Vissza
  • 2022.11.04
  • Bakó Kata

Olvasd el, éld át, fordítsd le, színezd ki!

A történetek rólad szólnak

Bakó Kata programajánlója.

MŰHELYMUNKA NAGYOKNAK

Mesejáró térképes workshop Budapesten

Tátrai Vanda alkotó-fejlesztő Metamorphoses-meseterapeuta és Balázs Péter szobrászművész neve ismerős azoknak, akik hallottak már a természetművészetről, a meseterápiáról vagy a Meseútról.

Akik érdeklődnek a mesejáró térkép módszertana iránt, most megismerhetik részletesebben is.

Az itt megtanult eszköztár sok helyen és sok céllal hasznosítható. A kétnapos műhelymunka során fény derül a térkép eredetére és használatára, megtudhatjátok, milyenek a mesehős-, hajlék- és segítőkártyák, a mesejáró papírjáték, s azt is, hogyan járható be a mesebeli helyszín ezek segítségével.

Az év utolsó workshopját ezen a hétvégén tartják, ne hagyjátok ki!

Budapest, Rámpa (a Kodály köröndnél)
november 5. szombat, 9.00 – november 6. vasárnap, 15.00

További információk: ITT

PÁLYÁZAT

TETT Mesepályázat – közeleg a leadási határidő!

A TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek

A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány és a Richter Gedeon Nyrt. természettudományokhoz kapcsolódó témájú mese- és novellaíró pályázata az általános iskolás, középiskolás, valamint középfokú szakképzésben részt vevő diákokat arra buzdítja, hogy munkáikkal mutassák be, számukra mit jelent a természettudomány, milyen hasznosítható tudást és élményt nyújt a terület felfedezése, megismerése és szeretete.
Mindezt olyan mesés formában, hogy az alkotók műveiből gyűjtemény állhasson össze, amely inspirációt jelent majd a jövő diákjainak, kutatóinak és természettudósainak és nem utolsósorban tanárainak.

A program védnökei: Döbrentey Ildikó és Levente Péter.

A pályázat leadási határideje közeleg, november 8-án 22 óráig várják az izgalmas műveket. Mindenkit arra buzdítunk, hogy küldje be munkáját, s legyen részese ennek a fantasztikus kezdeményezésnek.

További részletek: ITT

KÖNYVVÁSÁR ERDÉLYBEN

28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

November 10-én ismét kinyitja kapuit az erdélyi könyves szakma egyik nagy eseménye, a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár.

A felnőtteknek szóló kínálat mellett idén is számos igényes gyermekprogram várja a kicsiket és a nagyobbakat.

A teljesség igénye nélkül válogattunk néhány izgalmasnak tűnő bemutatót és foglalkozást, de arra biztatunk mindenkit, tekintse át a teljes listát, nehogy lemaradjon a szívének kedves programról.

Olvasd el, és játssz velünk!
Az erdélyi magyar iskolások számára rendezett olvasási vetélkedő döntője

A vetélkedő az olvasás népszerűsítését szolgálja, emellett a kortárs gyermekirodalom, valamint a gyermek- és ifjúsági irodalom legújabb alkotásainak népszerűsítését is vállalja. A könyvvásár minden napjára jut egy-egy korosztályos döntő.

Könyvbemutató – november 10., csütörtök, 10.00

Kisterem
Markó Béla A pitypangok királya című új, a Mentor Könyvek Kiadónál megjelent válogatott gyermekverskötetéről a szerzővel, Kiss Bora illusztrátorral és Király Istvánnal, a kiadó vezetőjével Daray Erzsébet beszélget.

Mesefoglalkozás – november 11., péntek 15.00

Klubterem
Hamupogácsa – Cerkabella Kiadó mesefoglalkozással egybekötött könyvbemutatója. A mesefoglalkozást Csörgei Andrea vezeti.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, november 10–13.

A teljes kínálat: ITT

KONFERENCIA

Gárdonyi 100 – Kultusz, irodalom, emlékezet

Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem nemzetközi tudományos konferenciát szervez Gárdonyi Géza műveiről, kultuszképző szerepéről.

Az esemény jelentős a Líceum életében, hiszen nemcsak érdekes előadások hangzanak el – többek között Gárdonyi Géza műveinek taníthatóságáról –, hanem a konferencia előtt díszdoktori avatás is lesz: Gárdonyi Gézát az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem posztumusz díszdoktorává avatják. Hiszen tudjuk: az egri vár Bebek-bástyáján „CSAK A TESTE” nyugszik, életműve nem merül feledésbe.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a Líceum Dísztermében.

Eger, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceuma,
november 10., 9.00–18.00

További részletek: ITT

ALKOTÓMŰHELY GYEREKEKNEK

MeseTérKép

Megszokhattuk már, hogy a Pagony bolthálózat nemcsak a gyermekirodalom igényes birodalma, hanem szabadulószoba, kávézó, igényes rendezvények s kiváló gyermekprogramok színhelye is. Ahol közösség születik, és párbeszéd indul kicsi és nagy, fiatal és idősebb, szakértő és laikus között.

