Vissza
  • 2021.10.01
  • Wittmann Ildikó

Olyan színes a programkínálatunk, mint az őszi erdő

Wittmann Ildikó ajánlója.

ONLINE IS LAPOZHATÓ A PETŐFI KULTURÁLIS ÜGYNÖKSÉG ANGOL NYELVŰ „BEST OF” KIADVÁNYSOROZATA

A Papageno kulturális magazin is közhírré tette, hogy „a magyar irodalom nemzetközi népszerűsítéséért is felelős Petőfi Kulturális Ügynökség tavaly két rangos reklámszakmai díjjal is elismert angol nyelvű kiadványsorozatába az elmúlt évtized legjobb magyar krimijei és képregényei is bekerültek.”

Pál Dániel Levente a PKÜ irodalmi szakmai igazgatója, a sorozat főszerkesztője elmondta a Papageno felületén, hogy: „Tavaly a formával és a nyelvvel dolgoztunk. Az volt a célunk, hogy megtaláljuk a közös nevezőt a profi reklámosok-marketingesek és az avatott irodalmárok között. A fő kérdés az volt, hogyan tudjuk az irodalmi műveket jól és fogyaszthatóan kommunikálni. Ha belterjesen beszélsz, csak egy szűk irodalmár közeget érsz el. Ha viszont túlságosan el akarod adni, akkor nem egy elegáns és vagány kiadványt csinálsz, hanem egy tűzijátékos reklámbrosúrát. Úgy érzem, megtaláltuk a kettő közti harmonikus egyensúlyt, mind kivitelben, mind tartalomban. Ezt igazolja vissza a két rangos szakmai elismerésünk is, és a számtalan pozitív visszajelzés is. Idén bővítettük a koncepciót: olyan emberek, egyetemi tanárok, elismert alkotókat bíztunk meg a válogatással, akik mélységeiben ismerik az adott irodalmi zsánert.” 

A Papageno írta az is, hogy:

A „Mindennapi csodák, csodás mindennapok” szlogent viselő gyerekirodalmi katalógus – New Hungarian Childlit 10,0 Tales – legújabb kiadásában tizenkét mű kapott helyet. A szerkesztői elvről és az összeállítást övező kihívásokról a szerkesztő, Harmath Artemisz irodalomtörténész, irodalomkritikus, a PKÜ Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrumának (IGYIC) programigazgatója számolt be részletesen:

„A best of-kiadványokat első körben az IGYIC gyerekirodalmi szakemberei javasolták az irodalmi és a vizuális nívó alapján, de a megkeresésünkre a gyerekkönyvekkel foglalkozó kiadók is ajánlottak olyan címeket, melyeket szívesen látnának külföldön. Ebből a nagy csomagból választottak ki második körben az IGYIC munkatársai tizennégy kiadványt. A végső lista Sándor Enikő és Both Gabi Mesecentrum-főszerkesztő közreműködésével született meg.

A válogatások során egyre inkább figyelembe vettük a korábbi nemzetközi keresletet. Így fájó szívvel mondtunk le a verseskönyvekről, antológiákról, viszont fölkerültek a listára a magyar kultúrát, külföldön is ismert hírességeket bemutató ismeretterjesztő kiadványok. Ezekből viszont nem akartunk túl sokat, hogy a szépirodalom is érvényesülhessen. Igyekeztünk egyensúlyt tartani a speciálisan magyar „ízek” és a külföldi trendek között. Zalka Csenge Virág népmese-átiratai (A kalóz királylány, Móra Kiadó), vagy Szabó Róbert Csaba könyve (Vajon nagyi és a száguldó város, Gutenberg Kiadó) egyetlen szövegen belül is jól egyensúlyoznak ezekkel.”

Online is lapozhatjátok a gyönyörű katalógusokat, és érdemes a többi műfajba is belenézni. Nagyon gazdag az a kultúrkincs, amit a külföldi érdeklődőknek is megmutathatunk.

