Vissza
  • 2023.08.11
  • Bakó Kata

Margófeszt Szentgyörgyváron, bolhapiac a Parti Medvében, s a diafilmek is rátok várnak

Bakó Kata programajánlója.

MESÉS PROGRAM

Danny mesél: Kodzsugukila, a boszorkány

A Nagykovácsi Búcsúban az amerikai zenész, zeneszerző, mesélő és előadó, Danny Bain előadásában egy afrikai mesét ismerhettek meg. A mesemondást bábok és különleges hangszerek segítik; Kalili és Szandzsi kalandjai során megismerkedhettek a bátor ugróegérrel, a kecses gazellával, valamint Kodzsugukilával, a könyörtelen boszorkánnyal.

Nagykovácsi, Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár; augusztus 12. szombat, 16.00
További részletek: ITT

FESZTIVÁLOK

MARGÓFESZT

Az irodalmat és a kultúrát kedvelő közönséget az Ördögkatlan után a Margófeszten is nagy szeretettel várják. A háromnapos fesztiválon találkozik az irodalom a gasztronómiával, a vizuális művészetek világa a természetvédelemmel, de leginkább ti találkozhattok egymással és az alkotókkal.
Egy-egy programot emeltünk ki nektek a második és a harmadik nap kínálatából.

Zalaxis útikalauz Margósoknak

Douglas Adams sci-fijét idézve (Galaxis útikalauz stopposoknak) izgalmas csillagnéző programot kínálnak a szervezők. Az átverselt és áttáncolt nap után a zalaszentgróti SkyGrót Csillagászati Társaság vezetésével közeli és távoli világokat ismerhettek meg.

Szentgyörgyvár, Margófeszt – Nagyszínpad; augusztus 11. péntek, 23.30
Bővebben: ITT

Tekergő Bábszínház: A répatorta

Nyuszipostás szülinapi bulit szervez, de a titkos répatorta fontos hozzávalóját, a tojásokat valaki ellopta. Az előadás végére kiderül, sikerül-e megsütni a tortát, s hogy Nyuszi megvendégelheti-e a barátait: Cilikét, a kisegeret és Brekegi Barnabást, a békát.

Szentgyörgyvár, Margófeszt – Kultúrház; augusztus 12. szombat, 17.00
További részletek: ITT

SZIGET FESZTIVÁL

Ha azt mondjuk, Sziget Fesztivál, akkor felnőtteket célzó programok, koncertek, előadások, művészeti kezdeményezések és találkozások juthatnak eszetekbe.
Mi kettő, a fesztivál összes napján megtekinthető és kipróbálható kikapcsolódási lehetőséget választottunk ki.

Circus School Baross Imre: Világok vándora – János vitéz

Petőfi Sándor örökzöld történetét (János vitéz) Romhányi Áron zeneszerző, Csonka Roland koreográfus és Kovács Gábor Dénes produkciós vezető, rendező gondolta újra. Kukorica Jancsi és Iluska meséje akrobaták, virtuóz zsonglőrök és légtornászok segítségével elevenedik meg.

Budapest, Hajógyári-sziget – Cirque de Sziget;
augusztus 10. csütörtök – augusztus 15. kedd, mindennap 14.00
További információk: ITT

Élő könyvtár az emberi jogokért

A Sziget Fesztiválon ismét lesz Élő Könyvtár, ahol különleges hús-vér könyvek várnak benneteket: olyan kisebbségi csoportok tagjai, akiket gyakran előítélet övez. Kölcsönözzétek ki őket, nézzetek a borító mögé, kérdezzetek és beszélgessetek, vagyis „olvassátok el” a történeteiket!

Budapest, Hajógyári-sziget – Civil Sziget;
augusztus 10. csütörtök – augusztus 15. kedd, mindennap 10.00–20.00
Bővebben: ITT

DIAFILMEK

Nyári Diavetítés a Debreceni Pagonyban

A Debreceni Pagony csütörtökönként ingyenes, de regisztrációköteles diavetítéssel várja az érdeklődő családokat. Minden alkalommal három diafilmet vetítenek le, a heti menüt külön eseményben teszik fel a Debreceni Pagony közösségi felületére. Ugyanitt tudtok jelentkezni az eseményre.

