Vissza
  • 2022.09.30
  • MeseCentrum

Ma ünnepeljük a népmese napját

A MeseCentrum porgramajánlója.

KONFERENCIA

A népmese életünk összes bújára, bajára, keservére tud egy jó varázsszót, füvesembertől vett gyógyírt. Az Egerben szervezett népmese-konferencián többek között Boldizsár Ildikó, Kovács Marianna, Vaskor Gréta és Bajzáth Mária előadása segíthet jobban megérteni az embert a bölcsőtől a koporsóig elkísérő népmesék mibenlétét, történetét, funkciójukat.

Bővebben: ITT

A népmesék lélektana

Akit a népmese bűvköre nem enged, és bővítené róla megszerzett tudását, csatlakozzon a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület konferenciájához, és tudjon meg többet a népmesék lélektanáról; például hallgassa meg Csizmár Orsolya klinikai szakpszichológus-jelölt előadását: „Úgy szeretlek, mint a sót” – intermodális meseterápia a pszichiátriai osztályon: lehetőségek és keretek. De állandó szerzőnk, Nagy Gabriella Ágnes is az előadók között lesz, ahogy Stiblár Erika is.

Részletek: ITT

MESEMONDÓK

A népmese napja kiváló alkalom, hogy felkerekedjen az ország színe-java, majd belevesse magát a felvidéki Bátkán Zámborszky Eszter és Pintér Zsolt történeteibe vagy Muzslán Szénási Veronikának a mesebeli juhász csillagszeménél ragyogóbb meséibe.  

Részletek: ITT

KÖNYV

Wéber Anikó legújabb, A gondolatolvasó című, a leplet a jó gyerek illúziójáról lerántó kötetében mélylélektani kalandozásokat tesz, és anatómiai pontossággal mutat be egy osztályt, nem kerülve meg a humort és a fortélyosságot. Kötete mindenképp ajánlott a kamasz olvasóknak, akik sok ismerős dologra bukkanhatnak benne.

Bővebben: ITT

Miklya Luzsányi Mónika könyveit kettősség hatja át: mintha egy XIX. századi bútorokkal berendezett, elegáns szobába lépnénk be, egyszerre minden ismerős, és egyszerre minden új. Vérvonal című disztópikus könyvében a megkérdőjelezett identitást sújtó csapásokról, egy kamasz küzdelmeiről olvashatunk, hogy feltegyük a kérdést: mindez akár már holnap megtörténhet velünk?

Részletek: ITT

MOZI

Mire jó az önkéntesség? Például arra, hogy a Cinemira Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon a közönség eligazításáért, a LEGO animációsworkshop-standon való közreműködésedért cserébe ingyen vehess részt az izgalmasabbnál izgalmasabb programokon.

Részletek: ITT

KÖNYVBEMUTATÓ

A költőként ismert Fenyvesi Orsolya első, Ősvarázserdő című, a csodák és a kedves furcsaságok birodalmát magától értetődő természetességgel kezelő mesekönyvének bemutatója Pájer Lillával, a könyv illusztrátorával a FSZEK Ugocsa utcai könyvtárában lesz. Senki ne felejtse otthon a varázsfelszerelését!

Részletek: ITT

HANGOSKÖNYV

Hamarosan Pokorny Lia, Jordán Adél és Vecsei H. Miklós színművészek előadásában hallgathatjuk meg az Elfelejtett lények boltja című, ünnepbe öltöztetett mesegyűjteményt és Kertész Erzsi zseniális Dalia és Dália című meseregényét.

Csoda füleinknek!

Bővebben: ITT

ÍRÓ–OLVASÓ-TALÁLKOZÓ

Ugye, mindenki tudja, hol van a helye október harmadikán? Nos, ha nem, segítünk: a különleges könyvek szerzőjeként ismert Gévai Csilla író–olvasó-találkozóján a Gazdagréti könyvtárban.

Részletek: ITT

FOGLALKOZÁS

Mesetudósok, játékimádók és nyolc–tíz éves Rumini-szakértők jelentkezését várja a Mesemúzeum. Az alkotóműhelyben próbálhatják ki magukat a kreatív gyerekek, feldolgozandó mesék bevonásával.

Bővebben: ITT

HUBBY

A HUBBY meghívást kapott a European Fairy Tale Route-programba, ahová a szervezet népszerű projektje, az Írókat az iskolába programmal érkezik Bajzáth Mária bevonásával, aki a népmeséket és a kortárs meséket köti egybe.

Bővebben: ITT

CSALÁDI

Zenés játékdélelőtt a Soharóza tagjaival és Jónás Verával. És hogy mit csinálhatnak velük együtt a kilenc–tizennégy éves gyerekek? Énekelhetnek, improvizálhatnak, dalokat tanulhatnak, zörejezhetnek, rajzolhatnak, kiszínezhetik a komor világot.

Jó mulatság, gyerekjáték lesz!

Részletek: ITT