Vissza
  • 2023.09.08
  • Bakó Kata

Mesés a szeptember

Bakó Kata programajánlója.

FESZTIVÁL
ZENGŐ PETŐFI – ÉNEKELTVERS-FESZTIVÁL
Győrött izgalmas hétvége vár a megzenésített versek szerelmeseire.
A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér által szervezett kétnapos fesztiválon fellép többek között a Bognár Szilvia Quintet, Csörsz Rumen István, a Kaláka együttes, a Makám Kvartett, a Misztrál együttes, zárásként pedig Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák.
Győr, Zsinagóga; szeptember 8. péntek, 17.00 – szeptember 9. szombat, 21.00
A részletes programot megtaláljátok: ITT

SZÓRAKA FESZT
A kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely izgalmas programokkal vár benneteket első, hagyományteremtő céllal meghirdetett fesztiválján. A SZÓRAKA FESZT a játékról és a Szórakaténuszról szól, fesztivál és ünnep is – vallják a szervezők.
Az ingyenes programok között lesz napindító gyerekjóga, kézműves-foglalkozások, és ott lesz titkos történeteivel a Bábakukucs vásárimutatványos-bódé is. Az udvaron és a múzeum körtermében, akár kicsik, akár nagyok vagytok, szabadtéri és benti játékok özöne vár benneteket.
Koncertek is lesznek: délután Paár Julcsi Kerekerdő című zenés-mesés koncertjén vehettek részt, a felnőttek pedig A teljesség felé indulhatnak el, az úton velük lesz Weöres Sándor, valamint Környei Alice és Majoros Gyula.
Kecskemét, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely; szeptember 9. szombat, 10.00–21.00
Részletes fesztiváli program: ITT

KIÁLLÍTÁS

Koloratúra - gyerekirodalmi lapok illusztrációból nyílt kiállítás Kolozsváron

Koloratúra címmel nyílt tárlat a Napsugár és a Szivárvány gyermekirodalmi lapok illusztrátorainak 2000-2023 között készült munkáiból a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A kiállítás ideje alatt, illetve az iskolakezdés után felnőtteknek és gyermekeknek szervezett interaktív műhelyekre kerül sor a Szépművészeti Múzeumban, illetve a város különböző iskoláiban. A foglalkozásokról további információk ITT.

A kiállítás megtekinthető szeptember 17-ig.

Bővebben: ITT


Éltek, míg meg nem haltak – csoportos kiállítás
A kiállítás a kurátorok és az általuk „magyar népmese” hívószavakkal alkotásra felkért huszonkét művész együttműködésének eredménye, válogatás a munkáikból. A kiállított anyag felidézi a gazdagon illusztrált népmesegyűjtemények képi világát, hangulatát, feleleveníti azok visszatérő témáit, motívumait, esetleg más, közvetett módon kapcsolódik a mese tematikájához.
A kiállító művészek: Babos Zsili Bertalan – Bárány Lili – Budai Lotte – Dankó Boglárka – Eged Enikő – Gáti Ráhel – Harangozó Imre – Juhász Levente – Kain Eszter – Keresztesi Botond – Kicsiny Martha – Král Lili – Kránicz Dorottya – Labrosse Dániel – Lakos Máté – Parázs Bianka – Sciueref Kinga – Strasser Brigitta – Székely Nadin – Szénási Marcell – Sztefanu Marina – Tangly Hands (Lőrincz Lili Hanna, Götz Krisztina) – Vidra Réka
Kurátor: Gábriel Nóra – Grafikai tervezés: Tar Enikő Vivien
Budapest, Nyolcésfél – 7. emeleti Nagyterem; szeptember 7. 18.00 – október 6.

Bővebben: ITT

Játék – Képhez illő versek
Az Íme Kult Tér – Kortárs Összművészeti Műhely előszeretettel szervez olyan eseményeket, amelyeken egyszerre több művészeti ággal találkozhatunk. Most Bódi Katalin grafikus és Huszti Kinga nemezes iparművész munkából született közös tárlat.
Játékra is hívják a kiállítás nézőit: arra kérnek mindenkit, hogy javasoljon képcímet a számozott alkotásoknak, illetve ossza meg néhány sorban gondolatait a művekről. Az ötletek egy dobozban gyűlnek, s arra várnak, hogy újabb alkotásra ösztönözzék azt, aki elolvassa őket.
Budapest, Íme Kult Tér – Kortárs Összművészeti Műhely; szeptember 15. péntek, 19.00
A kiállítás megtekinthető október 8-ig.
Bővebben: ITT

