Vissza
  • 2023.07.28
  • Bakó Kata

Kirándulás képregénnyel, olvasás zseblámpával, és fűtik már az Ördögkatlant is

Bakó Kata programajánlója.

KONCERT

Lovászi Edina és Zenekara: Abszurd, Bravúr, Celeb / koncert bábjátékkal

Lovászi Edina és Zenekara a tudálékos és makacs bábfiú, Pali, valamint a ti segítségetekkel ad verses szómagyarázatokat Laik Eszter Abszurd, bravúr, celeb című verseskötetének izgalmas kifejezéseire. A koncerten önfeledt szórakozás keretében juthattok el például a kutyák birodalmába, de körülnézhettek Afrikában és a dzsungelben is. 

Budapest, Magyar Zene Háza; július 29. szombat, 10.30–11.30
További információk, jegyvásárlás: ITT 

6. Sárkányszelídítő Jazz Napok

A hatodik alkalommal megrendezett fesztivál gazdag zenei kínálatából a Kokopelli Jazz Matiné koncertjét ajánljuk. A vidám csapat minden alkalommal játékkal, kerettörténettel, hangszermustrával és sok vidámsággal fűszerezi a koncertet. Az egyórás közös alkotás végén a jazz műfaja a legkisebbek számára is érthetővé és befogadhatóvá válik.

Esztergom, Szentgyörgymezői Olvasókör; augusztus 5. szombat, 10.00 – augusztus 6. vasárnap, 22.00
A Kokopelli Jazz Matiné koncertje: augusztus 5. szombat, 10.00–11.00
Bővebben: ITT és ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAM

Harry Potter Könyvklub Debrecenben

Augusztus első napján Debrecenben a megyei könyvtár Harry Potter Könyvklubja ismét várja a könyvmolyokat. A mostani téma: Harry Potter és a Halál ereklyéi.
Az ingyenes programra vigyétek magatokkal a könyvet, s beszélgessetek egy jót!

Debrecen, Méliusz Juhász Péter Könyvtár – Központi Könyvtár, Szivárvány terem;
augusztus 1. kedd, 17.00–18.30

Bővebben: ITT

FESZTIVÁLOK

Ördögkatlan Fesztivál

A tizenhatodik Ördögkatlan Fesztivál most is sokaknak kínál izgalmas programokat.
A teljes választékból most csak néhányat emeltünk ki, de keresgéljetek ti is kedvetekre a fesztivál honlapján: ITT

Mesekocsma

A Meseszó Egyesület közreműködésével szerencsére a felnőtt(ebb)ek sem maradnak történetek, tréfák, megható és kacagtató mesék nélkül. 

Beremend, Beremendi Faluközpont – Folkudvar; augusztus 2. szerda, 20.00–21.00
Bővebben: ITT

Dúdolj! Ringass! Táncolj!

Paár Julcsi családi foglalkozásán találkozhattok zenével, játékkal, tánccal, mesével, vagyis olyan tevékenységekkel, ahol kreatív alkotóként, szabadon lehettek jelen. Ne hagyjátok ki!

Beremend, Beremendi Faluközpont – Folkudvar;
augusztus 2. szerda, 18.00 és augusztus 3. csütörtök, 18.00

Bővebben: ITT

Vitéz László Angliában – Barna Zsombor bábjátéka

„Megszületett Vitéz László és Vas Juliska kisfia. Bizony ám, pajtikák! Csakhogy van egy kis bökkenő: mi legyen a gyerek neve? Juliska ragaszkodik hozzá, hogy egy ilyen kemény gyereknek a Henrik nevet kell kapnia, László viszont mindenképp a László nevet adná a kicsinek.” A folytatást megtudhatjátok a nagyharsányi Narancsligetben.

Nagyharsány, Narancsliget; augusztus 3. csütörtök, 10.00–11.00
Bővebben: ITT

A Pécsi Pagony Családi Olvasó- és Játékligete

A Pécsi Pagony Családi Olvasó- és Játékligetében nagy szeretettel fogadnak minden családot, ahol a Pagony Kiadó legújabb könyvei, sok-sok társasjáték és játszószőnyeg várja a pihenni vágyó kicsiket és nagyokat. 

Nagyharsány, Narancsliget;
augusztus 4. péntek és augusztus 5. szombat, mindkét napon 10.00–16.00
További részletek: ITT

Gombolyítsd fel a mese fonalát! – Népmesekönyvtár 

A Hagyományok Háza Folkudvarában a Meseszó Egyesület jóvoltából mesemondókat kölcsönözhettek ki amolyan hangoskönyvként. Az élő könyvtár kötetei (a mesemondók) mindennap más-más népmesét mondanak – kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Beremend, Beremendi Faluközpont – Folkudvar;
augusztus 2. szerda – augusztus 5. szombat; mindennap 11.00–17.00
Bővebben: ITT

Boldizsár Ildikó: Hogyan segítsek én terajtad?

