Vissza
  • 2023.04.28
  • Bakó Kata

Majálistól anyák napjáig, Szegedtől Csíkszeredáig

Könyves programokkal várjuk a májust

Bakó Kata programajánlója.

MAJÁLIS

Kísértetkalandok a Skanzenben
Kertész Erzsi – Orosz Annabella: Hat sértett kísértet

A Skanzenben a kézműves programok, valamint az élőszavas mesélés mellett most gyermekirodalmi csemegét is találtok a kínálatban. A Skanzenkalandok elnevezésű programon Kertész Erzsi és Orosz Annabella frissen megjelent kötete, a Hat sértett kísértet című ifjúsági regény lesz a középpontban. Ebéd előtt felolvasás, kvíz és dedikálási lehetőség várja a rajongókat a szerzők, valamint a szerkesztő, Győri Hanna közreműködésével; a program moderátora Nagyné dr. Batári Zsuzsanna. Ráadásul bejárhatjátok a regény skanzenbeli helyszíneit, még a Skanzenapplikáció is a segítségetekre lesz. Az összes állomást felkereső hősök ajándékot kapnak. 

Szentendre, Skanzen; május 1. hétfő, 9.00–17.00
Skanzenkalandok: Korzó Kávéház; felolvasás, kvíz és dedikálás: 11.00–12.00
Skanzenkalandok – a regény helyszínei: 9.00–17.00 

Bővebben: ITT

VERS MINDENKINEK

Hallgass meg egy verset! Interaktív koncert Lovászi Edinával és zenekarával

A szombat reggelt sokan a piacon kezdjük, s ha sikerül a portya, jóféle táplálék kerül az asztalra. A Klauzál téri piacon most szellemi táplálékot is kaphattok, hiszen Lovász Edina és zenekara izgalmas közösségépítő programra hív benneteket: válasszatok a húsz kortárs és klasszikus költemény közül, és Lovászi Edina, valamint a zenészek segítségével meg is hallgathatjátok őket. Jó mókának tűnik: menjetek el, és tegyetek a kosárba egy énekelt verset is! 

Budapest, Klauzál téri piac; április 29. szombat, 10.00–13.00
További információk: ITT

FOLYÓIRATOSDI

Irodalmi infúzió – a Kortárs és a Tempevölgy folyóiratok lapszámbemutató estje

A ferencvárosi Ráday utcában színes irodalmi programmal vár titeket a Kortárs és a Tempevölgy folyóirat csapata. Kezdésként a kortárs fiatal kritikusok helyzetéről és lehetőségeiről hallhattok beszélgetést, majd Thimár Attila és Tóbiás Krisztián segítségével kiderül, mi került a folyóiratok májusi számaiba. A programot felolvasóest zárja.

Budapest, Púder Bábszínház; május 6. szombat, 17.00
További információk: ITT

PAPÍRSZÍNHÁZ

Korábban Érkeztem – Jótékonysági főzés a Sziában

A szegedi Szia Kávézó munkatársai most vasárnap jótékonysági főzéssel és gazdag családi programokkal várnak titeket. Akciójukkal a koraszülöttek családjait és az őket ápoló szakembereket támogató Korábban Érkeztem Alapítvány tevékenységét szeretnék segíteni. Déltől számtalan bográcsos étel közül választhattok, délután pedig gyerekprogramok tömege garantálja a vidámságot: lesz kézműveskedés, zenés műsor, foci, papírszínházi műsorával pedig Kollár Árpád vár titeket.
Ha ti is támogatni szeretnétek e nemes ügyet, akkor jelezzétek a Szia Kávézóban, menjetek el, egyetek, igyatok, lássatok csodát! 

Szeged, Mátyás tér; április 30. vasárnap, 12.00–19.00
Részletes programok:
ITT

MESETERÁPIA

CSET FESZT: Vagy nyersz, vagy tanulsz
Önismereti workshop Kecskés Karina Metamorphoses-meseterapeutával 

Kecskés Karina színművész, Metamorphoses-meseterapeuta, az erdélyi Derék Jankó Csángó Mesetábor alapítója, sokgyermekes anya most önismereti workshopra hív benneteket. Az ingyenes, de regisztrációköteles műhely során közösen dolgoznak a résztvevők azon, hogy megtalálják az elengedésre váró, elakasztó, a haladás útjába álló, valamint a segítő és a megerősítő erőforrásokat.

