Vissza
  • 2021.06.25
  • Wittmann Ildikó

Múzeumok Éjszakája, Szent Iván ünnepe és egy új összművészeti folyóirat a láthatáron!

Wittmann Ildikó programajánlója.

KORTÁRSAK KÖZELRŐL

Magyar Kultúra Magazin címmel új, igényes kivitelezésű, havonta megjelenő kulturális folyóiratot indított a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ), melynek szlogenje: Kortársak közelről.

Az első lapszámnak a Duna volt a témája.

Az összművészeti folyóirat gyerekirodalmi vonatkozású írásainak létrejöttében az IGYIC munkatársai is részt vettek.

A magazin első számának ünnepélyes bemutatójáról készült egy rövid összefoglaló film is, ajánljuk figyelmetekbe, nézzétek meg: ITT

BESZÉLGETÉS

Lakatos István az A38-on

A Kortárs szerzők az A38 hajón-sorozatban Lakatos István író, képregényrajzoló és illusztrátor színesíti a kortárs szériát június 29-én, kedden este nyolc órától Horváth László Imre vendégeként.

István a Tim Burton világát idéző történetek és a gőzűrhajók mestere, aki Dobozváros, majd Óraverzum című regényével is elnyerte Az év gyerekkönyve-díjat. Az est során közreműködik az ATMO zenekar és Dj Lee n’gum. A programon a megfelelő járványügyi előírások mellett személyesen is részt lehet venni, de a Facebookon élőben is követhető.

Részletek: ITT 

ANIMÁCIÓ

Jankovics Marcellre emlékeznek a Klebelsberg Kultúrkúriában

Ez év május 29-én fájdalmas veszteség érte a magyar kulturális életet; elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, művelődéstörténész, könyvillusztrátor, népmesekutató, a Nemzet Művésze, a II. kerület díszpolgára. Távozásával egy színes egyéniségű, szerteágazó műveltségű polihisztort veszítettünk el. Emlékére a II. kerületi Klebelsberg Kultúrkúriában június 25-én, pénteken estet szerveznek. Az eseményt Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere nyitja meg.

16.30-tól a Fehérlófia című filmet vetítik, 18.30 -tól pedig Békési Sándor rajzfilmrendező és grafikus, református teológus, valamint Liszka Tamás, a Budapest Film vezérigazgatója emlékezik Jankovics Marcellre. 20.30-tól a kúria kertjében Az ember tragédiája című filmet vetítik.

További részletek: ITT 

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

Múzeumok Éjszakája a Mesemúzeumban!

A Múzeumok Éjszakáján, június 26-án éjszakába nyúlóan várják az érdeklődőket a Mesemúzeumba. Szuper programok, kézműves, Rumini, Maszat és a többiek: tabáni kalandpálya Berg Judittal, Klárisok-koncert és még sok minden!

Részletek: ITT 

Simogass gladiátort!

Többek között ugyanis erre is lesz lehetőség az Aquincumi Múzeumban a Múzeumok éjszakáján. Délután négytől indulnak a programok, várják a családokat kézműveskedni, a már említett gladiátorsimogatóra, a gyerekek pedig ki is próbálhatják a gladiátorjátékokat, de lesznek ismeretterjesztő előadások, játékos tárlatvezetések, jóslások, pletykák, temetési szertartás… Kihagyhatatlan!

További információk: ITT 

Kicsiknek és nagyoknak a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A Bajor Gizi Színészmúzeum családok látogatására készül a Múzeumok Éjszakáján. A múzeum kertjében 18.00 és 19.30 közt Fényből szőtt mesék: Szent Iván-éji történet – A páfrány virága című mesét jelenítik meg.

„Az évkör egy jeles napja június 24. E napon ünnepeljük Szent Iván és Keresztelő Szent János névnapját. Ugyanakkor ez a nyári napforduló ünnepe is, ekkor a legrövidebb az éjszaka. A szertartásos tűzgyújtás e naphoz kötődő hagyományának célja megőrizni a fényt, segíteni a Nap évenkénti újjászületését. Történetünk is e szép szokáshoz kapcsolódik” – írják.

Részletek: ITT 

KÉPREGÉNY

Képregényterasz nem csak a műfaj szerelmeseinek

A Westend bevásárlóközpont tetőteraszán szombat délelőtt tizenegytől a Magyar Képregényszövetség szervezésében megnyílik a Képregényterasz, rengeteg újdonsággal, gazdag választékkal. Elérhetők lesznek a hazai projektek, mint például az Utolsó Előtti Huszár, a Szépirodalmi Figyelő képregényei, az egyre bővülő külföldi kínálat, mint például a Ciceró idei izgalmas kiadványai, a Pesti Könyv Lucky Luke-sorozata, vagy olyan szakmai összegzés, mint Bayer Antal Magyar strip: Képsorok a 20. századi hazai sajtóban című munkája a Nero Blanco Comixnál.

Facebook-esemény: ITT 

ZENE

Időmanó kalandjai Bíró Eszterrel

A soproni Erzsébet-kertben szombaton, 26-án, délután háromtól Bíró Eszter és zenekara zenés interaktív koncerttel örvendezteti meg a kicsiket.

„Miért baj, hogy az Időmanó ügyetlensége folytán összetörik a különleges világóra? Mert emiatt az időjárás, az évszakok és a hét napjai is összekuszálódnak! Meg kell találni a szerkezet elgurult darabjait, hogy helyreálljon az idő. Ehhez a gyerekek segítségére van szükség, hogy az Időmanóval együtt kiderítsék, mely évszakban fürdünk a Balatonban, melyik nap az első a héten, vagy hogy hány percből is áll egy negyedóra.”

Részletek: ITT 

A Rutkai Bori Banda ismét a Kacsakőben!

Vasárnap, 27-én este hattól ismét a szentendrei Dunakorzón található Kacsakő Bisztróban lép fel Rutkai Bori és bandája; mi mással, mint az évszakhoz és a helyszínhez remekül illő Zsebtenger című lemezük anyagával.

„A Zsebtenger partján található Kukutyin városkába kalauzolnak el bennünket a dalok, ahol jó szomszédságban élnek a mesebeli és a valóságos lények. A Csudabogár felemás zoknikat tereget a teraszán, miközben Láthatósági Bácsi integet neki a piciklijéről. Macika a zenélő játszótérre igyekszik görkoriján, hogy le ne késse a vasárnapi pókpingpongbajnokságot. A palotából királyi lakodalmi menet táncol át a Szöcske Presszóba, és ott folytatódik tovább a mulatság a Palacsinta pályaudvarról frissen érkezett utasokkal.”

Mindenkinek kellemes felüdülés lesz, részletek: ITT 

PÁLYÁZAT

Rajzold meg a Dunát!

A Táncsics Mihály Művelődési Ház a Soroksári Duna Feszt 2021 rendezvényhez kapcsolódóan gyermekrajzpályázatot ír ki „A mi Dunánk” címmel 6–14 évesek számára.

Mit gondolsz a Dunáról? Kalandozzon minél szabadabban a fantáziád! Ha megakadnál, lejjebb találsz néhány ötletet, amellyel elindulhatsz.

Június 30-ig várják a pályázatokat, további részletek: ITT 

Wittmann Ildikó