Ilyen párbeszédre ad lehetőséget a Zuglói Pagony MeseTérKép foglalkozása, ahol a hat és tizenkét év közötti kisiskolások és kiskamaszok teremthetnek új mesevilágot.

A Varga Kitti gyermekirodalmár által vezetett foglalkozásokra várják azokat, akik nemcsak szeretik a meséket, hanem új világok felfedezésére és teremtésére is vállalkoznak a képzelet és a közös alkotómunka segítségével.

Zuglói Pagony, november 10., 16.30–18.00

További részletek: ITT

MŰFORDÍTÁS

Fordítsunk! – Cseh–magyar textúra, avagy a Kisvakondtól az Egy őrült feleség naplójáig

A műfordítás izgalmas, szép, ugyanakkor nagy felelősséggel járó, nehéz feladat. A nyelv, a szöveg és annak jelentése mögött ugyanis ott lapul egy kultúra, egy táj, egy közösség, egy nép – jelen esetben a cseheké.

A Magyar Műfordítók Egyesülete segítségével most arról beszélgethettek, hogyan lehet jól lefordítani a (cseh) gyermekirodalmi alkotásokat, s miként lehet jól és hitelesen közvetíteni a kortárs cseh írók mondanivalóját a műfordítás eszközeivel. Fordításelmélet és fordítói gyakorlat testközelből – példákkal.

A másfél órásra tervezett műhelybeszélgetésre Balázs Andrea és Dányi Dániel műfordítók várják az érdeklődőket.

Magvető Café, november 10., 18.00–19.30

Bővebben: ITT

TALÁLKOZÁSOK KERTÉSZ ERZSIVEL

„A kreativitást szerintem a gyermekeim szabadították fel bennem…” Interjú Kertész Erzsivel

A mamami portálon Kertész Erzsi vall arról, hogyan vált szervezetpszichológusból kisgyermekek és kiskamaszok, később pedig a felnőttek közkedvelt írójává.

Az interjúból kiderül, hogyan egyeztethető össze az anyaság és az írói munka, s az alkotói folyamatok természetéről, no meg a szerző izgalmas terveiről is megtudhatunk egy-két érdekességet. 
Kertész Erzsit Bíró-Polgár Mariann kérdezte.

A cikk szövege: ITT

Találkozzatok Kertész Erzsivel személyesen is!

Aki Paks közelében lakik, és személyesen is szeretne találkozni Kertész Erzsivel, az Állat Kávézoo, a Göröngyös úti iskola, a Panthera-pentalógia s nem utolsósorban a közkedvelt Most én olvasok! pagonyos olvasmányok kedvelt szerzőjével, ne tétovázzon!

Aki elmegy, biztos lehet abban, hogy kedvenc szerzője szeretettel várja majd november 11-én, délelőtt a Nagyklubban.

Paks, Csengey Dénes Kulturális Központ, november 11. péntek, 10.00

További részletek: ITT

KÓDFEJTÉS ÉS NYOMOZÁS

Sétálj bele a mesébe! Pagony kalandséta kicsiknek és nagyoknak

Izgalmas újra járni a népmesék útját, behatolni a sűrű, sötét erdőbe, s bátor tett legyőzni a sárkányt.
De vajon milyen érzés lenne, ha a kedvenc kortárs szerzőnk által teremtett világba csöppennénk, s teljesíthetnénk a regénybeli hősök próbáit is? A Pagony szervezésében most kipróbálhatjuk ezt is.

További részletek: ITT

DÍJ

Átadták Somogy megye Prima Primissima-díjait

Október 29-én adták át a Kaposváron a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által 2003-ban létrehozott Prima Primissima-díj Somogy megyei kitüntetéseit. Tizenegy jelölt közül választott a zsűri.
A rangos díj mellé a három kategóriagyőztes fejenként egymillió, a közönség díjazottja pedig félmillió forintot kap.

Somogy megye Prima Primissima-díjas kiválóságai 2022-ben a gyerekkultúrában:

Komáromi Gabriella irodalomtörténész, kritikus, gyermekirodalom-kutató: magyar irodalom kategóriában.
Báb-Szín-Tér Közhasznú Alapítvány, állandó bábszínházi műhely: magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában.
Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ – közönségdíj.

Szívből gratulálunk minden Prima- és Prima Primissima-díjasnak! Büszkék vagyunk rájuk!

Bővebben: ITT

ÚJ KÖNYV

Miklya Luzsányi Mónika – Miklya Zsolt (szerk.): Pehelyszárnyak. Irodalmi szöveggyűjtemény – 1–2. évfolyam

A kortárs irodalmi szöveggyűjteményeknek fontos szerepük van az alsós magyartanításban és az anyanyelvi nevelésben.  
Ezt vallja Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt is, akik a Református Tananyagfejlesztő Csoport által kifejlesztett kiadványok hiteles szerkesztői.
Az alsó tagozat két felső évfolyama számára összeállított irodalmi négyesfogatuk után idén elindult az első és második osztálynak szerkesztett gyűjtemények kiadása is.
Mindannyiunk örömére az első, őszi kötet után, most itt a második rész is. Az igényes gyűjtemény illusztrátora: Pap Kata.

További részletek: ITT

Bakó Kata