Budapest, Jurányi Labor; május 7. vasárnap, 10.00
Regisztráció és további részletek: ITT 

BÁBMŰSOR A KOLLÁZSBAN

Tárnok Marica BáboZoo bábszínháza most Verőcére látogat, hogy bemutassa egyik kedvenc állatát, a csökönyös kiselefántot a kíváncsi gyerekeknek és felnőtteknek. Az előadást kézműves alkotóműhely követi, szükség lesz minden kicsi kézre és ujjacskára!

Verőce, Kollázs; május 6. szombat, 16.00
További részletek: ITT

ANYÁK NAPJA

Ezer család énekel – Anyák napja a Ringatóval

Immáron tizenötödik alkalommal rendezik meg az Ezer család énekel – Anyák napja a Ringatóval elnevezésű programot. Idén is várják a Millenárisra azokat a családokat, amelyek tagjai szeretik az ölbéli játékokat, a mondókákat, a magyar népdalokat és Gryllus Vilmos dalait, s örömmel forgatják az igényes dalos- és mesekönyveket. Az ingyenes program meghívott vendége, Gryllus Vilmos. Köszöntsétek közös énekléssel az édesanyákat, nagymamákat!

Budapest, Millenáris Fogadó; május 7. vasárnap, 10.00–13.00
További információk: ITT 

Gáll Viktória Emese: A koboz, a cimbalom, a tilinkó és a citeraBorsi-mesék 

Az Ezer család énekel – Anyák napja a Ringatóval-programon mutatják be Gáll Viktória Emese legújabb Borsi-könyvét, amely a magyar népi hangszerek közül a kobozról, a cimbalomról, a tilinkóról és a citeráról mesél. A Ringató kiadásában megjelenő kötetet Szert-Szabó Dorottya illusztrációi gazdagítják. Igazi anyák napi ajándék – anyáknak és babáknak egyaránt. 

További információk: ITT 

CSÍKSZEREDAI KÖNYVVÁSÁR (MÁJUS 11–14.)

Slam Poetry-est

A Csíkszeredai Könyvvásár első napján Erdély és Magyarország legnépszerűbb slammerei látogatnak el az Erőss Zsolt Arénába, hogy elmondhassák, mit gondolnak a világról, közéletről, magánéletről, könyvekről, sőt, magukról a szavakról. Menjetek el ti is, hallgassátok meg! 

Csíkszereda, Erőss Zsolt Aréna; május 11. csütörtök, 20.00
További információk: ITT

Képzőművészeti pályázat

A Csíkszeredai Könyvvásár és a Gutenberg Kiadó képzőművészeti pályázatot hirdet általános és középiskolás diákok számára. A pályázat témája a nemrégiben lezajlott irodalmi pályázat „rövidlistás” műveihez keres illusztrációkat. Ha tetszett valamelyik irodalmi pályamű, a hosszú hétvége alatt még van rá lehetőség, hogy illusztrációt álmodjatok a szöveg mellé. Beküldési határidők: e-mailben: 2023. április 30.; postai úton: 2023. május 2.

További információk a pályázatról: ITT

Lackfi János gyerekműsora Sinha Róberttel

A Csíkszeredai Könyvvásár zárónapján a Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezett gyermekműsorral várják a kicsiket. Lackfi János verseihez Sinha Róbert varázsol majd zenét – a picik, a kicsik és a nagyok örömére.

