Vissza
  • 2022.07.29
  • Wittmann Ildikó

Lassan bezár a Völgy, de kinyit a Katlan

Wittmann Ildikó programajánlója.

AZ IGYIC A VÖLGYBEN
Olvasgat még ez a gyerek?

volgy_vege

A Művészetek Völgye egyik záróakkordja lesz ez a beszélgetés, most vasárnap, július 31-én, 11 órától a Petőfi Udvarban, a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében. 

Olvasgat még ez a gyerek? Milyen irodalmat fogyaszt az Alfa generáció? – teszik fel a kérdést a szakértők.

A beszélgetés moderátora Poós Zoltán költő, a MeseCentrum rovatvezetője lesz, a beszélgetőpartnerek pedig dr. Harmath Artemisz gyerekirodalmár, az IGYIC vezetője; dr. Gombos Péter olvasáskutató, egyetemi tanár és Kovács Gergely gimnáziumi magyartanár, a MeseCentrum kritikusa.

Részletek: ITT 

ITT pedig petofi.hu ajánlóját olvashatjátok az eseményről

KÖNYV

A díjnyertes gyerekkönyv tíz év után visszatér

Lakatos István regénye, amely 2012-ben elnyerte az Év Gyerekkönyve-díjat, ismét megjelenés előtt áll – adtuk hírül a múlt héten. Most pedig ITT olvashatók a közösségi könyvkiadás részletei; különleges ajándékokért cserébe mindenki a lehetőségeihez mérten támogathatja a megjelenést.

Tasnádi István a Dorotheában

A szentendrei bisztró minden érdeklődőt szeretettel vár vasárnap, július 31-én, 18 órától egy jóízű beszélgetésre Tasnádi István íróval, melynek során sok szó esik majd a szerző gyerekeknek, tizenéveseknek szóló könyveiről, színdarabjairól is.

Részletek: ITT 

PÁLYÁZAT

Fájdalomcsillapító

A Szitakötő gyerekfolyóirat pályázatot hirdet felnőtteknek. Olyan – gyerekeknek szóló – szövegeket (verseket, ismeretterjesztő szövegeket, irodalmi alkotásokat) várnak, amelyek a testi-lelki fájdalmak elleni gyógymódokról szólnak. A határidő: szeptember 5.

Részletek: ITT 

SZÍNHÁZ

Rozi az égen a Kristályban

Jeli Viktória és Tasnádi István mesekönyve, a Rozi az égen a Pagony Kiadó, a Jurányi Inkubátorház és a Füge Társulat koprodukciójában, a Hab a tortán! gyerekszínházi sorozatban lesz látható augusztus 6-án, szombaton 10.30-tól, a margitszigeti Kristályban. A mesehősöket Kovács Lotti és Szemenyei János keltik életre.

Részletek: ITT 

INTERJÚ

A jó gyerekirodalom útmutatást kínál egy kiismerhetetlennek tűnő világban

Ezzel a címmel közölt a Szegedi Egyetem Bölcsészettudományi Kara Kérchy Annával egy érdekes interjút a honlapján. A beszélgetés apropóját az adta, hogy Kérchy Anna tagja volt az Év Gyerekkönyve Díj idei zsűrijének. Anna amellett, hogy értékes gyerekirodalmi kutatásokat folytat, az egyetem Angol Tanszékének docense, ráadásul a MeseCentrum Esszék, Tanulmányok rovatát is ő vezeti.

Jónéhány különleges szempontot felvet ebben az interjúban a gyermek- és ifjúsági irodalom tanulmányozásához, érdemes elolvasni: ITT 

KIÁLLÍTÁS
Ledpuppets Gödöllőn

A TÜKRÖZŐDÉSEK csoportos képző- és iparművészeti kiállítás záróeseményeként szombaton, július 30-án 21 órától különleges, világító bábos performansz látható a Várkapitányi Lakban, Gödöllőn. Biztosan feledhetetlen élmény lesz a kicsiknek is!