IDE kattintva megnyílik a könnyen kezelhető felület.

bestof

MESE

Mesedélelőtt Bajzáth Máriával a Jókai Anna Szalonban

Szombaton, október 2-án 11 órától a 6–10 éves gyerekek mesefoglalkozáson vehetnek részt Bajzáth Máriával a Jókai Anna Szalonban. Az ajánlás szerint az öt érzékszerv (látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás) elképzelése Arisztotelészig nyúlik vissza. Ebből az ókori listából azonban hiányzik a fájdalom, az egyensúly, a veszély érzékelése éppúgy, mint az intuíció vagy a térérzékelés.

A mesefoglalkozásokon a felsorolt témákat járják körbe, a magyar mesék mellett a világ mesekincstárból válogatott történetekkel, dalokkal, zenékkel, játékokkal, rejtvényekkel, találós kérdésekkel. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: nszekeres@gmail.com

Részletek: ITT 

VADLAZAC2

vadlazac_okt_8

A Vadlazac workshop második évadának második eseménye a Mozgás és olvasóvá nevelés – Kinetikus fejlődés és szöveg óvodáskorban október 8-án, pénteken 17:00 órától kezdődik a Petőfi Irodalmi Múzeum Múzeumpedagógiai termében, és nyitott minden regisztrált érdeklődő számára.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az iroda@igyic.hu címen várjuk sok szeretettel a jelentkezéseket.

Meghívott előadóink rövid prezentációját követően műhelyfoglalkozások lesznek, ahol gyakorlatias kérdésekre, módszertani fogódzókra is válaszokat kaphatnak a résztvevők.

Részletes program:

  • Népmese és mozgás: Sándor Ildikó – Hagyományok Háza, népijáték-szövegek
  • Szöveg és mozgásfejlődés kapcsolata: dr. Kolozsváry Judit – ELTE TÓK – mozgásfejlődés az olvasáshoz szükséges kis- és nagymozgások összefüggésében
  • Klasszikus és kortárs irodalom az olvasóvá nevelésben: dr. Merényi Hajnalka – ELTE

A Vadlazac a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrumának (IGYIC) tematikus szakmai műhelysorozata, amely 2020 januárjában indult. Válogatásunkban izgalmas és újszerű, a közvéleményt foglalkoztató témák és kortárs kiadványok kerülnek a középpontba. Az IGYIC ezzel a műhelysorozatával, de további programjaival is szeretné orientálni a szakmát és a szülőket a „mit és hogyan” kérdéseiben, hogy létrejöhessenek a nagy találkozások az igényes művek és befogadóik között. Olyan műhely meghonosításán dolgozunk, amely szervesen hozzájárulhat a magyar pedagógiai gyakorlat megújításához. Kéthetente, péntekenként kerül sor ezekre az alkalmakra.

Olvassátok el az első workshopról készült beszámolónkat is ITT

SZÍNHÁZ

Héraklész tizenéveseknek

Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a bábszínház társulata számára. A legendás hős (ma úgy mondanánk: szuperhős) Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről. A Helló, Héraklész! október 8-án mutatkozik be a Budapest Bábszínházban, nemrég könyvben is megjelent a Pagony gondozásában, keressétek!

Az előadásokról bővebben: ITT 

Díjnyertes az Emma csöndje

Gimesi Dóra darabja, amelyet Réthy Ágnes rendezésében a Kolibri Színház mutatott be, az eSzínház-fesztiválon gyermek- és ifjúsági kategóriában a legkiemelkedőbb alkotás lett. Gratulálunk!

Részletek: ITT 

ANIMÁCIÓ

Teremtés homokból

A FSZEK Sárkányos Könyvtárban a Marica Produkció október 9-én, szombaton 11 órakor a Marica Produkció Teremtés-játék című homokanimációját mutatja be. Indián mese élőzenével, bábbal, homokanimációval és közös játékkal: „a semmiből alkotni egy új világot, észrevenni a saját teremtő erőnket, a minket körülölelő világot. Fantáziánk segítségével újjá, jobbá, tenni magunkat és közösségünket. Mindezt sok humorral és játékkal” – olvassuk az ajánlóban.

Előadók: Tárnok Marica és Sz. Nagy Mari, homokanimáció: Sz. Nagy Mari. A foglalkozást 6 éven felülieknek ajánlják.

A részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges a sarkanyosprogramok@fszek.hu e-mail-címen.