Segíthet-e Csipkerózsikának Csizmás Kandúr? És Hamupipőkének a táltos paripa? Miért nem a tündérkeresztanya jelenik meg a sárkányviadalra készülő hős előtt?
Boldizsár Ildikó legújabb könyvében a mesék segítő alakjait veszi szemügyre abból a szempontból, hogy kit, miben és hogyan támogatnak.
A szerzővel Veiszer Alinda beszélget.

Kisharsány; Vylan Terasz – Terasz; augusztus 5. szombat; 16.30–17.30
Bővebben: ITT

Petőfi busz Beremenden

Petőfi Sándor az Ördögkatlanba is ellátogat. A Petőfi 200 múzeumbuszban találkozhattok vele; életútját tárgyak, versek és nézhető-hallgatható-olvasható tartalmak segítségével ismerhetitek meg.

Beremend, Faluközpont;
augusztus 2. szerda – augusztus 5. szombat, mindennap 11.00–19.00
Az esemény honlapja: ITT

KIRÁNDULÁS KÉPREGÉNNYEL, APPLIKÁCIÓVAL

Meseösvényeken fedezhetitek fel a Budapest környéki erdőket

Az Aktív Magyarország és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös fejlesztésének eredményeként megelevenedik Oszi holló, a Pilis Parkerdő címerállata. Oszi kalandok során át mutatja be nektek az erdő állatait és növényeit. Ebben segítségetekre lehet az ingyenesen letölthető Digitális Vándor-applikáció is, amely már több mint hetven ösvény adataival segíti az érdeklődőket.
A teljesítményért és a kitartásért jutalom jár! Aki a most javasolt tíz ösvény közül ötöt bejár, egy kitűzőt, illetve egy ingyenes belépőt kap a Budakeszi Vadasparkba, ahol még ajándékkönyvet is osztanak: a kamaraerdei ösvény történetét bemutató képregényt.

A részleteket megtaláljátok: ITT

SZÍNIKRITIKUSOK DÍJA – Gyerek- és ifjúságielőadás-kategória

A Színházi Kritikusok Céhe a 2022/23-as évad legjobb gyerekelőadásának járó díjat a Kócos macskaember-kölyök című bábelőadásnak ítélte. 
Etgar Keret meséjét a Gólem Színház számára Cseri Hanna, a Budapest Bábszínház zenei vezetője írta, rendezte, és szerzett hozzá zenét. A kritika nemcsak a rendezést méltatja, hanem egy olyan előadást díjaz, ahol „szerencsésen adódtak össze az alkotói energiák”.
A díjra esélyes bábelőadások között ott volt még A kisgömböc (Mesebolt Bábszínház), Az utolsó bárány (Budapest Bábszínház), az Állatkerti útmutató (Ciróka Bábszínház), az Áruló (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház), a Bűn és bűnhődés (Budaörsi Latinovits Színház), a Mese a madárfészekről (Vojtina Bábszínház), a Tündérkeresztanya (Griff Bábszínház), valamint a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi (Vaskakas Bábszínház).
A díjakat szeptember 17-én adják át a budapesti Katona József Színházban.

A díjak kihirdetéséről: ITT

OLVASÓVÁ NEVELÉS

Az olvasás a szívügyük – Cerkabella Kiadó 

A Cerkabella Kiadó és a Parti Medve könyvesbolt évek óta az olvasóvá nevelés fellegvára. Kiadványaik, az „Olvasóvá növesztő” programcsomag és táboraik arról tanúskodnak, hogy hiszik: „az olvasóvá válást az alapozza meg legjobban, ha a hallott vagy önállóan olvasott történetekhez minél több és sokszínűbb pozitív élmény kapcsolódik”.
Ezt továbbgondolva (a Tengerecki – Kalandok Magyarországon című antológia alapján – melyről ITT olvashattok kritikát) a Városházával közösen olvasóversenyt hirdettek a szentendrei általános iskolák között. A Lapozz és lépj Tengereckivel! címmel induló vetélkedő kalandozásra és lapbook összeállítására ösztönözte a jelentkezőket, a legjobbak könyvcsomagot kaphattak jutalmul. A versenyről a kiadó blogján Csörgei Andrea írt. Olvassátok el, kiváló kezdeményezés!

