Vissza
  • 2021.09.10
  • Wittmann Ildikó

Országos népmese-konferencia és még sok-sok program vár rátok

Wittmann Ildikó programajánlója.

KONFERENCIA

17. Országos népmese-konferencia

A népmese napja alkalmából, immár hagyományosan, tizenhetedszer rendezik meg szeptemberben az Országos népmese-konferenciát. Idén most vasárnap, szeptember 12-én, vasárnap a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban a Magyar Olvasástársaság, a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál és a Meseszó Egyesület szervezésében gyűlhetünk ismét össze.

Jó érzés látni, végigtekintve a programon, hogy mennyi szép és értékes kiadvány kapható, és milyen sok – az élőszavas mesemondás iránt – elkötelezett szakember gyűlik össze idén.

Lesz mesemondás és szakmai előadások is a mesekutatás területéről. Különlegesség, hogy idén külföldi előadók is szerepelnek a vendégek között.

A szervezők szándéka szerint: „A népmese napja, szeptember 30-a Benedek Elek születésnapja. Konferenciánkat bő két héttel korábban tartjuk, így az ott elhangzottakat magunkat vihetjük, és a népmese napján már tovább is adhatjuk.”

Részletek: ITT 

VETÉLKEDŐ

Olvasási vetélkedő kisdiákoknak

Az erdélyi Friss FM honlapján olvastuk ezt a kiírást:

„A magyarországi Szent István Egyetem 12. alkalommal szervezi meg online olvasási vetélkedőjét 4–5. osztályos tanulók számára. A megmérettetésre háromszéki kisdiákok is jelentkezhetnek. Az egész tanévben tartó verseny során időről időre jelennek meg feladatok, amelyeket online kell megoldaniuk a csapatoknak. A részfeladatokat helyesen megoldó és legtöbb pontot összegyűjtő csapatok év végén a döntőn mérik össze tudásukat.”

A vetélkedőre a következő három könyvet ajánlják olvasásra a szervezők: Wéber Anikó Az osztály vesztese, Kolozsi Angéla Jenci néni és az okostelefonok, illetve Fiala Borcsa Balatoni nyomozás című művét. Egy csapat négy főből állhat, jelentkezni pedig október 4-ig lehet a most.olvassel@gmail.com e-mail-címen, egy vezető tanár regisztrálásával.”

A továbbiak: ITT 

KÉPZÉS

Online és offline tréningek Bajzáth Máriával

A Mesepedagógia oldal vezetője egy új, sokak számára hasznos online kurzust indít.

„Idén is tartok egy flowlearning tanulásmódszertani tréninget, de most online, a Teams-felület lesz az osztálytermünk, heti egyszer, szerdánként, 17–18 óra között. Szokás szerint 10–12 éves gyerekeket várok (4–6. osztályosokat), hogy a tanulás örömteli, könnyebb és hatékonyabb legyen. Természetesen mindig lesz egy-egy mese is” – írta Bajzáth Mária a felhívásban.

A létszám limitált, az első alkalom ingyenes.

Emellett 2021. október 8–9–10-én akkreditált 30 órás Népmesekincstár mesepedagógia-képzést is tart Budapesten, a Belvárosban.

Részletek: ITT 

PÁLYÁZAT

Tettmese-pályázat!

A TETT egy olyan meseíró-pályázat, melynek célja, hogy segítse a diákok számára a természettudományok megszerettetését, a tudományok műveléséhez elengedhetetlenül szükséges íráskészség, a kreatív és egyben precíz gondolkodás alapjainak elsajátítását, képzeletük fejlesztését, alkotóerejük felfedezését. Honlapjukon bőségesen találtok inspirációt és további részleteket, nézzétek meg!

A beküldési határidő október 13.

Részletek: ITT 

BESZÉLGETÉS

Új tanév – új Kapuk

Folytatódnak a Vinczellér Katalin által vezetett beszélgetések a Pagony / Tilos az Á online felületein. A Kapu kortárs irodalomra kihegyezett legfrissebb, szeptember 15-i beszélgetésében nagyon is régi irodalomról lesz szó, viszont ízig-vérig kortárs reflexiókkal: Nényei Pál rendhagyó irodalomtörténeti könyvsorozata, Az irodalom visszavág lesz terítéken. Szerdán, szeptember 15-én 17.30-kor kezdenek a Pagony Facebook-oldalán, érdemes lesz velük tartani.

Részletek: ITT 

SZÍNHÁZ

Lenka és a tündér

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház vasárnap, szeptember 12-én, délelőtt tízkor tartja meg az idei évad első matinéját, Michael Ende Lenka és a tündér című meséjéből. A bábokat Rumi Zsófia tervezte, az előadást Veres András rendezte, és Varga Bori játssza.

A történet szerint: „Lenka egészen hétköznapi kislány. Szeret iskolába járni, szeret játszani, szereti a szüleit, csak hát… Őszintén szólva nem mindig szeret szót fogadni. Apa és Anya gyakran túl szigorúak vele, Lenka legalábbis ezt így érzi. Bizony minden teljesen más lenne, ha a szülők nem lennének annyival nagyobbak! Ki más tudna ebben a nehéz ügyben segíteni, mint egy igazi kívánságteljesítő tündér, Titokzatos Teodóra? Ha egy dühös kislány varázserőre tesz szert, akkor garantált a bonyodalom, az előre nem látható helyzetek sokasága. Michael Ende világhírű meséje különleges, izgalmas bábtechnikák segítségével elevenedik meg a Mesebolt Bábszínház színpadán, sok humorral, némi bölcsességgel és rengeteg mesélőkedvvel” – írják a honlapon.

Az előadás részletei: ITT 

Wittmann Ildikó