Részletek: ITT 

FILM

III. CINEMIRA Pitchfórum

Július 31-ig lehet még nevezni a III. CINEMIRA Pitchfórumára gyerekeknek szóló animációs vagy élőszereplős film- vagy sorozatötlettel.

A jelentkezés, a zsűrizés és a díjazás részleteiről bővebben: ITT

ÖRDÖGKATLAN (NEM CSAK) GYEREKEKNEK

ordog katlan 2022-01

Augusztus 2-án, kedden kezdődik, és augusztus 6-án, szombaton sajnos már véget is ér a villányi borvidéken a 15. Ördögkatlan Fesztivál.

ITT minden programot megtaláltok

A Katlan nemcsak a felnőtteknek kínál maradandó, színvonalas és bőséges kulturális-közösségi programokat, hanem a gyerekeket is rengeteg irodalmi, színházi, zenei és képzőművészeti élmény várja.

Az Ördögkatlan gondol a kicsikre is. A teljesség igénye nélkül mutatunk néhány kiemelkedő programot.

De mielőtt ezeket felsorolnánk, íme, a legfontosabb infó minden szülő számára: teljes nyugalommal „szabadságra mehettek” szerdától-szombatig, délután kettőtől néhány órára, amíg a gyerekekre ingyen és bérmentve (nagyon) vigyáznak a lelkes katlanos munkatársak. A nagyharsányi iskola egyik terme nyitva áll számukra. 

Részletek: ITT

Beremenden délelőttönként a Gyalog galopp gyalog színház mezítláb programon Artúr király és a kerekasztal lovagjainak világába csöppenhetünk bele, és segíthetünk megtalálni a Szent Grál kelyhét.

Részletek: ITT 

Mesés bábokat, repülő baglyot és sárkányt, egyedi ékszereket, szélforgót, dobozlakó manót, sőt még varázskavicsot is készíthetnek a kicsik az Egyszülős Központ sátrában délelőttönként Nagyharsányban, a Narancsligetben.

Részletek: ITT 

Augusztus 3-án, szerdán, délelőtt 10 órától Pájer Alma Virág különleges báb- és tárgyjátékkal mutatja be Lázár Ervin meséjét, a Szegény Dzsoni és Árnikát.

Részletek: ITT 

A Pécsi Pagony is szuper könyves és kreatív programokkal szerepel a Katlanban: augusztus 3-án, szerdán 14.30-tól a nagyharsányi Narancsligetben Mayer Tamás illusztrátor lesz a vendég.

Részletek: ITT 

Augusztus 4-én 10 órától Tasi Katalin Lányka, tükörben című verseskötete varázsolja majd el a gyerekek mellett a felnőtteket is.

Részletek: ITT 

Ugyanitt 14.30-tól Agócs Írisszel rajzolhattok például egy krumplit, abból pedig azt, amit csak akartok!

Részletek: ITT

Augusztus 5-én, pénteken 10 órától a Rajzolj nekem! jótékonysági kezdeményezésen Agócs Írisz, Dániel András és Mayer Tamás rajzolnak – képeik megvásárlásával a Katlan-falvakban élő gyerekek könyvhöz jutását támogathatjátok

Részletek: ITT 

Tasi Katalin a japán papírszínház műfajának hazai meghonosításában több saját kamishibai-könyv megírásával is részt vett, ezeket mutatja be a gyerekeknek augusztus 5-én, pénteken 14.30-tól a nagyharsányi Narancsligetben.

Részletek: ITT 

Dániel András író-illusztrátor augusztus 6-án, szombaton 14.30-tól lesz a nagyharsányi Narancsliget vendége, és eddig sosem hallott meséket is hoz a Katlanba a gyerekeknek.

Részletek: ITT

A Hagyományok Háza is számít a gyerekekre: népi játszóházzal várnak kicsit és nagyot a villánykövesdi Teleki-ligetben minden délelőtt 10 órától.

Részletek: ITT 

És akinek még ez sem elég: augusztus 3-án, szerdán 11 órától a villánykövesdi Teleki-ligetben a Zurgó együttes ad koncertet, számítva a gyerekek aktív közreműködésére.

Részletek: ITT

Wittmann Ildikó