Vissza
  • 2021.09.16
  • Wittmann Ildikó

PesText (nem csak) gyerekeknek és gyerekirodalmároknak

Soha nem volt még ilyen gazdag gyerekirodalmi programkínálat a PesText fesztiválon. Wittmann Ildikó ajánlója.

Szeptember 17-től 26-ig több budapesti helyszínen, sőt a HunText elnevezésű szekció keretében három vidéki településen, Balatonfüreden, Szegeden és Vácott is be lehet kapcsolódni a programsorozatba.

A PesText, amely a világirodalmat, a műfordítást s az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásait helyezi a középpontba, izgalmas találkozási lehetőséget nyújt azok számára is, akik a gyermek- és ifjúsági irodalom iránt érdeklődnek.

Most helyszínenként tekintettük át és válogattuk ki a gyerekirodalmi programokat, kedvcsinálóként mindenki számára.

PesText

A XI. kerületi Ottlik-kert helyszínén (1114, Bukarest u. 1.) szeptember 18-án a kicsiké lesz a főszerep: délelőtt tízkor kezdődik Agócs Írisz illusztrátor workshopja gyerekeknek, Rajzolj egy krumplit, rajzolj egy mesét! címmel.

Fél tizenkettőtől Tarr Ferenc a papírszínház rejtelmeibe avat be: közös történetírásra és -rajzolásra várja az érdeklődőket.

Mivel az idei fesztivál hívószava a buborék, nem meglepő, hogy délután négykor a Veronaki zenekar Varázsbuborék címmel tart családi koncertet a pikniken.

Pestext 2021-01

Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi című könyvén keresztül mutatják be Bartók Béla zenei örökségét egy vidámnak ígérkező interaktív zenés gyermekelőadáson fél hattól. A műsort Silvester Lavrík rendezte, és a Kempelen Biomatic Orchestra adja elő.

Pestext 2021-01

Az A38 hajón (Petőfi híd, budai hídfő) szeptember 24-én, pénteken este kilenctől Shakespeare szonett-dalait lehet meghallgatni a W. H. zenekar (Márkos Albert csellista, Sena Dagadu énekes, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor zenészek) interpretációjában. Németh Juci énekesnővel kiegészülve eredeti nyelven, valamint többféle magyar fordításban (Justus Pál, Szabó Lőrinc, Szabó T. Anna, Varró Dániel, Székely Csaba, Nádasdy Ádám és Papolczy Péter műfordításai alapján) hallhatók majd a Shakespeare-szonettek.

Ugyanitt 25-én, szombaton délután háromtól online videóbeszélgetésen vesz részt Elisabetta Gnone íróval Kalapos Éva Veronika; a népszerű ifjúsági regények (a Fairy Oak-, a W.I.T.C.H.-sorozatok és a Móránál nemrég megjelent Olga, a papírlány című regény) szerzőjével az önelfogadás és a veszteségek feldolgozása, a bánat és az elengedés kérdéseit vitatják meg.

Délután Patrick Ness író lesz a virtuális vendég, akivel Nagy M. Boldizsár szerkesztő-műfordító beszélget a népszerű és számos díjjal kitüntetett író legújabb, Felszabadulás című könyvéről – e műnek is fontos eleme önmagunk őszinte megismerése.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053, Károlyi u 16.) szeptember 23-án, csütörtökön este hatkor Révész Emese művészettörténész Átjárók – fordítások: képek, szavak és kultúrák között címmel beszélget az észt Anne Pikkov illusztrátorral és Szabó Imola Julianna író-illusztrátorral.

Pestext-07

Este hétkor a PesText immár hagyományos, de ismét sok szépséget és újdonságot tartogató, 4 × 4 illusztrátor című kiállítása mutatja be Kellermann Viktória és Révész Emese kurátori munkájával a Visegrádi Négyek országainak legjobb illusztrátorait négy-négy munkán keresztül. A kiállítás október 17-ig tekinthető meg.

Pénteken, szeptember 24-én a képregények kerülnek középpontba a PIM-ben: délután négykor azokkal a magyar illusztrátorokkal, képregényrajzolókkal beszélgetnek, akik külföldön, Európában és az Egyesült Államokban jelentetik meg rajzaikat. Ötttől a képregénykiadás hazai helyzetét vetik össze a külföldi lehetőségekkel, hattól pedig a nők jelenléte kerül terítékre a magyar képregényművészeten belül. A program zárásaként dedikálásra és közönségtalálkozóra várnak mindenkit.

