Vissza
  • 2023.06.15
  • Veress Gyöngyi

„Nem illik ilyet kérdezni!”

Veress Gyöngyi beszámolója.

A Kibeszélő – Kényes témák gyereklélektana című kötet bemutatóján jártunk az Ünnepi Könyvhéten

A Tea Kiadó hiánypótló kiadványát Peer Krisztina gyermekpszichológus és Kele Fodor Ákos költő jegyzi.

A társadalmunk által tabusított témákat a gyerekek és szüleik számára feldolgozó kiadványhoz Máray Mariann illusztrátor álmodott bátor, könnyed-komoly képeket.

Peer Krisztina Kele Fodor Akos Veress Gyongyi-03

A szerzők az Ünnepi Könyvhéten mutatták be a kötetet a Vörösmarty téren Szlankó Viola pszichológus, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi igazgatójának részvételével.

A moderátor Zámbó Kristóf, a Tea Kiadó igazgatója a beszélgetés elején kiemelte: rengeteg az olyan kényes téma, amellyel mi magunk is nehezen nézünk szembe.

A fogyatékosság, a betegség, a függőség, a szegénység, a halál, a nemiség, a válás, a fake news, a médiaerőszak mindenki életében megjelenik, és a felnőttek számára nagyon nehéz a gyerekekkel beszélgetni róluk.

A Kibeszélő olyan kötet, amelyhez témák szerint Kele Fodor Ákos írt verseket – ezek a gyerekeket szólítják meg, míg Peer Krisztina gyermekpszichológus rövid szövegei szakmai segítséget, támpontokat adnak a dialógus elindításához a felnőttek számára.

Peer Krisztina Kele Fodor Akos Veress Gyongyi-02

A gyereknek mindenhez köze van, ami körülötte történik

A kötet ötletét a Peer Krisztina szülői konzultációi nyomán folyton visszatérő kérdések, tabutémák adták, amelyekkel kapcsolatban sokszor elakadnak a szülők a saját gyerekeikkel beszélgetve is. Az igény egy ilyesfajta kiadványra tehát egyértelmű volt, de semmiképp sem akartak tipikus tanácsadó könyvet írni, hiszen ahogy Peer Krisztina hangsúlyozta:

nem tuti receptekre törekedtek, inkább komplex megközelítésű, kérdésfelvetős, támpontokat kijelölő, közös gondolkodásra hívó kötetet alkottak, amely könnyen adaptálható különböző korosztályú, illetve többféle típusú gyerek és felnőtt számára.

Kele Fodor Ákos szerint ez a könyv preventív jellegű, stratégiákat nyújt az érzékeny témák megközelítéséhez, a versek pedig segítenek a bevonódásban, hogy jobban kapcsolódjunk az adott tartalmakhoz. A költő kiemelte: a gyerek mindig partner, egyenrangú fél.

Peer Krisztina Kele Fodor Akos Veress Gyongyi-04

Máray Mariann illusztrációi szépen támogatják ezt a gyerek–szülő-dialógust, nem túl direkt módon, mégis lényegre törően, kreatívan, elvonatkoztatva hívva elő az érzékeny témákat.

Peer Krisztina Kele Fodor Akos Veress Gyongyi-01

Védelem, gondoskodás, bevonás

Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi igazgatója a beszélgetésben kitért arra, hogy

a gyerekjognak három alappillére van: a védelem, a gondoskodás és a bevonás. A gyerekjogi egyezmény előírja, hogy a gyereket az érettségének és korának megfelelően kell tájékoztatni, bevonni – ebben nagy segítség lehet a Kibeszélő.

Amikor hallgatunk bizonyos kellemetlen témákról – legyen az válás, betegség, addikció, bármi – gyakran óvásból tesszük, pedig épp az ellenkezője történik: a gyereknek mindenhez köze van, ami körülötte történik, s ha nincs tudása róla, még jobban szorong.

Az UNICEF egyik kiemelt témája a gyerekek mentális egészsége, ennek védelme és megőrzése abszolút prioritás – hangsúlyozta Szlankó Viola.

Mi a megfelelő kor ehhez a könyvhöz?

Oviskortól kisiskolás-, egészen kiskamaszkorig elővehető segítő könyv lehet a kényes témákhoz. Elhangzott, mennyire fontos, hogy mi, felnőttek is tisztában legyünk azzal, miként viszonyuljunk egy-egy kérdéshez – így könnyebben tudunk beszélni róla. Erőltetni semmit sem kell: ha egy téma túl nehéz számunkra, a verseket azért el lehet olvasni.

És jelezhetjük azt is a gyereknek, ha ez most nem megy nekünk, de segítségül felajánlhatjuk, hogy keresünk valakit, akivel tud erről beszélgetni, például egy szakavatott gyerekpszichológust.

Peer Krisztina Kele Fodor Akos Veress Gyongyi-05

A felkínált kényes témák bőségesek, egyben szubjektívek is

Kiválasztásukkor szempont volt, hogy egyrészt a leginkább jelen lévő problémákat mutassa meg, amelyek a gyerekeket tényleg foglalkoztatják: például a nemiség, a válás, a bántalmazás, ugyanakkor a függőség kérdése is felbukkan, amelyben majd’ minden család érintett valamiféle módon.

Új kötetét három célcsoportnak ajánlja a Tea Kiadó: szülőknek és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek; a versek és az illusztrációk pedig a gyerekeket is megszólítják.

Veress Gyöngyi