Humoros

Vissza
  • 2021.08.06
  • Wittmann Ildikó

ÖsszNépi Katlan, Nagylátószög és pályázat cigány származású diákoknak

Szuper események a nyár utolsó hónapjában

Wittmann Ildikó programajánlója. 

KÖNYV

Bemutatkozik Hajdú-Antal Zsuzsanna

A magyar szerzőkért oldal augusztus 2-án a Ciceró Könyvstúdió házi szerzőjét, Hajdú-Antal Zsuzsanna ifjúsági írót látta vendégül virtuális formában. Az olvasók előzetesen mindenféléről kérdezhették a szerzőt, aki aztán a Facebookon válaszolt. Izgalmas és sokszínű kérdések és őszinte válaszok érkeztek. Az oldal egyébként szuper kezdeményezés, és igazi kedvcsináló mindazoknak, akik esetleg nem olvastak még Zsuzsannától könyvet, habár a Léggömbök-sorozat darabjai igazán népszerűek, és 2017-ben és 2019-ben is a HUBBY Az Év Gyerekkönyve shortlistjén találhattuk őket. 

Bővebben ITT:

Állati dumák

Vibók Ildi új könyvében megtudhatjuk, hogyan kommunikálnak az állatok. „Szokták neked mondani, hogy nem értesz a szóból, ha a sokadik felszólításra sem indulsz el mosakodni? Szerinted a halapuka hogyan mondja el a kicsinyének, hogy ideje lefeküdni aludni? A denevérmama hogyan találja meg a több ezer fős denevércsapatban a kicsinyét? Az egysejtűek hogyan tudnak jelezni a haverjaiknak, ha veszély közeleg? És a tigris minek karmolja szét a fa törzsét, a madarak miért növesztenek feltűnő színű tollakat?

Vibók Ildi legújabb könyvében fény derül rá, hogy miképp kommunikálnak szaggal, ízzel, kémiai jelekkel, hanggal, látvánnyal, mimikával, érintéssel az állatok. Mert nemcsak beszélgetni lehet, hanem feromonnyomokat hagyni, grimaszolni, dürrögni, táncolni és kurkászni is. Ismerd meg az állatok nyelvét!” – ajánlják. A humoros könyvet a Pagony adta ki, Igor Lazin illusztrálta.

Bővebben ITT:

FESZTIVÁL

ÖsszNépi Katlan

Ugyan a múlt héten is ajánlottunk már programokat mindenki figyelmébe a héten zajló Ördögkatlan Fesztiválról, a Hagyományok Háza Össznépi Katlan elnevezéssel futó programsorozatát Villánykövesden kár lenne bárkinek is kihagynia. Augusztus 4-től augusztus 7-ig, szerdától szombatig a legváltozatosabb kínálatot láthatjuk. „Programjaink összNépi részvétellel lesznek igazán élvezetesek, ezért minden nap lesz összNépi tánc, ének, játék, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az elmélyültebb formákat kedvelőket kézműves mestereink, mesemondóink, énektanítóink várják. A fesztivál utolsó napján, az Ukrán udvarral közösen ukrán és magyar esküvőre hívjuk a közönséget, amely összNépi ukrán–magyar mulatsággal zárul” – írják. Fellép majd Bognár Szilvia, bemutatkozik új könyvével a POKET, fellép a vajdasági Csörömpölő és a Juhász zenekar, Moldovából pedig a Fanfara Complexa hoz friss népzenét. 

A Facebook-esemény ITT:

Nagylátószög – filmes alkotópályázat

A Ludwig Múzeum és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a Klassz program keretében közös alkotópályázatot hirdet középiskolásoknak a Nagylátószög. 120 éves a magyar film című kiállításhoz kapcsolódóan.

Három témában lehet pályázni: 

1. Készíts plakátot Törőcsik Mari valamely filmjéhez!

2. Készíts mozgó filmplakátot egy magyar animációs filmhez vagy egy kísérleti filmhez!

3. Készíts storyboardot egy magyar film „kimaradt” jelenetéhez vagy alternatív befejezéséhez!

A kiírásról, a díjazásról és a nevezés részletekről ITT:

PÁLYÁZAT

Szeptember 30-ig várják a pályázatokat cigány származású diákoktól

Meseíró- és illusztrációs pályázatra várják a nevezéseket 4–8. évfolyamos diákoktól a Babindák István verséről elnevezett „Virágok könnyein nevelkedtem” pályázatra. Magyar nyelven írt (máshol nem publikált és más pályázaton eddig nem szerepelt), szabadon választott témájú meséket és/vagy bármely roma (nép)meséhez készült illusztrációt várnak. Egy pályázó egy mesével és/vagy egy meseillusztrációval pályázhat. A pályázat kiírója a Gyermekjóléti Alapítvány, a Savale – Együtt Roma–Magyar Együttélés civil szervezet és az Országos Mécs László Irodalmi Társaság.

Részletek ITT:

CSALÁDI

155 éves az Állatkert!

Hétvégén, augusztus 7-én, 8-án és 9-én rengeteg programmal várják az érdeklődőket a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Lesznek koncertek, gyerekelőadások (Kerekítő Manó, Matiné zenekar, Majorka Színház, Vitéz László-bábjáték, Kiskalász zenekar, Kámfor Bábszínház és Veronaki-koncert), és persze játékos ismeretterjesztés is. A 155 éves születésnapi programok állatkerti belépőjeggyel, éves bérlettel és 4 évszakos bérlettel is látogathatóak.

További részletek ITT:

ANIMÁCIÓ

Ismét KAFF!
Augusztus 11. és 15. között 30 ország 370 alkotása lesz majd látható a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon.

A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlén idén öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között Annecyban és Bucheonban díjat nyert, Oscar díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is szerepelnek. A fesztivál megemlékezik Richly Zsoltról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről, akiknek munkáiból válogatást láthat majd a közönség. Az idei KAFF-on sok születésnapost is ünnepelnek: 50 éves a Kecskemétfilm, 70 éves Orosz István és Cakó Ferenc.

Három moziban és két szabadtéri helyszínen ingyenesen nézheti meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermés legjavát, de szakmai programok, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, fényfestés, a gyerekek számára animációs játszóház és Kaláka-koncert is színesíti a fesztivál programját.

Részletes program a KAFF oldalán ITT:

Wittmann Ildikó