Vissza
  • 2021.06.02
  • MeseCentrum

Könyvfalók randevúznak

 Gyerek- és ifjúsági szerzők Erdélyben

Holnap kezdődik a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. Különleges gyerekirodalmi programokat szeretnénk figyelmetekbe ajánlani, amelyekben magyarországi szerzők is szerepelnek.

Tucatnyi gyerek- és ifjúsági íróval találkozhatnak a következő napokban a kolozsvári és környékbeli diákok az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték keretében

A játékot két éve rendezték meg először, a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódóan, és így lesz ez idén is, méghozzá június 3–5. között. Az elmúlt évben online eseményként lehetett csupán megszervezni, ezúttal azonban ismét az írók és közönségük személyes találkozása lesz a fő attrakciója a játéknak, melyben a Petőfi Irodalmi Ügynökség Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centruma is közreműködik a játékhoz kapcsolódó író–olvasó-találkozók támogatójaként.

Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-07

Az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték 2019-ben indult, hagyományteremtő szándékkal, hogy évente mozgósítsa a Kolozsvárott és környékén tanulókat

A játék ötletének kidolgozói, Szilágyi Szabolcs-Dániel, a Koinónia Kiadó vezetője, Szikszai Ildikó, az Ábel Kiadó munkatársa és Harbula Hajnal, a Talentum Református Iskola tanára elsősorban a kortárs magyar irodalomnak a 3–12. osztályosok körében történő népszerűsítését tűzték célul maguk elé – interaktív formában és a szerzőkkel való személyes találkozások révén.

Fontos szempont, hogy az Erdélyi Könyvfaló ne verseny legyen, hanem egy olyan játék, amely maradandó élményt ad a részt vevő gyerekeknek, és megszeretteti velük az olvasást.

Az első olvasójáték sikere a szervezőket is meglepte: mintegy félezer gyermek vett részt az eseményen, és a játékhoz nemcsak a környékről, hanem a távolabbi megyékből is csatlakoztak lelkes résztvevők. A Könyvfalót négy korcsoportnak hirdették meg, korosztályonként két-két könyv közül lehetett választani, melyeknek az első két-három fejezetéhez kapcsolódó kreatív feladatok és kérdések megoldása jelentette a belépőt a nagy olvasójátékon való részvételhez.

A második olvasójáték szervezését a pandémia megakasztotta

Többszöri halasztás után egy online fordulót követően végül 2021-re halasztották, és a vírusveszély okozta új helyzethez igazították az olvasójátékot: a korábbi háromfős csapatok helyett egyéni jelentkezők vehetnek részt rajta, és az első olvasójáték tapasztalatai alapján 2. osztályosok részvételére is lehetőség van. Bővült a feldolgozandó kötetek köre is.

Az ünnepi könyvhéten azok vehetnek részt az olvasójáték második szakaszában, akik az első körben kapott feladatokat jól teljesítették. A könyvfalóknak itt már lehetőségük lesz író–olvasó-találkozón személyesen megismerkedni a kiválasztott könyv szerzőjével.

Az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték honlapján részletesebben is olvashattok a játékban szereplő szerzőkről és kötetekről, itt csak a felsorolásuk található:

3–4. osztály:

Sikó-Barabási Eszter: Meseotthon

Zágoni Balázs: Irány a suli!

Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-01

3–4. osztály:

Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Berg Judit: Rumini és az elsüllyedt világ

Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és a száguldó város

Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-02

5–6. osztály:

Dóka Péter: Lila királylány

Dóka Péter: Fekete eső

Nyulász Péter: A Burok-völgy árnyai (Helka 1.)

Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-04

7–8. osztály:

Zágoni Balázs: Odaát (Fekete fény 2.)

Bódis Kriszta: Carlo Párizsban

Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-05

9–12. osztály:

Nényei Pál: Az irodalom visszavág 3. (A hit fényétől az ész világosságáig)

Vida Gábor: Egy dadogás története

Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-06

A Könyvfaló játékban részt vevő írók mellett a Kolozsvári Ünnepi Könyvhétnek további gyerek- és ifjúságiszerző-vendégei is lesznek Ayhan Gökhan és Dániel András személyében. Valamennyi szerző közönségtalálkozójának programja megtalálható a könyvhét Facebook-oldalán és honlapján.