Vissza
  • 2021.05.21
  • Wittmann Ildikó

Lassan, de biztosan újra elindul az életünk!

Csillagvizsgálás és gyereknapi előbulizás

Wittmann Ildikó programajánlója.

BESZÉLGETÉS

Rófusz Ferenccel folytatódik az Animációs Esték

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete Animációs Esték elnevezésű programsorozata május 20-án, csütörtökön 18 órakor folytatódott, Rófusz Ferenccel és Vácz Péterrel. A két díjnyertes animációs rendezővel a csütörtöki virtuális eseményen szó volt többek között a magyar filmgyártás helyzetéről, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) jövőjéről az animációs filmgyártás oktatásában, valamint a különböző animációs trendekről. A program visszanézhető az intézet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Bővebb információ: ITT 

Irodalom most – Hogyan fogjunk hozzá?

A Kortárs folyóirat Kortárs irodalom a középiskolában című programján május 27-én, csütörtökön 17 órától Hansági Ágnes és Vinczellér Katalin, Huszti Gergely Mesteralvók hajnala című regényének és folytatásának ered a nyomába. Hansági Ágnes Határátlépések címmel tart előadást: „A jelenkor mindennapi problémáira reflektáló young adult, az inszomniát tematizáló tabukönyv házasítása a fantasyval különös módon egy harmadik »műfaj«, a történelmi regény módszertanáról is sokat elárulhat a figyelmes olvasónak” – írja ajánlójában.

Vinczellér Katalin pedig módszertani ajánlást tesz a mű iskolai tematizálására: „Huszti Gergely Mesteralvók hajnala című regényének feldolgozása „Az irodalom határterületei” érettségi témakör részeként izgalmas összegzése lehet a diákok tizenkét évnyi tudásának epikai műfajokról, a magas és populáris irodalom közti különbségtételről, nyelvhasználatról, karakterépítésről és dramaturgiáról.”

További részletek: ITT 

ÉVFORDULÓ

Kétéves a kecskeméti Pagony!

Szombaton, május 22-én lesz két éve, hogy megnyílt a Pagony bolt Kecskemét központjában. Juditék idén igazi szülinapi hangulatot varázsolnak a boltba: lesz táncbemutató, Tarkabarka Maszatoló Mankával, kézműveskedés, bábelőadás… és remek könyvek.

Kicsit már gyereknapi hangulata lesz az ünneplésnek, kár lenne kihagyni, mindenképpen keressétek fel őket, ha arra jártok szombaton!

Részletek: ITT  

VIRTUÁLIS

Virtuális séta a Jókai-kertben

Május 21-én, pénteken délután 17 órától virtuális sétára invitálnak a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai – Jókai Mór svábhegyi kertjébe. „Mi a kapcsolat egy földterület megművelése és egy szöveg megalkotása között? Erről gondolkodhatunk közösen azon a virtuális sétán, ahol a Jókai-kertet barangoljuk be, miközben megismerkedünk A jövő század regényének történelemszemléletével, Jókai Mór természethez kapcsolódó gondolataival és a jövőről alkotott elképzelésével” – olvassuk az ajánlóban.

Érdemes lesz csatlakozni, sok érdekesség kiderül, ami akár a tanórán is jól jöhet majd.

Részletek: ITT 

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

Még tart az online osztálykirándulás!

Osztálykirándulás-szezon van, bár még az időjárás sem igazán kedvez ennek… A Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi tagintézménye, a Kazinczy Ferenc Múzeum az alsó tagozatos általános iskolásoknak online osztálykirándulásokat biztosít.

Mint írják: „3D gömbpanorámás képek és fotók segítségével kiruccanunk az osztályteremből, hogy meglessük, mik és hogyan élnek erdőn, mezőn, kertben, vizekben vagy éppen a városban. Kalandunk közben nemcsak denevérekkel, baglyokkal, sünökkel vagy éppen békákkal találkozunk, hanem felfedezzük, mennyi csodát, váratlan meglepetést és izgalmas játékot tartogat a tavasszal amúgy is igencsak hívogató természet.”

Pedagógusok jelentkezését várják a szervezők: ITT 

OLVASNIVALÓ

László Noémi-interjú

A József Attila-díjas költő, szerkesztő fél éve két gyermekirodalmi lap szerkesztését vette át. A Napsugár és a Szivárvány szerkesztőjeként kérdezik tapasztalatairól, jövőbeli terveiről a Kultúra.hu oldalán. „Mivel kisebbségben élő magyar közösségek gyermekeinek szól a két lap, a szerkesztésükkel járó felelősség pont akkora, amekkorát elképzelni nem szégyell az ember – nagyjából ez derült ki az elmúlt fél év során” – vall Noémi az eddigiekről.

A teljes cikk elolvasható: ITT 

ISMERETTERJESZTŐ

Asztromatiné a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Május 22-én délelőtt 11 órakor csillagászati vizsgálódásra várják a gyerekeket és a felnőtteket. A program során a gyerekek számára is könnyen érthetően magyarázzák el az univerzum érdekességeit, interaktív módon mutatják be a jelenségeket, és megválaszolják a kicsik sokszor egyszerűnek tűnő, de fogas kérdéseit – természetesen a felnőttek is kérdezhetnek majd. Ezen a szombaton a meteoritokról lesz szó, játékosan és tudományosan.

Előzetes jegyvásárlás szükséges, részletek: ITT 

Wittmann Ildikó