Bővebben: ITT

Diafilmkölcsönzés a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Habár még messze vannak a hosszú téli esték, a diafilmnek nyáron is van varázsa. Most, hogy újra kinyitott a legtöbb fővárosi könyvtár, érdemes elmenni és pár izgalmas diát kölcsönözni. Akár ti olvassátok fel a történetet, akár a gyermeketek, igazi kaland lesz az egész családnak.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár diafilmes tagkönyvtárait megtaláljátok ITT

ZENÉS PROGRAMOK MOST ÉS SZEPTEMBERBEN

Hangpancsi – Hangterápiás foglalkozás Debrecenben

A Debreceni Pagony hangterápiás foglalkozásán Magyarné Szabó Júlia várja a négy éven felüli gyerekeket. Az interaktív, mozgással kísért foglalkozások során különleges hangszerekkel ismerkedhetnek meg a kicsik.

Debreceni Pagony, minden augusztusi szombaton 11.00–12.00
További részletek, jelentkezés: ITT

Kádár Annamária – Gardrób Művészeti Csoport: Lilla és Tündérbogyó

Kádár Annamária (akinek mesepszichológiai munkásságáról Béres Judit jóvoltából ITT olvashattok) meséje nyomán Haik Viktória rendezésében Lilla és Tündérbogyó történetei a Müpa Üvegtermében elevenednek meg szeptember közepén.
A Gardrób Művészeti Csoport élőzenés mesejátékában többek között játszhattok a Csikizős Boszival, sétálhattok a Holddal, és megmenthetitek Dorka királykisasszonyt.
Az érzelmi intelligenciát fejlesztő történetek során abban kapnak segítséget a gyerekek, hogy kifejezhessék, megérthessék és elfogadják saját érzéseiket. A három–nyolc éveseknek megálmodott előadásra már most érdemes jegyet váltani.

Budapest, Müpa – Üvegterem; szeptember 16. szombat, 11.00–12.00
További részletek, jegyvásárlás: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK

A Sárkányos Gyerekkönyvtár augusztusi programjai

Augusztus 7-én újra kinyitotta kapuit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtára. A friss, ropogós könyvkínálat mellett a szünidő alatt ingyenes, de regisztrációköteles kézműves-foglalkozások is várnak benneteket. Ügyeskedjetek, utána pedig kölcsönözzétek ki a szíveteknek kedves könyveket!

További részletek: ITT

Kacor király a miskolci gyerekkönyvtárban

Az utolsó vakációs hónapban sem maradnak jóféle mesés programok nélkül a miskolci gyerekek. A II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban legközelebb szünidei meseposztócska-foglalkozás lesz. A mese történéseit bábokkal is szemléltető foglalkozáson Kacor király történetét ismerhetitek meg, a foglalkozást a gyermekkönyvtárosok vezetik.

Miskolc, II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, augusztus 14. hétfő, 10.00
További részletek és programok: ITT

JÓTÉKONYSÁGI VÁSÁR

A Parti Medve jótékonysági akciója és bolhapiaca

Ha van megunt vagy feleslegessé vált játékotok, könyvetek, tanszeretek, akkor vigyétek el a szentendrei Parti Medve Könyvesboltba. Az üzlet munkatársai augusztus 24-ig várják az adományaitokat, hogy azokból a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében vidám bolhapiacot rendezzenek. A vásár bevételét a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézménynek ajánlják fel, akik a környékbeli hátrányos helyzetű családoknak segítenek abban, hogy könnyebb legyen az iskolakezdés.

