Vissza
  • 2022.09.09
  • MeseCentrum

Őszi kisszínesek

A MeseCentrum programajánlója.

MŰHELY

A Kortárs folyóirat idén tartotta első, Nyári műhely elnevezésű táborát a Tempevölggyel együttműködésben. A táborlakók élvezetes műhelynaplója sok-sok fotóval együtt megjelent a Prae.hu oldalán.

FELRAGYOGOTT A LAMPION

A Lampion az egyik legfiatalabb, ugyanakkor legaktívabb kiadó – most három frissen megjelent, illetve előjegyezhető könyvüket ajánljuk figyelmetekbe, és hamarosan a többi újdonságot is megmutatjuk.

Már megjelent:

Yuval Noah Harari: A világ urai 1. – Így hódítottuk meg a Földet

A világhírű író kifejezetten kamaszoknak írta ezt a könyvet, mert jól tudja, hogy csak a gyerekeinkben bízhatunk, ha azt szeretnénk, hogy még az ő gyerekeik is élvezhessék bolygónk áldásait. Az erőt adó történet a felnőttekre is ráfér.

Szeptember 26-án jelenik meg:

Szűcs Ádám: A játék neve: Budapest

Szűcs Ádám mindent tud Budapestről, hisz az Egy nap a városban blog alapítójaként tíz éven át kutatta titkait. Első ifjúsági regénye fordulatos, friss nyelvezettel mutatja be a fővárost a kütyüfüggő tizenéveseknek. 12 éves kortól ajánlja a kiadó a szeptember végén megjelenő kötetet

Várható megjelenés: szeptember 27.

Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész

Amikor a Balaton nagy ismerője, a Rév Fülöp meseregény-sorozat szerzője elkezdte írni a nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló Balatoni kacsavész című kötetet, még nem sejthette, mekkora veszély fenyegeti az idei aszály miatt a tó vizét. Reméljük, az általa teremtett hős, Hany Istók életre kel, és megmenti a tavat a teljes kiszáradástól. A szellemes történetet Baranyai (b) András humoros hullámvonalai illusztrálják.

SZÍNHÁZ

Szeptember 10-én, szombaton délelőtt tíztől a Budaörsi Latinovits Zoltán Színházban játsszák Kolozsi Angéla Ebcsont és Nyúlcipő című színdarabját Kuthy Ágnes rendezésében. A Kecskeméti Ciróka Bábszínházzal közös produkció főszereplői: egy kényes nyuszi és egy stréber vizsla…  

OLVASÁS

Érdemes újra és újra elolvasni Dragomán György gondolatait arról, miként lehet olvasóvá nevelni a gyerekeket. Az olvasás világnapját szeptember nyolcadikán tartottuk, de csak a mindennapos olvasással tarthatjuk fenn az ünnepet.

INTERJÚ

Hosszú, alapos és mély beszélgetést olvashattok a Kulter.hu oldalán a kortárs gyerekirodalom tendenciáiról és az irodalomoktatás helyzetéről. Gesztelyi Hermina és Vinczellér Katalin a Pagony Podcast apropóján sok fontos kérdést érintett, most csak egyetlen mondatot idézünk kedvcsinálóként:

„Amire igazán szükségünk van a magyar irodalomoktatásban, az a felszabadulás – tanárnak és diáknak egyaránt.”

KAMÉLEON OLVASÓKLUB

A Kaméleon Olvasóklubról már többször is írtunk, most a legfontosabb hír, hogy szeptember 30-ig lehet jelentkezni az új programra. Minden további részletet megtudhattok: ITT 

A NÉPMESE NAPJA

(sajtóközlemény)

A mesélés hagyományos és új helyszínei – XVIII. Országos népmese-konferencia

2022. szeptember 22.

