Humoros

Vissza
  • 2021.08.20
  • Wittmann Ildikó

Mesemúzeum, Szamárfül Fesztivál és Mesterségek Ünnepe a budai Várban

Wittmann Ildikó programajánlója.

KIÁLLÍTÁS

Ingyenes ünnepi belépők a PIM-be és a Mesemúzeumba

A nemzeti ünnep alkalmából egész hétvégén ingyenesen látogathatók a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, egyebek közt a Mesemúzeum. Több kapcsolódó programot is szerveznek, érdemes felkeresni ezeket különböző korú gyermekeinkkel: a Rézbőrű volt az alkony kiállításon rendhagyó tárlatvezetést tart Wirth Imre, de Kosztolányi Dezső Édes Anna-kiállításán, a Márai- és a Petőfi-kiállításon is lesz különleges meglepetés, ahogy a palotatörténeti séta is remek családi programot ígér. Zene nélkül nincs talán irodalom sem: Kaláka-koncert, valamint Minka feat. Wahorn András adják majd az ütemet a hétvégén a PIM-ben.

Részletek az intézmény Facebook-eseményében ITT

IRODALOM

Lázár Ervin – Vathy Zsuzsa-emléknapok a Béke Szigetén

Kisszékelyben kell keresni a Béke Szigetét, ahol augusztus 27. és 29. közt rendezik meg a 4. Lázár Ervin – Vathy Zsuzsa-emléknapokat. A Kisszékelyi Kulturális Egyesület idei programjában Bódi Kati illusztrátor kiállítását láthatjuk, a Magyar Művészeti Akadémia Vathy Zsuzsáról készült portréfilmjét, s többek között digitális interaktív mesetanösvény-bemutatóval, és számos irodalmi és zenés műsorral készülnek.

Részletek a Facebook-oldalon ITT

ZENE

Szélkiáltó-koncert a Szamárfül Fesztiválon

Az ország egyik legszebb eseményhelyszíne a pécsi Zsolnay Negyed, ahol immár hagyomány, hogy augusztus végén megrendezik a Szamárfül Fesztivált. A Zsolnay Kulturális Negyedben varázslatos családi élményre készülhetnek a látogatók, mert a szülők együtt játszhatnak gyermekeikkel, találkozhatnak a gyönyörű park természeti csodáival, különleges élményekkel: játékokkal, formákkal, színekkel, hangokkal.

Részletes programsorozat ITT

Idén a Szélkiáltó együttes koncertjét választottuk ki tőlük. Az együttes évtizedek óta nyújt minőségi szórakoztatást: énekelt verseket adnak elő akusztikus hangszereken, a versekhez a zenét a Szélkiáltó írja. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit éneklik felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A koncert augusztus 27-én, pénteken délután 4 órakor kezdődik a Zsolnay Negyedben.

Facebook-esemény ITT

Éltető vizek, műanyag szörnyek

A Spanyolországban élő Molnár Jacqueline illusztrátor lesz a Jókai Klub vendége augusztus 27-én, pénteken, délelőtt 10 órától. Éltető vizek, műanyag szörnyek címmel várják illusztrációs kiállításának megnyitójára az érdeklődőket a szervezők, itt néhány szót ejtünk legutóbb megjelent könyveiről, majd rendhagyó kézműves-foglalkozásra várják a gyerekeket, ahol kidobásra ítélt műanyag hulladékból képzeletbeli tengeri élőlényeket lehet készíteni. A kiállítás szeptember 27-ig lesz megtekinthető a Jókai Klub galériájában.

Részletek a Facebook-eseményben ITT

KÉZMŰVES

Mesterségek Ünnepe a budai Várban

Idén ingyenes belépéssel és a már megszokott magas színvonallal, a népművészeti hagyományok, értékek bemutatásával, kipróbálási lehetőségekkel vár mindenkit augusztus 20-tól 22-ig a Mesterségek Ünnepe a budai Várban. Idén a türk országok lesznek a díszvendégek, és az ünnep fő témái a halászathoz és vadászathoz kapcsolódó mesterségek. Gasztronómia, népviseletek, népi játszóházak, látványműhelyek, mesemondás, koncertek, bábszínház… Több helyszínen a Várnegyedben, több színpadon. Érdemes ide elzarándokolni!

Részletek a Hagyományok Háza Facebook-eseményében ITT

FILM

Mary és a varázsvirág – japán filmritkaság a Sugár Moziban

A Japán Alapítvány Budapesti Irodája szeretettel mutatja be a Mary és a varázsvirág című, világszerte nagy sikernek örvendő animációs filmjét, amelyet most elsőként vetítenek le a Sugár Mozi közönségének. A filmet egy alkalommal, 2021. augusztus 24-én, 18.30-as kezdéssel vetítik itthon. Néhány mondat a film tartalmáról: Mary unalmas, barátok nélküli nyári szünete végét a nagynénjénél tölti Nagy-Britanniában. Ám egy furcsa virág, amely a legenda szerint csak hétévente hajt ki, s mágikus hatalommal bír, fenekestül felborítja a vörös hajú, torzonborz kislány életét. Miután véletlenül hozzádörzsöli a bimbót egy seprűhöz, az elrepíti őt a fellegek közt található Endor Egyetemre, ahol boszorkánytanoncokat nevel Csirkecsók igazgatónő és a tudós Doktor Dee. Az iskolában azonban sötét titok lappang, s Marynek kockára kell tennie az életét, ha rendbe akarja hozni a dolgokat.

Jegyvásárlás ITT 

Wittmann Ildikó