Vissza
  • 2021.08.13
  • Wittmann Ildikó

Lassan vége a szünidőnek, fesztiválozzatok, amíg lehet!

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

A hét könyve Róka úréknál

Róka úr és kompániája rávetette magát a gyerekkönyvekre! A független weboldalon a könyvajánlók mellett interjúkat is lehet olvasni, és ha kedvünk támad, akár meg is vehetjük a könyveket tőlük. A hét könyve náluk most David Walliams Az éjféli banda című kötete, amely a Kolibrinél jelent meg, Vereckei Andrea fordításában.

„A nagy Roald Dahl utódjaként üdvözölt író egészen ellenállhatatlanul keveri az abszurdot a realizmussal, a komédiát a tragédiával. Nem csoda, hisz lételeme a színház. 2008 előtt tévés komikusként volt ismert, irodalmi karrierje azonban csak akkor kezdődött. Lételeme lehet a nevettetés. Hogy min lehet nevetni? A nyomorúságon, az emberi kegyetlenségen, az ostobaságon, a pocsék kaján, a mohóságon, bármin. És hogy mitől lesz mindez valami egészen komoly? Elég csak egy regényét elolvasni, hogy meg tudd válaszolni” – írja a cikk szerzője.

ITT olvasható az ajánló

És persze mindenképpen olvassátok el a könyvet is!

PÁLYÁZAT

Közeleg a leadási határidő a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztiválra

Mint bizonyára sok szakmabeli előtt ismeretes, a Graphifest és a Budapesti Illusztrációs Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeum védnökségével meghirdette második évfordulós pályázatát és kiállítását.

A pályázat célja, hogy reprezentálja a magyar illusztrációs grafika sokszínűségét és újító erejét. A pályázatra olyan képi alkotásokat várnak, amelyek konkrét szövegre reflektáló, narratív képalkotások (nem író- vagy költőportrék).

Az alábbi, 2021-ben évfordulós alkotók valamelyikének választott művéhez várják az illusztrációs pályázatokat:

Pilinszky János
Mészöly Miklós
Lázár Ervin

A pályázati anyagok feltöltésének határideje 2021. augusztus 30.

Részletek olvashatók a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján 

CSALÁDI

Kashmír Gasztró a Népszínház utcában

Augusztus 14-én, szombaton és 15-én, vasárnap igazán sokszínű fesztivál részesei lehetünk.

„Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Népszínház utcában először megrendezett multikulturális utcafesztiválra. A kezdeményezés helyi vállalkozóktól érkezett, a cél pedig, hogy bemutassuk az utca sokszínűségét és azt, hogy a város szívében hogyan is sűrűsödik össze az egész világ. India, Mongólia, Törökország, Afrika csak néhány a rengeteg helyből, amelyek képviseltetik magukat mind a helyi boltok, mind a fesztivál felhozatalában. Várunk minden érdeklődőt kora délután kezdődő gyerekprogramjainkra és esti koncertjeinkre egyaránt” – olvassuk az esemény meghívójában.

Szombaton 14 órától Danny mesél: afrikai mese- és táncbemutató lesz a gyerekeknek, aztán Qigele mongol meséi következnek, de lesz szúfi és bollywoodi táncbemutató, indiai tánc, vasárnap pedig táncház is. Remek hangulat ígérkezik!

Részletek: ITT 

KÉZMŰVES

Zsolnaykerámia-festés kicsiknek

Miután megcsodáltad a Zsolnay Negyed mesébe illő kerámiáit, itt az idő, hogy elkészítsd a sajátodat! – írják Pécsett.

„Fess csodaszép mintákkal díszített csempét, medált vagy hűtőmágnest kedved szerint, és azonnal vidd is magaddal! Ha attól tartasz, hogy nem elég jó hozzá a kézügyességed, akkor ne izgulj, mi biztosítjuk a sablont! Te csak engedd át magad a kreativitásnak, és készítsd el a személyre szabott pécsi szuveníredet. Jegyek és további információ a Látogatóközpontban, a Zsolnay Infopont & Shopban és a Vendégház recepcióján” – invitálnak, és ez bizony tényleg kihagyhatatlan ajánlat, aminek garantáltan mestermű lesz az eredménye.

A kerámiafestés hatéves kortól ajánlott, a foglalkozást Géczy Dorina képzőművész-tanár vezeti.

Részletek: ITT 

FILM

Tart a KAFF!

Augusztus 11-én kezdődött, és egészen 15-ig tart Kecskemét világhírű animációs seregszemléje, a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. Mint már hírül adtuk, 30 ország 370 animációs alkotását láthatjuk, emellett évfordulós és posztumusz megemlékezéseket a hazai animáció nagyjairól.

Kiemelten ajánljuk most a családi programokat: augusztus 14-én 13 órakor az Otthon moziban levetítik A kuflik és az Akármit, azaz a legújabb, a harmadik Kuflik-mozifilmet, 17 órakor pedig a Városi legendák animációs sorozat epizódjaiból továbbszőtt Családi legendák című tévéfilmet is megnézhetik itt a kicsik és nagyok.

Mindkét vetítés után közönségtalálkozót tartanak. A gyerekeknek lesz – ingyenes, de regisztrációhoz kötött – animációs játszóház, az Ifjúsági Otthon Tükörtermében pedig a fiatalok saját maguk készíthetnek rajzfilmet csütörtökön, pénteken és szombaton.

A KAFF idei programjairól részletesen ITT olvashattok

ÁLLAT

Mi legyen a neve a pandabébinek?

Bizonyára sokan hallották az örömhírt: néhány napja a budapesti állatkertben napvilágot látott Aurora és Bendegúz, a vöröspandapár kicsinye, akiről a gyors orvosi vizsgálat megállapította, hogy kisfiú, de neve még nincs a vöröspanda (vagy más néven: vörös macskamedve) -bébinek.

Augusztus 23-ig várják a szavazatokat: Baltazár, Boldizsár vagy Bonifác legyen a kölyök? Ha nehéz a döntés, nézzétek meg, melyik mesében találkoztatok már ezekkel a nevekkel – egy jó könyv mindig segít.

ITT szavazhattok 

Wittmann Ildikó