Vissza
  • 2023.09.22
  • Bakó Kata

Mesés könyvek és programok szeptember végén

JÁTÉK

Megnyílt a Kufli-játszótér Budapesten

A most tízesztendős Kufli-univerzumot már be is járhatjátok, kipróbálhatjátok. A Hild téren ugyanis új tematikus játszóteret avattak – most Dániel András hőseivel.
Izgalmas részletkérdés, hogy nemcsak maguk a kuflik, hanem a kártyázó varázsgomba vagy a beszélő fatörzs is szerepel a játékok között. Szóval: menjetek az Elhagyatott rétre, és játsszatok Pofánkáékkal!

További információk: ITT

PESTTEXT

A képregény poétikája: Workshop Toy_Boxszal

Hogyan lehet egy költészet ihlette képregényt létrehozni? Toy_Box workshopján az érdeklődők rövid történeteket rajzolhatnak, a képregény nyelvére és poétikájára összpontosítva.
Az eseményen legfeljebb 20 fő vehet részt, a program angol nyelven zajlik. Ez a középhaladó workshop olyan résztvevőknek szól, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal a képregények készítésében, a vizuális történetmesélésben. Az eseményre regisztrálni kell!

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum – Vörös terem; szeptember 27. szerda, 15.00–18.00
Részletek és információ a regisztrációról: ITT

Képregénynap

Három izgalmas esemény tölti ki a képregénynap esti programját:
Toy_Boxszal (Prága) Bosznai Tibor beszélget
„A prágai képregényrajzoló, street art-művész a kortárs képregényes szcéna egyik sokoldalú képviselője, aki egyszerre interpretálja személyiségváltozásunkat a közösségi médiában, készít Ted Hughes inspirálta cyberpunk képregényt, és fest hontalanokról portrékat.”

Zerocalcaréval Szép Eszter beszélget

Az olasz képregényszerző munkásságát Szép Eszter képregénykutató segítségével ismerhetitek meg.

Pátkai Rozina– Jelen idő + élő rajzolás

A tavalyi összművészeti impróbuli sikerén felbuzdulva idén sem marad el a zenére rajzolás, rajzolásra táncolás, táncolásra zenélés!

Budapest, Három Holló – Drei Raben; szeptember 28. csütörtök, 17.00–23.45
Részletes program: ITT

Minden színben. Kortárs francia illusztrátorok kiállítása
A PestText Fesztivál könyvillusztrációs kiállítássorozata ezúttal kortárs franciaországi alkotók munkáiból kínál reprezentatív válogatást. A világhírű Serge Bloch vagy a fesztiválon vendégeskedő Rébecca Dautremer mellett a fiatalabb nemzedékek képviselőinek alkotásai is megjelennek a tárlaton. Mára hagyomány, hogy a nagy méretű printek mellett több tucat eredeti könyv tanulmányozására is alkalmuk nyílik a látogatóknak.

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum; megtekinthető október 15-ig
A megnyitó eseményének oldala: ITT

GYERMEKIRODALOM

Holland gyerekirodalom a holokausztról

A holokauszt témaköre és a gyerekirodalom elsőre összeegyeztethetetlennek tűnik. Hollandiában mégis számos fiktív vagy valós történetet közreadó gyerekkönyv szól arról, milyen volt Hollandiában a német megszállás évei alatti élet.
Erről a fontos témáról Erős Levente, az ELTE Néderlandisztika Tanszékének doktorandusza tart előadást.

Budapest, Kelet Kávézó és Galéria; szeptember 25. hétfő, 18.00–19.30
Bővebben: ITT

BÁBSZÍNHÁZ

Folyóparti mesék 1. – Sz. Nagy Mari bábművész

Régen adtunk hírt Róka úr és a kompánia eseményeiről.
Nagy örömünkre Folyóparti mesék címmel új sorozatot indítanak Róka úr verőcei kuckójában: minden hónapban egy-egy mesemondó, bábos lesz a vendég.
Első alkalommal Sz. Nagy Mari bábművész vár benneteket, méghozzá állatos mesékkel.

Verőce, Kollázs; szeptember 23. szombat, 17.00–18.00
További részletek: ITT

SZÍNIKRITIKUSOK DÍJA

A Színházi Kritikusok Céhe 44. alkalommal adta át a Színikritikusok díjait. A Budapest Bábszínház három kategóriában is kiemelkedő elismerésben részesült.
– A legjobb színházi zene kategóriában Az utolsó bárány című előadás nyert. A darab zeneszerzője és rendezője Cseri Hanna, a Budapest Bábszínház zenei vezetője.
– Különdíjat kapott Hoffer Károly rendező-tervező a Dekameron 2023 című előadás bábterveiért.
– A legígéretesebb pályakezdő díját pedig Cseri Hanna vehette át.