Részletek: ITT

KÖNYV

Egy zöldebb bolygó reményében

„Sokszor a legbonyolultabb dolgokat egyszerű, aprónak tűnő lépésekkel lehet megváltoztatni – a felnőttek persze gyakran elfelejtik ezt, de a gyerekek még tudják! Így van ezzel Mici is, aki eldöntötte: megmenti a világot! Gyorsan el is kezd kutakodni, hogyan is lásson hozzá. Márkó bácsi pedig, akinek olyan kertje van, mint senki másnak, bevezeti őt egy különleges világba… A sorozat első része a klímaválság kérdéskörét járja körül, és ad a kicsiknek befogadható és megvalósítható megoldási javaslatokat. Mindezt csodás, élettel teli képekkel, viccesen és gyereknyelven… egy zöldebb bolygó reményében” – ajánlja Nagy Réka, alias Ökoanyu Agócs Írisz Márkó bácsi kertje – Mici megmenti a világot című könyvében, amely a Pagony gondozásában jelent meg.

ITT vannak a részletek                                    

FESZTIVÁL

Elkezdődtek a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál programjai

Néhány kiállítás már megnyitott, és egy Silent Book-konferencia is lezajlott Egerben a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál keretében. Nézzük, mi minden vár még ránk!

„Utazóféle vagyok…”

Válogatás Gyulai Líviusz (1937–2021) könyvillusztrációiból.

Megnyitó: 2021. szeptember 22., 18.00. Megtekinthető: szeptember 23. – október 15.,

Karinthy Szalon, Bp., 1111, Karinthy Frigyes út 22.

Nyitvatartás: hétfő–péntek: 10.00–18.00. A belépés díjtalan.

„ez+az”

Grela Alexandra illusztrátor kiállítása.

Megtekinthető: szeptember 30.–október 30.,

TÉR-KÉP Galéria, Bp., 1016, Krisztina körút 83–85.

Nyitvatartás: szerda–péntek: 12.00–18.00, szombat: 10.00–18.00. A belépés díjtalan.

„A Mikulás rakétája”

Kiállítás Turi Lilla rajzaiból

Megnyitó: 2021. október 9., 16.00. Megtekinthető: október 10. – november 10.,

Jókai Klub, Bp., 1121, Hollós út 1.

Nyitvatartás: hétfő–csütörtök: 9.00–20.00, péntek: 9.00–17.00,

hétvégén előzetes telefonos egyeztetéssel. Telefonszám: +361 395 8284. A belépés díjtalan.

A 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályaműveinek kiállítása 

Megnyitó és díjátadó: 2021. október 15., 19.00. Megtekinthető: október 16–31.,

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Bp., 1121, Zugligeti út 9.

Nyitvatartás: hétfő–szombat: 10.00–18.00. A belépés díjtalan.

A 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál évfordulós irodalmi pályaműveinek kiállítása

Megnyitó: 2021. október 20., 19.00. Megtekinthető: október 21. – november 28.

Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp., 1053, Károlyi u. 16.

Nyitvatartás: kedd–vasárnap: 10.00–18.00. Belépés múzeumi belépővel.

Az illusztrátorok napja a KREÁ-ban

Október 21., 17.00: Szekeres Nikolettának, a HUBBY (Magyar Gyermekirodalmi Fórum) elnökének előadása a kortárs illusztrációról.

Utána kiadók és illusztrátorok találkozása, mappanézés.

Helyszín: KREA Design Iskola, 1051, Október 6. u. 18.

A MOME Image Pro képzésének záró prezentációi: 2021. október 22., 17.00.

Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Bp., 1121, Zugligeti út 9.

Az illusztrátorok napja a PIM-ben

Révész Emese előadása a kortárs nemzetközi illusztrációs trendekről.

Szakmai kerekasztal-beszélgetés az irodalmi illusztrációról a díjazott alkotókkal.

Október 27., 17.00, helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp., 1053, Károlyi u. 16.

A hírt ITT olvastuk, érdemes követni az oldalt

BESZÉLGETÉS

Boldizsár Ildikó a Buksóban

A Buksó a Líra Könyv és a 24.hu Nyáry Krisztián által vezetett podcastsorozata, és legutóbb, szeptember 28-án Boldizsár Ildikó író, mesekutató, szerkesztő volt a vendége.

