Vissza
  • 2021.04.16
  • Wittmann Ildikó

Óriások a Mecsekben – mesés kirándulás, és sok-sok online program

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Kórház az osztályteremben

A Pagony kiadó Abszolút Töri-sorozatának vadonatúj kötete látott napvilágot: a Kórház az osztályteremben című történelmi regényben az 1956-os eseményekbe csöppenhetnek a kiskamasz olvasók. Kiss Judit Ágnes, aki saját bevallása szerint is nagy fába vágta a fejszéjét, amikor erről a témáról kezdett írni. A könyvet április 15-én, csütörtökön 17 órától mutatták be a Pagony Facebook-oldalán, érdemes megnézni a videót, mert a kötet első olvasója, Marék Veronika, valamint Návai Péter, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános és Gyakorló Gimnázium magyar és történelemtanára voltak Veiszer Alinda beszélgetőtársai.

Részletek: ITT 

Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Szintén a Pagony újdonsága, a kulinária iránt régóta érdeklődő Kalas Györgyi tollából a Sandwich grófja és a nápolyi pizzaKedvenc ételeink története című humoros ismeretterjesztő könyv. Április 22-én, csütörtökön 17 órától interaktív könyvbemutatón ismerkedhetünk meg a könyvvel. A szerzővel és az illusztrátorral, Horváth Ildivel Mautner Zsófi beszélget majd, Huzella Júlia pedig felolvas egy részletet a könyvből, amelyben megismerhetitek a pizza történetét. Végül pedig Horváth Ildi készül a gyerekeknek egy izgalmas kézműves játékkal a legfincsibb ételek kapcsán.

Bővebben: ITT 

Líra Könyvklub Balázsy Pannával

Balázsy Panna népszerű gyerekkönyv-sorozata, Szandráról és a 3. b-ről 2015-ben indult a Manó Könyveknél. A legújabb kötet Családfa címmel jelent meg, amely áprilisban a hónap gyerekkönyve a Líra Könyvklubban. A kötet témája aktuálisabb nem is lehetne: Hogyan hat a kamaszok életére a pandémia, hogyan birkóznak meg a mindennapi életben a járvány hozadékával, az online tanulással és az elszigeteltséggel? Milyen mintákat kaphatnak az előző generációktól? Mit jelent számukra a szüleik, nagyszüleik öröksége? – Ismerkedjetek meg az új résszel együtt: a szerzővel Labancz Dániel szakpszichológus beszélget a Líra Könyv és a Manó Könyvek Facebook-oldalán, élőben, április 25-én, vasárnap, 17 órakor.

Részletek: ITT 

MÚZEUM

Rézbőrű volt az alkony

Én még abba a generációba tartozom, amikor a játszótéren indiánosat játszottunk, és kézről kézre adtuk a súlyos Nagy indiánkönyvet és Az Ezüst-tó kincsét… Magyarországon nagyon izgalmas kultúrtörténeti hagyaték a múlt század második felének indiánkultusza, amely nem csak a gyerekek körében volt népszerű. A témával foglalkozott már színházi előadás és film is (Török Ferenc: Apacsok),

a Petőfi Irodalmi Múzeum a héten nyitja meg tematikus kiállítását Rézbőrű volt az alkony címmel. A kiállítás virtuálisan megtekinthető, és remélhetőleg lesz majd lehetőség élőben is látni a nagyközönségnek.

Addig is a kiállítás kurátora, Wirth Imre virtuális tárlatvezetésével elérhető online programot ajánljuk.

Részletek: ITT

SÉTA

Óriások a Mecsekben

Aki újdonságra vágyik, annak a Mecseki Óriáskaland nevű szabadtéri kalandparkot ajánljuk, különleges óriási faszobrokkal, mesehősökkel, amely a tavasszal nyílik, de a faóriásokat már kihelyezték, és nagy népszerűségnek örvendenek.

Egy kincskereső játékba csöppenhetünk majd mecseki sétánk alkalmával, a szobrok segítségével pedig az egyes magyarországi településeket, és az azokhoz fűződő történeteket, legendákat ismerhetik meg a családok. A tematikus kalandpark ötletgazdája, Császár Levente meseíró.

Részletek: ITT

TÖRTÉNET

Pokorny Lia mesél

A Csimota kiadó gondozásában jelent meg néhány évvel ezelőtt Davide Cali és Serge Bloch képeskönyve, Az ellenség címmel. A világhírű képeskönyvet most Pokorny Lia olvassa fel, a Mesés emberi jogaid című videósorozat első részében. A videó az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Csimota együttműködésében jött létre.

ITT látható

SZÍNHÁZ

A revizor a Vígszínházból

A középiskolásoknak talán nem Gogol művei a legnagyobb mumus, hiszen szatirikus társadalomkritikájára könnyen fogékonyak a tizenévesek is. Tényleg kihagyhatatlan az e-színházi kínálatban a Vígszínházban bemutatott legendás Revizor-előadás Bodó Viktor rendezésében, a Víg és a Szputnyik Hajózási Társaság társulatának közös előadásában, akár a tananyag ürügyén, akár magáért az előadásért. Megtekinthető április 17-én, szombaton 19 órától.

Részletek: ITT 

 Wittmann Ildikó