Szentendre, Parti Medve Könyvesbolt;
A gyűjtés ideje: augusztus 25. péntek 18.00-ig;
A bolhapiac ekkor lesz: augusztus 26. szombat, egész nap

PÁLYÁZAT EREDMÉNYHIRDETÉSE

Budapesti Illusztrációs Fesztivál – Debreceni Évfordulós Pályázat

A Budapesti Illusztrációs Fesztivál és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közös rendezvénye a debreceni Csokonai Vitéz Mihály és Borbély Szilárd évfordulós kiállítás megnyitó és díjátadó eseménye. A megnyitó ünnepségen köszöntőt mond dr. Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere, a kiállítást megnyitják a tárlat kurátorai: dr. Révész Emese és Herbszt László.

Debrecen, Kölcsey Központ; szeptember 15-ig naponta 10.00–18.00
Bővebben: ITT

TOVÁBBKÉPZÉS

Íráskészség megalapozása, óvoda–iskola-átmenet segítése mesékkel
Egynapos továbbképzés Knézics Anikóval és Bajzáth Máriával

A műhelymunka számos gyakorlati-módszertani ötlettel segíti az óvodapedagógusokat, tanítókat, (nagy)szülőket abban, hogy a leendő iskolás vagy már iskolába járó gyermek számára az írás örömteli élmény legyen.
A workshopot Knézics Anikó (a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanítója, pedagógiai szakértő, írás- és helyesírás-munkafüzetek, tankönyvek szerzője) és Bajzáth Mária (tanár, mese- és erdőpedagógus, neveléstudományi bölcsész, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője, a módszer kidolgozója) tartja.
A képzés hét kreditpontot ér, minden résztvevő igazolást kap.
Jelentkezési és befizetési határidő: augusztus 18.

Budapest, Eötvös10; augusztus 24. csütörtök, 10.00–16.30
Részletek, jelentkezés: ITT és ITT

NYÁRI KÖNYVEK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

Komjáthy Nessie: Elefánt a Bakonyban-sorozat

A főként ismeretterjesztő könyvekről ismert Scolar Kiadó szintezett olvasmányokat is kiad. A Szeretek olvasni!-sorozat legújabb kötetei a Bakonyba invitálják az olvasni tanuló kisiskolásokat, hogy megismerjék Puki, a bakonyi elefánt, valamint Betti, Marci és a bakonyszenterzsébeti színes otthonkás Bözsi nénik történeteit. Komjáthy Nessie miniregényeit Fodor Anikó illusztrációi teszik még izgalmasabbá. 

További részletek:  ITT és ITT

Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék

Nem első kiadás, mégis nagy szeretettel ajánljuk Gryllus Vilmos Vízcseppmesék című mesekönyvét. A vízcsepp és a felhő történetét Megyeri Annamária illusztrációi teszik még varázslatosabbá. A Lampion Könyvek gondozásában nemsokára meg is jelenik.

További részletek: ITT

Vig Balázs: A rettegő fogorvos

A Móra Könyvkiadó szintezett olvasmányainak legújabb kötete a Fognyűvőről, a félelmetesnek hitt fogorvosról szóló könyv új kiadása. A Zománc utca 20. szám alatt rendelő doki még a betegeinél is félősebb – állítólag. Hogy megtudjátok, mi igaz a szóbeszédből, olvassátok el a Ritter Ottó rajzaival megjelent könyvet.

Bővebben: ITT

MOZI

Puskin Kuckó – elindult a jegyelővétel az őszi szezon előadásaira

Elkészült a Budapest Film Zrt. családi mozis-koncertes-színházas rendezvénysorozatának őszi–téli programja. Ismét lesz a Magyar népmesék-sorozat, de a Fabula és Nefelejcs Bábszínház előadásai sem maradnak el Boribonnal, Kippkoppal és Mazsoláékkal a főszerepben. Októberben életre kel majd A legcsinosabb óriás, és koncertek is lesznek.
Böngésszetek, tervezzetek, menjetek el a Puskin Kuckóba, és érezzétek jól magatokat!

Az idei őszi–téli évad programjait megtaláljátok ITT

Bakó Kata