Vissza
  • 2023.06.01
  • Veress Gyöngyi

Maréknyi szeretet

Veress Gyöngyi beszámolója.

„Köszönöm a meséket!”

Marék Veronika 85 – csoportos illusztrációs kiállítás az írónő tiszteletére

A budapesti Tabán Pagony könyvesbolt kivételes eseménnyel köszöntötte a nemrég nyolcvanötödik születésnapját ünneplő Marék Veronikát: az írónő tiszteletére a Pagony Kiadó illusztrátorai és írói, huszonhat alkotó, gyönyörű illusztrációkkal és személyes üzeneteikkel – emlékek, hálasorok, az eredeti Marék-szövegekhez íródott folytatások – idézték meg Marék Veronika világát.

Marék Veronika 85 Veress Gyöngyi-01
Rofusz Kinga Verának című munkája a kíállításon

Dániel András, Horváth Ildi, Jásdi Juli, Takács Mari, Sulyovszky Sarolta, Rubik Anna, Baranyai (b) András, Pásztohy Panka, Kálmán Anna, Rutkai Bori, Agócs Írisz, Rofusz Kinga, Turi Lilla, Metzing Eszter, Kelényi Gabi, Szegedi Katalin, Igor Lazin, Molnár Jacqueline, Rátkai Kornél, Mayer Tamás, Maros Krisztina, Paulovkin Boglárka, Kárpáti Tibor, Kőszeghy Csilla, Egri Mónika, Szalma Edit kiállított munkái nyár végéig tekinthetők meg a Krisztina téri könyvesbolt galériáján.

Marék Veronika 85 Veress Gyöngyi-08
Jásdi Juli munkája - Kismackó

A május 3-i megnyitó ünnepségen a közelben lakó írónő is jelen volt: a Pagony alapító-főszerkesztője, Kovács Eszter mellett ő is üdvözölte a vendégeket, hálával beszélt a fiatalabb illusztrátorokról, akik sajátos stílusban, roppant izgalmas munkákon jelenítették meg a hőseit. Marék Veronika hatalmas figyelemmel és szeretettel fordult célközönsége, a jelenlévő gyerekek felé is, akiknek hosszasan rajzolt és mesélt a Csalimesékből (Ceruza Kiadó, 2016).  

Marék Veronika 85 Veress Gyöngyi-07
A Tabáni Pagony apró galériája hálás olvasókkal telt meg

A Japánban (is) népszerű írónő a megnyitó vendégei számára a keleti szigetország cseresznyevirágzásának hangulatát idéző festett, aranypapírral díszített emléksütiket hozott ajándékba. Az M. V. jelzésű relikviák szétosztása megható pillanata volt a megnyitónak.

Marék Veronika 85 Veress Gyöngyi-05
Boribon

Mi, olvasók mind sok-sok szállal kötődünk az írónőhöz. Marék Veronika kedves hősei megkerülhetetlen figuráivá váltak a magyar gyerekirodalmi kánonnak. Boribon, Kippkopp vagy Laci és az oroszlánja közös múltunk, amelyekhez új képeket csatolhatunk immár: pixeles Boribont, kuflis környezetet vagy épp az oroszlánjával teázgató öregedő, felnőtt Lacit álmodtak újra az illusztrátorok a Marék-legendáriumból – ezt az élményt viszi haza, aki betér a Tabán Pagonyba az elkövetkezendő hetekben-hónapokban.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

 

Marék Veronika 85 Veress Gyöngyi-02
Facebook/ Tabán Pagony

Veress Gyöngyi