Csíkszereda, Erőss Zsolt Aréna; május 14. vasárnap, 11.00
További információk: ITT

MARGÓ FESZTIVÁL

Bajzáth Marcsi: Családi mese- és élményséta a Margitszigeten

Bajzáth Mária legújabb kötete (Erdők-mezők népmeséi) nemrég jelent meg a Lampion könyvek gondozásában. A neveléstudományi bölcsész szerző nemrég szerezte meg erdőpedagógusi diplomáját is. Most hetvenöt perces, már a négyévesek számára is kényelmesen teljesíthető élménysétára hív benneteket a Margitszigetre. Marcsi alig várja, hogy mesélhessen nektek a Margitsziget növényeiről, madarairól, bogarairól.

Budapest, Margitsziget, Kristály Színtér; május 13. szombat, 11.00
Bővebben: ITT 

MESEMONDÓ FESZTIVÁL

Javában zajlik a MITEM és a 10. SZÍNHÁZI OLIMPIA. Szerencsére az élőszavas mesemondás sem maradt ki a színházi kavalkádból. A fesztiváli programfolyam „zsebfesztiválja” észt, skót, görög és magyar mesemondók történeteivel láttat minket; a magyar népmeséket Berecz András képviseli, társai a mesélésben: Päär Piret Észtországból, Tom Muir Skóciából és Talemaidnes Görögországból. 

Budapest, Karinthy Színház; május 12. péntek – május 14. vasárnap
További információk, részletes program, jegyvásárlás: ITT 

KÖNYVBEMUTATÓ ÉS KIÁLLÍTÁS

Egy nagyotmondó fabábu vidám históriája – könyvbemutató és kiállítás

A Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivál keretében most nemcsak Pinokkió, valamint a cseh Ottóka (Otesánek) fejlődéstörténetét bemutató könyvet ismerhetitek meg, hanem az ő kalandjait bemutató szerzőket is: Chrudoš Valoušeket és Vojtěch Mašeket. A könyvbemutató mellett az illusztrációkat is láthatjátok, a rendezvény egyben kiállításmegnyitó is.
A szerzőkkel beszélget és a kiállítást megnyitja, Révész Emese művészettörténész. A megnyitón cseh–magyar tolmácsolást is biztosítanak, a látnivalókat május 25-ig nézhetitek meg. 

Budapest, Klauzál 13; május 12. péntek, 18.00
Bővebben: ITT

PÁLYÁZATOK

ERDŐ, ERDŐ, ERDŐ – Gyermek- és ifjúsági rajzpályázat

A Szépművészeti Múzeum tematikus pályázatot hirdet általános és középiskolások számára kreatív rajzok, grafikák és illusztrációk, illetve festmények alkotására.
A három kategóriában induló pályázók legjobbjai értékes jutalmakban részesülnek; a kiírás szerint az nyer, akinek a pályaműve a legnagyobb hatással lesz a múzeumi szakemberekre.
Beküldési határidő: 2023. május 1.
(Igen, a határidő mindjárt itt van, de abban bízunk, hogy a hosszú hétvége sétái megihletnek benneteket.)

A részletes kiírást megtaláljátok: ITT

FELHŐK – a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál pályázata

A PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdet. A pályázat hívószava a Petőfi-évhez kapcsolódva: Felhők. Műfaji megkötése nincs, egy szerző csak egy, másutt még nem publikált alkotással nevezhet. A nevezés jeligés. Az pályázat összdíjazása 600 000 forint, a győztesekről nívós zsűri és közönségszavazás dönt majd. Beküldési határidő: 2023. június 1.

Részletes pályázati kiírás: ITT

KÖRFORGÁS – a Szitakötő folyóirat pályázata

A Szitakötő folyóirat pályázatot hirdet felnőttek részére, a pályázat témája a körforgás. Olyan, nyolc éven felüli olvasóknak szánt, és a didaktikus stílust „nagy ívben kerülő” verseket, meséket, prózákat, valamint természettudományi és társadalomtudományi ismeretterjesztő cikkeket várnak, amelyek illeszkednek a Szitakötő folyóirat tartalmi és formai kereteihez. A szerkesztőség által kiválasztott művek megjelennek a Szitakötő folyóiratban, a legjobb pályázók szerzői honoráriumot és további publikálási lehetőséget kapnak.
Beküldési határidő: 2023. június 5.

További részletek: ITT

Bakó Kata