várunk tehát minden érdeklődőt az élő online közvetítésen, az IGYIC Facebook-oldalán holnap (2020. október 15-én) délután ötkor a Vadlazac műhelyében!