„…a gyerekkorban hallott történetek együtt növekszenek velünk: virágot hoznak, kiteljesednek, gyümölcsöt érlelnek. Semmi más nem kell hozzá, csak meg kell őrizni őket.” (Lázár Ervin: Az élet titka)

A Magyar Olvasástársaság a XVIII. Országos népmese-konferenciával ünneplésre szólít fel minden érdeklődőt, mesebarátot Benedek Elek születésnapja alkalmából.

2005 óta ünnepeljük e sokrétű kincsestár, a gyermeknek és felnőtteknek szóló mesék gazdagságát szakmai és kulturális eseményekkel, népmesés programok ösztönzésével. Az együttmesélés és egy-mástól tanulás, valamint a szakmai kapcsolattartás a kulcsa a közösségi meseélet fenntartásának, mesekultúránk továbbörökítésének. Konferenciánk a találkozás, a tanácskozás, a támogatás és a szakma-közi összefogás helye, ahol az egymást tisztelő szakmai közösség a közönség számára közel hozza a meseműveltség kincseit.

Az országos népmese-konferenciát minden évben más helyszínen rendezzük meg, immáron 18 éve. 2022-ben a konferencia Miskolcra költözik.

Az idei témánk az élőszavas mesemondás hagyományos és új helyszínei, ezek közül kiemelten a könyvtári és az otthoni, családi mesélésre, mesemondásra fókuszálunk. A konferencián előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok és könyvbemutatók várják az érdeklődő könyvtárosokat, pedagógusokat, szakértőket, szülőket, hogy közösen beszélgessünk arról, hogyan jelenik meg a könyvtár közösségi és a család intim terében a népmese. Szeretnénk a népmeséken keresztül összekapcsolni a könyvtárakat és a családokat, megmutatni azokat a módszereket, eszközöket, könyveket, amelyek segítik a szülőket, nagyszülőket a közös mindennapi meseélmény kialakításában.

A gyermekkorban hallott történetek egy életen át velünk maradnak. Az országos népmese-konferenciával és A népmese napja ünneplésével szeretnénk elérni, hogy a társadalom minél szélesebb rétegeiben tudatosuljon, hogy a népmesék máig élő hagyományos értékei csak akkor élnek tovább, ha azokat – a régi és az új színtereken egyaránt – továbbadjuk. Arra hívjuk a családokat, a könyvtárosokat és a pedagógusokat, hogy meséljenek, olvassanak népmeséket minél többször, mert napi 15 perc mesélés minden gyereknek jár.

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA), a Hagyományok Háza és a Meseszó Egyesület összefogása, ennek a szakmai programnak a közös megrendezése is azt kívánja jelezni, hogy a mondott és az olvasott nép-mese egyaránt fontos számunkra, s bőven van tennivalónk e területen.

Kérjük az intézmények, kis- és nagyközösségek vezetőit, a családokat, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, és olvassanak, hallgassanak, mondjanak népmesét!

****

A népmese napja immár határokon átívelő mozgalom. Hírét viszi a helyi rendezvényeknek, és össze-kapcsolja a közös ünneplés jegyében a népmesét szeretőket. Idén is kérjük, minél többen csatlakozzanak ehhez a csatlakozas@nepmesenap.hu címen, inspirálva közösségeket és családokat a tartalmas ünneplésre. Kérjük, hogy röviden tájékoztassanak bennünket a tervezett rendezvényükről, programjukról. Idén is pályázatot hirdetünk a legsikeresebb, a legtöbb közönséget megmozgató és a legkreatívabb program részére. A nyerteseket azzal méltatjuk, hogy jeles mesemondóink később a helyszínen mesélnek.

A népmese napja – Országos népmese-konferenciák központi honlapja

Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (3530 Miskolc, Görgey Artúr utca 11.)

A program rendezője: Magyar Olvasástársaság (HUNRA)

Társszervező: Meseszó Országos Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár
Az idei téma az élőszavas mesemondás hagyományos és új helyszínei, ezek közül kiemelten a könyvtári és az otthoni, családi mesélésre, mesemondásra fókuszálnak a szervezők: a Magyar Olvasástársaság (HUNRA), a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület és a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.