„35 év mesekutatás, mintegy 1000 tanítvány, 56 eddig kiadott könyv. Boldizsár Ildikó szerint a meséket vissza kell adni a felnőtteknek, és tévhit, hogy a műfaj válságban lenne. Beszélgettünk A Meseország mindenkié című mesegyűjteményről, klímaváltozásra reagáló kötetéről, a természettudományok és a mesék közti párhuzamokról, de még az irodalmi Nobel-díjas Olga Tokarczukról is” – ajánlja Nyáry Krisztián a beszélgetést, és mi is ajánljuk.

ITT hallgathatjátok meg

PÁLYÁZAT

Négy szuper pályázat a Pagonynál!

Az alábbiakban négy pályázati lehetőséget ismertetünk, célcsoport az óvodásoktól a kisiskolásokon át a gimnazistákig. Lehet társasjátékozni, de szonettet is írhattok. Íme, a lehetőségek:

TÁRSASJÁTÉK-PÁLYÁZAT NAGYCSOPORTOS ÓVODÁSOKNAK

Társasjáték-készítő pályázatot hirdetünk nagycsoportos óvodások számára Marék Veronika bármelyik Boribon-könyve alapján. Csoportonként egy társasjáték pályázhat, műfaját tekintve ez lehet dobok–lépek-alapú táblajáték, saját rajzolású kártyajáték vagy akár egészen új típusú játékot is kitalálhattok. A megvalósítás technikája (rajz, festés, alapanyagok) szabadon választott. A zsűri a beküldött pályaművek egyediségét, a kreativitást, a vizuális megjelenést díjazza majd.

A pályázat tartalmazza:

– a társasjáték szabályának leírását (word vagy PDF formátumban);

– a szabályban fel kell tüntetni a játék összes alkatrészét (például 1 játéktábla, 5 bábu, 2 dobókocka, 1 színkocka, 20 memórialapka, 60 kártya);

– a társasjátékról készült fotókat, amelyen a tábla részletei és a játék kellékei is jól látszanak (3-10 db fotó, JPG formátumban).

A pályázatokat az alábbi e-mail-címre várjuk az intézmény, a pályázat elkészítését segítő óvodapedagógus és természetesen a játékot tervező csoport nevével együtt: tarsasjatekpalyazat@pagony.hu

Beküldési határidő: 2021. november 15.

Eredményhirdetés: 2021. december eleje – a pontos dátumról a pályázókat e-mailben értesítjük.

A zsűri tagjai: Fenyő Enikő (óvodapedagógus), Megellai Emese (játékszakértő, A Pagony Játékház munkatársa)

Díjazás: a három legkiemelkedőbb pályázati munkát beküldő csoport értékes Pagony-könyv- és játékcsomagban részesül

TE MELYIK KORBA VINNÉD EL NYAMMOT ÉS TRIKÓT? – KREATÍV ÍRÁSPÁLYÁZAT 3–4. OSZTÁLYOSOKNAK

Berg Judit Két kis dínó-sorozatát sokan ismerik és szeretik. Az írónő fantáziája már elvitte őket a zsírkréta korba, jártak az antik Görögországban, részt vettek a honfoglalásban, megismerték Mátyás király korát, sőt, még Amerikába is eljutottak Kolumbusz hajóján.

Berg Judit után most a gyerekeken a sor, hogy Trikó és Nyamm egy újabb korba, helyszínre látogathasson el; utazzanak kitalált helyszínekre, vagy akár a jövőbe!

A feladat: Te melyik korba vinnéd el Nyammot és Trikót? Rövid történet írása arról, hogy hova, milyen – akár kitalált – helyszínre utazzanak a dínók.

Terjedelem: minimum 250 – maximum 400 szó.

Beküldési határidő: 2021. november 1., éjfél.

Cím: ketkisdino@pagony.hu

Pályázók köre: 3–4. osztályos általános iskolás tanulók.

Lehetőség van osztálypályázat beküldésre is, ez esetben a gyerekek névvel ellátott munkáit egy mappába összegyűjtve kell elküldeni, az iskola és az osztály nevének feltüntetésével.

Eredményhirdetés: 2021. december.

A pontos időpontról november folyamán a pályázókat e-mailben értesítik.

