Vissza
 • 2021.11.27
 • Wittmann Ildikó

Kulcsátadó ceremónia a Mesemúzeumban, írópályázat diákoknak, és persze Vadlazac2

Wittmann Ildikó programajánlója.

  DÍJ

  Merítés-díj 2021 – Díjátadó

  November 27-én, szombaton 14 órától Merítés-díjátadó a Nyitott Műhelyben. A Moly.hu olvasói oldal többek között Gyermekirodalom és Ifjúsági irodalom kategóriában is oszt ki díjakat. Gyermekirodalom kategóriában a zsűri díja Gryllus Vilmos Vízcseppmesék című kötetének jár, a közönségdíjat Kertész Edina A lány, aki szavakkal varázsolt című könyve kapja. Ifjúsági irodalom kategóriában a zsűri díja Ecsédi Orsolyáé, Meleg a helyzet! című kötetéért, a közönségdíj pedig On Sai A két herceg című könyvét illeti. A díjátadó mellett izgalmasnak ígérkező, sok szempontot felvillantó szakmai beszélgetéseket is lehet majd hallgatni szombaton.

  Részletek: ITT

  Vadlazac2

  vadlazac

  KÖNYV

  Karácsonyi könyvajánló a Sárkányosban

  A FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtárában készülődnek a karácsonyra. „Már csak 30 nap van hátra KARÁCSONYIG! – írták november 24-i Facebook-posztjukban.

  A válogatás igazán színes, érdemes ellátogatni a Sárkányosba vagy a legközelebbi könyvtárba.

  Babageometria Békásmegyeren

  „Kedves babák és mamák! A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Békásmegyeri Könyvtárában (1039 Budapest, Füst Milán u. 26.) látogatható a könyvek képanyagából és egyéb meglepetéstablókból álló kiállítás, amit már az újszülöttek is élvezhetnek.

  Nagy Diána csodás babakönyv-sorozatát apáknak is ajánljuk. 

  Feketeleves Rofusz-módra

  Megérkezett a csíkszeredai Gutenberg Kiadó egyik legújabb verseskötete, a Feketeleves, László Noémi verseivel és Rofusz Kinga illusztrációival. Az illusztrációk közül néhányat már láthattunk a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztiválon, ahol Kinga elnyerte eddigi életművéért a Gyulai Líviusz-díjat.

  A Gutenbergnél kiadott korábbi László Noémi-verseskötet, a Műrepülés Kürti Andrea illusztrációival 2021-ben Szép Magyar Könyv-díjat kapott. Ezt a könyvet felnőtteknek ajánljuk, akár karácsonyi ajándékként is. 

  MESE

  Kérj egy mesét ajándékba!

  Ajándékozd meg a közösséged egy mesés élménnyel! – javasolja a MeseSzó Egyesület.

  Jelentkezni lehet 2021. december 4-ig a meseszoegyesulet@gmail.com címen. A jelentkezőktől kérik, írják meg pár mondatban, hogy miért szeretnék, ha eljutna hozzájuk a Meseszó Egyesület mesemondója.

  A beérkezett megkeresések és a járványhelyzet figyelembevételével december 10-ig jelzik az egyesület tagjai, hogy el tudnak-e menni személyesen.

  BESZÉLGETÉS

  Online is megnézhető a Kötelezők között

  November 5-én, pénteken és 6-án, szombaton tartotta a Jókai Anna Szalonban a HUBBY Magyar Gyerekkönyvfórum és a Magyartanárok Egyesülete a kötelező irodalom szakmai kérdéseiről szóló konferenciáját. A programot annak idején mi is ajánlottuk. Most a konferencia anyaga visszanézhető 

  Ízig-vérig szépirodalom környezetvédő szemmel

  November 29-én, hétfőn 18 órától a Líra Facebook-oldalán különleges könyvújdonságról fognak beszélgetni: Jakabovics Tibor Mókusugrás című regényéről. A történet főszereplői a fák, a nagymama, egy múltbéli falu, egy jövőbeli közösség és maga az elbeszélő, aki egyre csak ültet – minden egyes nap.

  A kötet a független és nem profitorientált Equibrilyum Könyvkiadó első kiadványa. A beszélgetés résztvevői Kurdy Fehér János író, producer, Scherer Péter színművész, Gyulay Eszter dramaturg és Bálint Edina moderátor. 

  Részletek: ITT

  „Felplusztulás, leplusztulás”

  Nem gyerekkönyv, de az életmű kapcsán nem hagyhatjuk figyelmen kívül ennek a posztumusz kötetnek a megjelenését: idén szeptemberben jelent meg a szegedi Tiszatáj Kiadó gondozásában Tandori Dezső Felplusztulás, leplusztulás című könyve, mely a szerző 2018-ban és 2019-ben létrehozott műveiből készített bő válogatás

  A Virág Benedek Házban november 26-án, 17 órától kezdődik egy eszmecsere a könyvről.

  A beszélgetés résztvevői: Fried István irodalomtörténész, Füzi László irodalomtörténész, a Forrás főszerkesztője, Harcos Bálint író, költő és Szabó Marcell költő, műfordító.

  A beszélgetést Tóth Ákos, a kötet szerkesztője, a Tandori-hagyaték kutatója vezeti.

  TRÉNING

  Íráskurzus Neil Gaimannal

  Erős a gyanú bennünk, hogy ez a tél is erőteljesebb online jelenlétet tartogat valamennyiünk számára. A Masterclass órái közül most Neil Gaiman angol nyelvű íráskurzusát ajánljuk. Az író az ajánlóban egyszerű eszközökkel közelíti meg azt a problémát, hogyan kell a cselekményt tudatosan vezetni. Születtek erről a kurzusról visszajelzés-videók is, nagyon pozitív véleményeket megfogalmazva. Neil Gaiman-rajongóknak, írással foglalkozóknak és persze mindenkinek ajánljuk. 

  Hazatalált a 2020-as Andersen-díj

  A héten érkezett a hír az IBBY nemzetközi szervezetétől, hogy végre személyesen is átadhatták a 2020-as Andersen-díjat a svájci Albertine illusztrátornak a francia-svájci IBBY-szervezet egy programján. A képen az illusztrátor férje társaságában látható, hiszen, ahogy képekben is elmesélte már, Albertine a díjért legfőképpen támogató családjának, környezetének hálás.

  Kulcsátadó ceremónia

  A Mesemúzeum kulcsát minden évben más őrzi. Idén Berg Judit adja át a kulcsot Zalán Tibornak november 27-én, szombaton, 11 órakor. A Mesemúzeum fontos tisztségét, a kulcsőrit minden évben a gyermekek számára alkotók sorából kapja valaki. A Mesemúzeum Kányádi Sándor Kossuth-díjas írónak, az I. kerület díszpolgárának ötlete alapján jött létre.

  Az ünnepségen mesével, játékkal vár mindenkit a Mesemúzeum

  PÁLYÁZAT

  ÍRÓ-DEÁK

  A Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola 25. alkalommal hirdeti meg hagyományos ÍRÓ-DEÁK országos vers- és novellaíró pályázatát. Novella és vers kategóriában két korosztályban lehet jelentkezni 2022. március 4-ig. Részletek a szervező, Pergel Beáta pedagógus bejegyzésében – várják a pályaműveket! 

  Wittmann Ildikó