Vissza
  • 2020.05.24
  • MeseCentrum

Öt rövid hír

Film az Insta-nemzedékről, nemzetközi sikerek, alkotói pályázatok és közös történetszövés

A Blogollóban olyan közelmúltban történt, vagy épp aktuális eseményeket gyűjtünk össze, amelyek gyerekkönyvekhez kapcsolódnak.

1. Vércsék

Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novellájából készült egy rövidfilm, melyet Szabó Szonja rendezett. Az Insta-nemzedék posztjai mögött lévő valóságba, és sportéletben dívó verbális megalázás világába pillanthatunk bele az RTL MOST oldalán – rövid regisztráció és hosszú reklámok után, de legalább – ingyen: ITT.

2. Az IBBY 2020-as Honour List új magyar tagjai: 

A szerzői kategóriában: Gimesi Dóra A macskaherceg kilencedik élete (Pagony Kiadó)

Az illusztrátorok kategóriájában: Békés Rozi: Andersen Vadhattyúk (Scolar kiadó)

A fordítók között pedig Molnár Zsófia Christelle Dabos: A tél jegyesei című munkája szerepel. (Kolibri Kiadó)

Gratulálunk az alkotónak és a kiadóknak, nagyszerű, hogy már nemzetközi szinten is jegyzik fontos munkáikat!

A teljes lista ITT olvasható

3.  Alkotói pályázat általános és középiskolás fiataloknak – MKKE
„EZ A TAVASZ NEM OLYAN, MINT A TÖBBI VOLT” 

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése TAVASZ 2020 címmel alkotói pályázatot hirdet általános és középiskolás fiatalok számára.
Az idén tavasszal készült festmények, fotók, vagy maximum három perces videók, illetve versek és novellák elbírálása május 31. után történik. Addig várják az alkotásokat a neves alkotókból álló zsűri tagjai. Értékes könyvcsomagokat nyerhetnek a legérdekesebb művek küldői. 
tavasz2020@mkke.hu e-mail-címre várják a pályaműveket

4. Társszerzője lehetsz egy most születő regénynek!
Még ma délig szavazhatsz, és te magad is alakíthatod Mészöly Ágnes most születő regényét, melynek címe: A csepp. ITT minden részlet megtalálható az akcióról.
A játék nem ér véget, érdemes követni a regényfolyamot.


5. Máray Mariann a Silent Book Contest döntősei között

Máray Mariann már a második magyar alkotó, aki részt vesz a nemzetközi silent book-verseny döntősei között. 2017-ben Maros Krisztinát is beválogatták a neves illusztrátorok társaságba. A koronavírus-járvány miatt a döntősök kiállítását virtuálisan is megnézhetjük: érdemes rákattintani ERRE az angol nyelvű oldalra, ahol Mariann munkáit bemutatják, és egy rövid interjú is készült vele.  A többi pályamű is csodálatos, de mi természetesen neki drukkolunk!