Vissza
  • 2022.06.04
  • Wittmann Ildikó

Már most megmutatjuk a legérdekesebb könyvheti eseményeket

Dedikálások, díjátadók, könyvbemutatók, koncertek

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYVHÉT

Ünnepi Könyvhét újra a Vörösmarty téren

A pandémia miatti kényszerszünet után ismét Ünnepi Könyvhét, a szokott időpontban, a szokott helyen – június 9. és 12. között várnak mindenkit a kiadók dedikálásokkal, programokkal, kedvezményekkel, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) szervezésében.

A programok közül nagyon sokan izgatottan várják (várjuk) az idei Szép Magyar Könyv-díjátadót, ami június 9-én, csütörtökön 16.30-kor kezdődik a Vörösmarty téri színpadon.

A díjazottak listája ITT olvasható.

A Gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriájában az Equibrilyum Kiadó Szerintemezazegész című kötete kapta a díjat. Jakabovics Tibor meséjéhez Buzási-Gyopár Orsolya készített lenyűgöző kollázsokat.

Az Év Illusztrátora Herbszt László lett, aki a Csimota által gondozott Milbacher Róbert: A nagy kanizsár összeesküvés című könyvének képi világát teremtette meg.

HUBBY

A gazdag programkínálatból kiemelkedik a június 10-én, pénteken 19 órakor kezdődő HUBBY – az Év Gyerekkönyve 2022-díjátadó.

A shortlist ITT látható 

Az esemény részletei pedig ITT

Június 10-én, pénteken a Vigadó téri színpadon 17 órától Mitől szép egy gyerekkönyv? címmel Hajdu Zsanett beszélget majd Gimesi Dórával és Takács Marival, valamint Tasi Katával és Szimonidesz Hajnalkával.

Ezt követően Gryllus Vilmos ad koncertet itt a kicsiknek, akinek képeskönyvei immár a Lampion Könyvek gondozásában jelennek meg.

Június 11., szombat 

A Vigadó téri színpadon, 10.30-tól a Csimota Kiadó vár mindenkit papírszínházi mesélésre.

13 órától Futaki Attila új képregényét, A kivarrt című újdonságot Szép Eszter mutatja be a közönségnek.

A Vörösmarty téri színpadon 14 órától a „Nekem az olvasás…” című beszélgetésen a meghívott celebritások között kap helyet Gombos Péter is, aki a hazai gyermekirodalom és olvasás-népszerűsítés egyik leglelkesebb, legtájékozottabb – és talán leghatékonyabb – szakembere. Mint mindig, most is érdemes lesz meghallgatni ezt a beszélgetést.

Ezután a Vigadó téren a Manó Könyvek új könyveivel „mesél és zenél” a gyerekeknek; a Piszke papa tengeres meséit, valamint a Malac és Liba legújabb részét mutatják majd be.

14.30-tól a Hamupogácsa – Mesekönyv az érzelmekről – című Cerkabella-újdonság lesz terítéken. A kötetet bemutató beszélgetésen a szerzőket kérdezik majd a könyv szerkesztői.

15 órakor a Móra Könyvkiadónál megjelent népszerű Holden Rose-sorozat új szériájának (Lapozz és parázz!) első részét a szerző, Kovács Attila mutatja be.

15.30-kor a Manó Könyvek Új kedvencek-regénysorozata és szerzői mutatkoznak be: Baár Tünde, Ruff Orsolya és Maros Edit – beszélgetőtársuk Karafiáth Orsolya lesz.

17.30-kor három új Pagony-könyv szerzője (Papolczy Péter: Jelek a falon, Goldberg Emília: Vácz Irénnek vége!, Bojti Anna: Csend apó kertje) kerül a figyelem középpontjába legújabb művével. Vinczellér Katalin kérdezi őket.

18 órától egy izgalmas és megkerülhetetlen téma kerül terítékre a Vigadó téri színpadon: Mitől szép egy iskolai könyv? Pap Kata, Schall Eszter, Szabó-Nyulász Melinda és Vajda Melinda illusztrátorokat, a Kálvin Kiadó Reftantár-sorozatának illusztrátorait Révész Emese művészettörténész kérdezi.

Június 11., vasárnap

Vigadó tér: 11 órakor Takács Viktóriát, a Scolar gondozásában megjelenő Hagyományaink-sorozat szerző-illusztrátorát Majoros Nóra kérdezi.