Szeptember 25-én, szombaton délelőtt fél tízkor a Csimota Kiadó papírszínháza Grela Alexandra A vakok és az elefánt című meséje segítségével arról beszél, hogyan és hányféleképpen „érezhetjük” a világot.

Tizenegytől dalokat írhatunk Szeder-Szabó Krisztina és Csorba Lóci, valamint Tarr Ferenc segítségével.

Ugyanekkor indul el a PIM épületétől a népszerű belvárosi séta Jókai Mór nyomában. Az író belvárosi lakhelyeit járhatjuk körbe Hansági Ágnes, Górász Péter, Kiss A. Kriszta, Mészáros Márton és Skordai Anna irodalmárok vezetésével. Az eseményre a regisztracio@miszje.hu e-mail-címen kell előzetesen jelentkezni.

Szombaton délután hatkor a műfordítás elevenjére tapintanak, mikor azt a kérdést járják körbe a beszélgetők, miért különleges feladat gyerek- és ifjúsági irodalmat fordítani, és min múlik, melyik könyv lesz olvasható magyarul is. A HUBBY Az Év Gyerekkönyve-díjas idei műfordítója, Érsek-Obádovics Mercédesz és Györei Zsolt műfordító, a szakmai zsűri tagja beszélget Szekeres Nikolettával, a HUBBY elnökével.

A B32 Galéria a XI. kerületben, a Bartók Béla úton (1111, Bartók Béla út 32.) várja különböző foglalkozásokra a gyerekeket. Szeptember 23-án, délelőtt tíztől az észt Anne Pikkovval Emlékek kis könyve címmel hirdetnek alkotóprogramot 8–12 éves gyerekek részére. Délután háromtól a lengyel Piotr Socha Fák című könyve alapján alkothatnak a gyerekek.

Pestext-04

Délután öttől Otthon címmel nyílik pop-up-kiállítás, amelyen Anne Pikkov, Catarina Sobral, Piotr Socha és Szabó Imola Julianna illusztrációiból láthatunk példákat a címhez kapcsolódóan. Ezután, fél hattól Piotr Socha különleges világába kukkanthatunk be, amelyet két, a Manó Könyveknél magyarul is megjelent kötetből ismerhetünk mi is.

Pestext-02

Szeptember 25-én, szombaton is találkozhatunk Piotr Sochával a B32-ben; délelőtt tíztől Méhek című könyve kapcsán lesz foglalkozás gyerekeknek; a kicsik szüleik segítségével saját kaptárukat készíthetik el. Aki szeretne részt venni, ne felejtsen el regisztrálni a regisztracio@miszje.hu e-mail-címen.

Pestext-03

Közben tizenegytől társul a Csirimojó Kiadó csapata, akik Hogyan alszanak az állatok? című könyvüket elevenítik meg, zenével. Közreműködik Bárth János és Farkas Zsolt.

Pestext-01

A szombat délután a portugál Catarina Sobralé lesz a B32-ben: délután háromkor egy izgalmas workshop kezdődik, ahol a résztvevők három támpillér (probléma–megoldás–katarzis) köré építenek fel egy történetet. Ez zárt körű szakmai program lesz, fél hattól azonban kötetlen beszélgetésre várnak mindenkit az alkotóval: a Camões Intézet vezetője, Joao Miguel Heriques beszélget majd az illusztrátorral a portugál hétköznapokról, művészetéről és a számára fontos elismeréseiről. A beszélgetés után meg is lehet vásárolni és dedikáltatni a Vivandra Kiadónál megjelent könyveit.

Pestext 2021-01

Vadonatúj helyszín a PesText történetében: a Falk Miksa utcai Pintér Galériában (1055, Falk Miksa utca 10.) szeptember 17-én, pénteken este hatkor nyílik meg a Kép-regény-KOCKÁK – mai magyar képregény című kiállítás kortárs lengyel művészek és fiatal magyar képregényrajzolók, többek között Lakatos István, László Márk, Csepella Olivér, Németh Gyula és Wojciech Stefaniec illusztrátorok munkáival. A kiállítást Bán János (Bán Mór) ötszörös Zsoldos-díjas fantasy- és sci-fi-író nyitja meg, majd kerekasztal-beszélgetés és dedikálás követi a lengyel vendégekkel. A kiállítás október 8-ig lesz látogatható.

Végül pedig a Huntext programjából: szeptember 26-án, vasárnap a Tempevölgy Kiadó vendége lesz Catarina Sobral, Balatonfüreden.

Találkozzunk a PesText programjain! Az összes program és további részletek elérhetők ITT

 

 Wittmann Ildikó