KONCERT
Veronaki-koncert Kecskeméten
A Kecskeméti Vadaspark Őszköszöntő családi napján sok program vár rátok: megismerkedhettek az ormányos medvékkel, a rézusz makákókkal, az ázsiai törpevidrákkal, a kapucinus majmokkal, s ha rendesek vagytok, ti is megetethetitek a dámszarvasokat és a csacsikat, a lámákat és a pónikat. A ráadás a Veronaki zenekar 15 órakor kezdődő koncertje. Menjetek el, jó lesz!
Kecskemét, Vadaskert; szeptember 16. szombat, 16.00
További részletek: ITT

MESÉK, TÖRTÉNETEK FELNŐTTEKNEK
Liget mesekör
A Liget Mesekör ismét vár minden mesekedvelő felnőttet. Ha szeretnétek a mesék hallgatásából vagy mesemondásból töltekezni, nincs más dolgotok, mint elmenni a Meseszó Egyesület ingyenes programjára.
Budapest, Erzsébetligeti Színház, Géniusz terem; szeptember 13. szerda, 18.00–19.30
A mesekör minden hónap második szerdáján vár benneteket.
További részletek: ITT

Mese habbal
Felnőtteknek (elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak és könyvtárosoknak) szóló mesedélutánt tart az Aranyvirág Meseműhely a MyChoccy Csokoládémanufaktúra boltjában. A ferencvárosi rendezvényen (csokoládéföldi) mesék, énekek, rólatok szóló történetek hangzanak el, s míg kortyolgatjátok a jóféle italokat, a lelketek is felfrissül.
Budapest, MyChoccy; szeptember 15. péntek, 17.00–18.00
További részletek: ITT


Kétszáz éves mesék – Tisztelgés Gaal György 1822-es népmesegyűjteménye előtt
Több mint kétszáz éves az első, magyar népmeséket tartalmazó, németül nyomtatott mesegyűjtemény, a Mährchen der Magyaren (Bécs, 1822). E fontos kiadvány, valamint a szerző, Gaal György könyvtáros, mese-, szólás- és közmondásgyűjtő tiszteletére a Hagyományok Háza rendhagyó, komplex programot szervez. Az ingyenes, de regisztrációköteles rendezvény látogatóit szórakoztató mesehallgatás, családias kézműveskedés és izgalmas néprajzi ismeretek tárháza várja.
Budapest, Hagyományok Háza, Halmos Béla terem; szeptember 22. péntek, 17.00-23.00
További információk és regisztráció: ITT és ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK
Füst a szemében – Cseh Tamás 80.
Cseh Tamás története és dalai
Az est Cseh Tamás élettörténetét meséli el Bérczes László beszélgetőkönyve nyomán, a születésétől a haláláig, több mint 20 dal kíséretében.
„Nekünk most ez a legfontosabb… Tamás karaktere és emlékezete egyedülálló, mindannyiunk számára közös nevező. Nem is kíséreljük meg az ő előadásmódját interpretálni, arra fókuszálunk, ahogy ő is kéri a Beszélgetőkönyvben, hogy »megszólaljunk«, és elmeséljük az ő történetüket…” – vallják az est rendezői. Bereményi Géza és Csengey Dénes dalszövegeivel, Bérczes László beszélgetőkönyve nyomán a szövegkönyvet írta és rendezte Vecsei H. Miklós
Elkezdődtek a Budapest Bábszínházban a Nem félünk a sötétben című előadás próbái. A tizenhat éven felülieknek szóló darabot Podlovics Laura rendezi. A bemutató október végén lesz.
Gyöngyös, Könyvtárpark; szeptember 19. kedd, 18.00
További részletek: ITT

Irodalomterápia a könyvtárban
A Hagyományok Háza Martin György Szakkönyvtárában felnőtteknek szóló irodalomterápiás foglalkozás indul Pávlicz Adrienn irodalomterapeuta vezetésével. Aki szívesen foglalkozna önismerettel folklór- és irodalmi szövegek mentén, és nyitott arra, hogy csoportos irodalomterápiás ülésen vegyen részt, az jelentkezzen bátran!
Budapest, Hagyományok Háza, szeptember 28. csütörtök, 17.30–19.00
Részletek és jelentkezés: ITT és ITT