A díjazottaknak szeretettel gratulálunk!
Bővebben: ITT

28. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL – előzetes

Nemzetközi trendek a magyar gyerekkönyv-illusztrációban

A Petőfi Kulturális Ügynökség eseményén Révész Emese művészettörténész, egyetemi docens és Orosz Annabella illusztrátor-grafikus vetítéssel egybekötött pódiumbeszélgetést és élménybeszámolót tart. A saját munkáikról és a Bolognai Gyerekkönyvvásár tapasztalatairól szóló programra mindenkit szeretettel várnak.

Budapest, Millenáris Park – D épület, Kner Imre terem;
szeptember 30. szombat, 10.00–10.45

A Könyvfesztiválhoz kapcsolódó könyvajánlónk: ITT, a fesztivál részletes programja: ITT

A NÉPMESE NAPJA

A népmese napja a Kisgombos Könyvesbolttal

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban már megint izgalmas programot főztek ki: remek családi program vár rátok a népmese napján.
Az eseményen megismerkedhettek a Kisgombos Könyvesbolt kedvenc könyveivel, s kedvetekre válogathattok a gyönyörű nyomatokból és társasjátékokból. Emellett lesz mese, közös játék és tánc is.
Legyetek együtt ezen a történetekkel teli napon!

Eger, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár – Központi Könyvtár;
szeptember 30. szombat, 11.00–16.00
Részletes program: ITT

Népmese Fesztivál

A népmese napja előtti héten több Vác és Győr környéki településen is megünneplik az eseményt. A fesztivál keretében hétfőn Szabados Zsuzsanna óvodapedagógus, népi mesemondó, Népmesekincstár-foglalkozásvezető Pencen mesél, kedden Vácrátóton Csörgei Andrea magyartanár, könyvtár- és drámapedagógus, Népmesekincstár-foglalkozásvezető meséit hallgathatjátok meg. A szeptember 30-ig tartó rendezvényen lesz még kézműveskedés, népdalverseny és filmvetítés is. Menjetek el, és tapasztaljátok meg, milyen jó, ha rólatok szól a mese.

Szabados Zsuzsanna meséi
Penc; Művelődési Ház, szeptember 25. hétfő, 18.00–19.00
Csörgei Andrea meséi
Vácrátót, Gárdonyi Géza Művelődési Ház; szeptember 26. kedd, 18.00–19.00
A fesztivál teljes programja megtalálható: ITT

DRÁMAPEDAGÓGIA TANFOLYAM PEDAGÓGUSOKNAK

Gyermek- és diákszínjátszó-rendezői tanfolyam – még csatlakozhattok!

A Magyar Drámapedagógiai Társaság 120 órás gyermek- és diákszínjátszó-rendezői képzést indít. Még van pár szabad hely az évente egyszer induló és most hétvégén kezdődő akkreditált pedagógus-továbbképzésre. Az órák szombati napokon 10.00–18.00, míg vasárnap 9.00–14.00 óráig lesznek A képzés vezetői: Kaposi László és Körömi Gábor.

Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ
A képzés tervezett időpontjai (szombat és vasárnap):
szeptember 23–24.
október 7–8.
november 4–5.
december 2–3.
január 13–14.
január 20–21.
február 10–11.
február 24–25.

További részletek: ITT

PÁLYÁZAT

Van Művészi Vénád? – Networks

A Ludwig Múzeum 15. alkalommal rendezi meg a Van Művészi Vénád? pályázatot, melynek idei témája ez: NETWORKS. Mindannyian tudjuk, hogy a hálózatok nemcsak összekötnek bennünket, de alkalmasak arra is, hogy elválasszanak egymástól.
A pályázatra 3–6 fős, tizenöt és húsz év közötti diákcsoportok jelentkezését várják; fontos, hogy előzetes művészeti tapasztalatok nem szükségesek.
A pályázat célja, hogy a középiskolások a képzőművészet segítségével új ismeretekre tegyenek szert, és létrejöjjön egyfajta diskurzus a világ és közöttük.
A pályázathoz felkészítő alkalmakat is szerveztek, a sikeres és élményekkel teli alkotáshoz kötelező (és érdemes) legalább egy felkészítőn részt venni.
A pályázat beadásának határideje: október 8., éjfél.

További információ: ITT

Kedvenc helyem madártávlatból

A HVG Könyvek pályázatra hív minden öt és tíz év közötti alkotni szerető gyereket. A pályázat kiírói arra buzdítanak, mutassátok meg, milyen a kedvenc helyetek – az a hely, ahol istenien lehet gondolkodni, olvasni, időt tölteni a családdal, a barátokkal – mindezt madártávlatból. De hogy milyen lehet madártávlatból a világ? A leendő pályázóknak ebben a Frida és Gubanc-kötetek (Frida és Gubanc Budapesten; Frida és Gubanc Szegeden) segítenek. A díjazottak értékes könyvcsomagot kapnak.

A pályázatok beadási határideje: október 18.
További részletekről és a pályázathoz kapcsolódó rendezvényekről olvashattok:
ITT

Bakó Kata