A zsűri tagjai: Berg Judit, Győri Hanna

Díjazás:

  1. osztálynak szóló nyeremény a legtöbb pályamunkát beküldő osztály részére: a UNICEF által felajánlott, egész évre szóló előfizetés Két kis dínó-mesékkel és ahhoz kapcsolódó feladatlapokkal, és egy Ébresztő-óra- (UNICEF-gyermekjogi érzékenyítő program) lehetőség Részletek: ITT
  2. egyéni díjazás
  3. helyezett: az UNICEF által felajánlott egész évre szóló előfizetés. A nyertes pályázó egy éven keresztül havonta egy máshol meg nem jelenő Két kis dínó-mesét kap ajándékba.

2–3. helyezett: a nyertes által kiválasztott Berg Judit-könyv a szerző névre szóló dedikálásával és más könyvekből álló értékes Pagony-könyvcsomag.

HELLÓ, HŐSÖM! – KREATÍV ÍRÁSPÁLYÁZAT FELSŐ TAGOZATOS DIÁKOKNAK

Mindenkinek vannak kedvenc karakterei, hősei… A pályázat célja, hogy a részt vevő gyerekek újra- vagy továbbírják kedvenc hőseik történetét. Lehet változtatni az eredeti történeten, bonyolítani a cselekményt, újabb kalandokat kitalálni.

Terjedelem: minimum 400 – maximum 600 szó.

Beküldési határidő: 2021. november 8.

Cím: iraspalyazat@pagony.hu

Eredményhirdetés: 2021. december – a pontos dátumról a pályázókat november végén e-mail-ben értesítjük.

A pályamunkát kísérő e-mailben szerepeljen a pályázó iskolája és osztálya.

Pályázók köre: I. kategória: 5–6. osztályos tanulók

II. kategória: 7–8. osztályos tanulók

A zsűri tagjai: Szabó Borbála, Tasnádi István

Díjazás: Mindkét kategória első helyezettje a Bábszínház felajánlásaként egy-egy családi belépőt nyer az általuk választott időpontra a Helló, Héraklész! előadására.

Mindkét kategória 2–3. helyezettjei értékes könyvcsomagot kapnak, valamint mindkét kategória összes helyezettjének műveit megjelennek majd a pagony.hu oldalán, és 2022 folyamán a felolvasott pályamunkákból a Bábszínház egy rövid videót is készít.

A saját történetek megírásához ihletet adó forrásként ajánlott olvasmányok Tasnádi István Helló, Héraklész! és Szabó Borbála A János vitéz-kód című izgalmas, humoros, szórakoztató regényei.

EGY TÉMA – TÖBB FORMA – VERSÍRÓPÁLYÁZAT KÖZÉPISKOLÁSOK SZÁMÁRA

A versírópályázat feladata, hogy a középiskolai diákok az őket foglalkoztató témákat különböző terjedelmekben írják meg versben, kísérletezzenek a költemény hosszával, legyen az haiku, óda vagy ballada. Az egyszavastól a több versszakosig bezárólag rövidebb-hosszabb verseket kell beküldeni, a lényeg, hogy mindegyik versnek ugyanaz legyen a témája.

Egy pályázó minimum 2, maximum 4 verssel pályázhat, ahol a téma ugyanaz, csak a terjedelem más.

Pályázók köre: középiskolás diákok.

A pályázatokat word formátumban kell elküldeni a pályázó iskolájának és osztályának feltüntetésével.

Beküldési határidő: 2021. november 1., éjfél.

Beküldési cím: versiropalyazat@tilosazakonyvek.hu

Az eredményhirdetés időpontjáról külön e-mailben értesítünk.

A zsűri tagjai: Fenyő D. György, Várady Szabolcs

Díjazás: a zsűri szakmai értékelése, a nyertes művek megjelenése a pagony.hu oldalon és értékes könyvcsomag.

Inspirációként érdemes a következő könyveket forgatni:

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez

Papolczy Péter, William Shakespeare, Szabó Lőrinc: Hogyne szeretnélek? – Szonettek három hangra

Lehetnék bárki – klasszikus és kortárs versek antológiája

Szívlapát – kortárs magyar versantológia

Wittmann Ildikó