Ezt követően Gévai Csilla a Pagonynál megjelent újdonsága, A fecsegő kastély mutatkozik be.

14.30-kor pedig a hétvégi (sőt, tanév végi!) ünnepélyes pillanat következik: a Kolibri Kiadó Tündérkönyvtárost avat, a korábbi évek hagyományának megfelelően, Bosnyák Viktória népszerű, ötletadó ifjúsági regénye alapján.

Aki gyerekkel megy a könyvhétre, mindenképpen ejtse útba a Vigadó téri Zsibongót: lesz pénteken ukrán nyelvű meseolvasás, szombaton Vadadi Adrienn tart játékos foglalkozást Kicsimackó a Balatonon címmel, Mikola Péter interaktív műsorral várja a gyerekeket a Móra Könyvkiadó szervezésében, lesz drámajátékos foglalkozás, Dániel András pedig a kuflik Vándorkaktuszát hozza el. Vasárnap Berg Judit és a két kis dinó várja a gyerekeket kardkészítésre, lesz Kerekítő-foglalkozás és drámajáték.

Az Ünnepi Könyvhét programjai országszerte

Szegeden már június 2-án elkezdődtek a kapcsolódó programok. Június 7-én, kedden 10.15-től a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban Janikovszky Éva A lemez két oldala című könyve elevenedik meg Kovács Vanda „képzeletszínházi” előadásában.

Június 9-én 11 órakor a Cerkabella Hamupogácsa című kötetét mutatják be a Somogyi Könyvtár Gyerekkönyvtárában.

10-én Holden Rose és Piszke Papa meséi – azaz Kovács Attila és Egressy Zoltán lesznek a vendégek: Attila a Dugonics téri színpadon, Zoltán pedig a Dorozsmai Fiókkönyvtárban.

Június 11-én, szombaton 15 órakor Győrben Szávai Géza Gyermekvilág-könyvsorozata mutatkozik be minden érdeklődőnek a győri könyvtárban. De érdemes ellátogatni a többi vidéki helyszín (Kalocsa, Debrecen, Szolnok, Siófok, Nagykőrös és Debrecen) könyvheti rendezvényeire, könyvvásáraira is.

Minden további részlet megtalálható: ITT 

FESZTIVÁL

Margó Fesztivál a Városmajorban

Szerencsés vagy szerencsétlen egybeesés, erről megoszlanak a vélemények, mert a MKKE könyvheti programjaival párhuzamosan a Városmajori Szabadtári Színpad területén a Bookline is megrendezi újhullámos könyvfesztiválját, a Margót. Itt a gyerekkönyvek iránt érdeklődőknek, úgy tűnik, kevesebb jut, de pár szuper programot kár lenne kihagyni.

11-én, szombaton új könyve kapcsán délelőtt 10.30-kor először Dániel Andrással beszélget Szekeres Nikoletta, aztán Regős Mátyással beszélget Pacskovszky Zsolt, majd Ruff Orsolya faggatja Fiala Borcsát.

Vasárnap pedig 14 órától egy új szerző érkezik a Tilos az Á-nál megjelent könyvével: Nyulász Lelle: Rajtam kívül című könyvéről lesz szó.

Teljes program és további részletek: ITT

Varázskastély Családi Fesztivál szuper gyerekprogramokkal

Június 5-én és 6-án Nagykovácsiban rendezik meg a Varázskastély Családi Fesztivált.

A gazdag programkínálatban 5-én 10.30-tól a Rutkai Bori Banda lép fel Zsebtenger című lemezével, 16 órától a Klárisok mesezenekar, 18 órától Joós Tamás érkezik Violin király és Hanga királykisasszony meséjével.

Június 6-án 10.30-tól a Holddalanap, 12 órától Danny és Béla mesél és zenél, és emellett még rengeteg érdekes program várja a kicsiket és a nagyokat.

Részletek: ITT 

KIÁLLÍTÁS

Tamási Áron Udvarhelyen

A székelyudvarhelyi Patkóban nyílik meg a Petőfi Irodalmi Ügynökség Tamási Áronra emlékező kiállítása június 5-én, vasárnap 18 órakor, Bölcső a hegyek közt címmel. Az idén 125 éve született író előtt tisztelgő kiállítás megnyitójára a XVIII. Hargitai Megyenapok keretében ünnepélyes műsorral készülnek.

Részletek: ITT

Wittmann Ildikó