A cikket megtalálhatjátok: ITT

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

Fejlesztő biblioterápia szakirányú továbbképzés Kaposvárott és Budapesten

A MATE Kaposvári Campus két féléves, levelező munkarendű Fejlesztő biblioterapeuta képzést indít. A képzés célja, hogy a hallgatók képessé váljanak az egyéni és csoportos foglalkozások során az irodalmi művek terápiás, fejlesztő célú felhasználására.
Jelentkezési határidő: augusztus 15. péntek

MATE Kaposvári Campus – kaposvári és budapesti helyszíneken; 
szeptembertől két-három hetente péntek délután és szombaton egész nap
A képzés leírása, részletes információk és jelentkezés: ITT és ITT

PÁLYÁZATOK

IV. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórum – forgatókönyv-pályázat

A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál negyedik alkalommal rendezi meg a Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumot. A filmes pályázat célja, hogy a hazai forgatókönyvírók, írók és kreatív gondolkodók lehetőséget kapjanak a fiatal közönség számára írt terveik bemutatására, s ezek megvalósításához rendezőket, producereket, szakmai partnereket találjanak.
Az pályázat élőszereplős vagy animációs egész estés filmes, illetve animációssorozat-tervek bemutatására ad lehetőséget. A beérkezett pályaművek közül várhatóan 5 filmtervet és 5 sorozattervet választ ki az előzsűri, a döntőbe jutottak pedig meggyőzhetik tervükről a Pitch Fórum zsűrijét, valamint a közönséget is. A legjobb forgatókönyvterv vagy sorozatötlet 300 000 forintos díjat nyer. Leadási határidő: augusztus 24., éjfél.

Bővebb információ, részletes kiírás, jelentkezés: ITT

Olvass Egész Nyáron! – Nyári Zseblámpás Könyvkihívás

A Pagony idén nyáron is meghirdeti olvasmányos kihívását, fókuszban a hét–tíz esztendős olvasók számára írott Zseblámpás Könyvek sorozatával. Vegyetek ti is részt a kihívásban, igazi nyári móka két csobbanás vagy a hosszú utazások alatt!
Válasszatok ki egy vagy több könyvet a sorozat felkínált köteteiből, olvassátok el a pdf-ben letölthető szövegrészletet, válaszoljátok meg a hozzá kapcsolódó kérdéseket, majd küldjétek be a válaszokat. A pályázatban való részvételhez regisztráció szükséges.
A beküldési határidő 2023. augusztus 31.

Információ: ITT és ITT

NYÁRI KÖNYVEK

Berg Judit: Lengemesék 6. – Vilkó Afrikában

A Lengemesék sorozat hatodik kötetében Füttyös Tóbiást keresve Vilkó és Lile Afrikában kalandozik. Reméljük, sikerrel járnak; élményeik Takács Viktória segítségével meg is elevenednek.
A Lampion Könyvek gondozásában megjelenő újabb rész már előrendelhető a kiadónál.

Berg Judit – Rátkai Kornél: Rumini és az öt toll

A Berg Judit által csak „kis Rumininak” nevezett sorozat a Pagony Kiadó szintezett olvasmányait erősíti. A Rumini-alsorozat harmadik kötetében rátok váró Rumini-sztorit nemsokára ti is megismerhetitek, hiszen a könyv már előrendelhető. Az illusztrátor ezúttal is Rátkai Kornél. 

Elsa Devernois – Annick Masson: Hadd aludjak itt!

A francia írónő az „éjszakai vándorlás” sokatok által ismert, hol őrjítő, hol komikus helyzeteit meséli el sok humorral, szeretettel. Beni és Lili kalandjai Annick Masson bájos illusztrációi segítségével kelnek életre, a kötetet a Pagony Kiadó jóvoltából olvashatjátok.

Vadadi Adrienn: Kicsimackó – e-hangoskönyv

Vadadi Adrienn sokatok által kedvelt könyve, melynek illusztrátora Egri Mónika, most e-hangoskönyv formájában is megvásárolható a Pagony Kiadó jóvoltából.
Kicsimackó kalandjait Mórocz Adrienn olvassa fel, a zenét Kiss Árpád szerezte.

BELEOLVASÓ

Pifkó Célia: A holdfény őrei – A füveskönyv

A Cerkabella Kiadó rendszeresen oszt meg honlapján amolyan „beleolvasós” tartalmakat.
Nagy örömmel tudatjuk, hogy Pifkó Célia vakációs kalandregényének első oldalait most mindenki megismerheti. 

Lapozzatok hát az első oldalra, s kezdjétek el az olvasást: ITT

Bakó Kata