Árny-as színház – Elkészült Józsa Éva DLA bábművész honlapja
A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár honlapján immáron elérhető dr. Józsa Éva bábművész oldala is. A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának címzetes egyetemi tanáraként pedagógusok generációit vezette be a bábpedagógia rejtelmeibe, s most örömmel osztja meg tudását képzések, előadások formájában is. Éljetek a lehetőséggel, ismerjétek és ismertessétek meg a bábozás ősi műfaját!
A frissen elkészült honlap megtekinthető: ITT


ILLUSZTRÁCIÓ, MŰHELYMUNKA
GYIK Műhely, Szentendre – kreatív foglalkozások kicsiknek, nagyoknak
A negyvennyolc éve működő GYIK Műhely szentendrei alkotói újra elindítják műhelyeiket a szentendrei nagycsoportos óvodások és általános iskolások örömére.
Szerdán és pénteken két-két időpontban várnak benneteket, hogy a kreatív közösségi, fejlesztő foglalkozások során megtapasztaljátok a szabad alkotás élvezetét.
Szentendre, GYIK Műhely
Színkergető: 6–8 éveseknek; szerdánként 15.30–16.45, első alkalom: szeptember 13.
Jövőrégészek: 9–12 éveseknek; szerdánként 17.00–18.30, első alkalom: szeptember 13.
Ősformáló: 6–8 éveseknek; péntekenként 15.30–16.45, első alkalom: szeptember 15.
Fabrikáló: 9–12 éveseknek; péntekenként 17.00–18.30, első alkalom: szeptember 15.
További információk: ITT


PÁLYÁZAT
3. Budapesti Illusztrációs Fesztivál
A 3. Budapesti Illusztrációs Fesztiválra 562 nevezés érkezett több mint 4000 feltöltéssel. Az előzsűri már elkezdte a munkát, a további hírekkel a szervezők hamarosan jelentkeznek.
A bejegyzés megtalálható: ITT

KÖRTÁNC-pályázat – illusztrátori eredményhirdetés
Májusban derült ki a Körtánc címmel meghirdetett európai uniós gyermekirodalmi pályázat nyertes műveinek listája (erről ITT olvashattatok), de most az illusztrátorok lajstromát is nyilvánosságra hozzák.
A szakmai zsűri döntése alapján a következő fiatal művészek kapnak lehetőséget arra, hogy a Körtánc című gyerekirodalmi antológia szövegeinek egyikét illusztrálják, valamint szerepeljenek alkotásaik az illusztrációs vándorkiállításon:
Budai Lotte – Khor Fruzsina – Jásdi Juli – Almás Zsófi – Godina Eszter – Póth Rebeka – Iván Zsuzsanna – Szabó Zsófi – Korcsog Réka – Kenyeres Sári
Minden alkotónak szeretettel gratulálunk!
További információk és a pályaművek megcsodálása: ITT

Mesék a Velencei-tóról – meseíró pályázat
A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola meseíró pályázatot hirdet Mesék a Velencei-tóról címmel. A mesék szólhatnak a Velencei-tó környékének épített vagy természeti örökségeiről, híres személyiségeiről, hagyományairól.
Korosztályi megkötés nincs, ráadásul egyénileg, csoportosan vagy családként is pályázhattok.
A legjobb tizenöt mesét kötetben is kiadják.
A meséket eddig várják a szervezők: szeptember 30.
További részletek: ITT


TOVÁBBKÉPZÉS PEDAGÓGUSOKNAK
ÖRKÉNY IRAM
A színház iskolája – 30 órás akkreditált továbbképzés pedagógusoknak
Az Örkény Színház ismét meghirdeti színházpedagógiai módszertani továbbképzését pedagógusoknak.
A képzés célja az Örkény Színházban végzett művészetközvetítő tevékenység és módszertani tapasztalat megosztása és átadása. A képzés során lehetőség van az Örkény Színház működésének szerves részeként végigkísérni az egész színházi évadot, hogy majdan színházlátogatást előkészítő és feldolgozó órákat tudjanak tartani iskolai keretek között is, s a diákok a színházi előadások értő élvezői legyenek.
Jelentkezési határidő: szeptember 12.
További részletek, a jelentkezés feltételei megtalálhatók: ITT

Bakó Kata