Vissza
  • 2023.04.05
  • Pataki Mónika Lilla

Kincsvadászat a képregénybörzén

Pataki Mónika Lilla beszámolója – rengeteg fotóval.

Képregénybörze a KMO-ban

Hatalmas sor kígyózott a kispesti KMO Művelődési Központ és Könyvtár előtt, ahol lelkes rajongók várták, hogy kezdetét vegye a Kingpin kiadó szervezésében megrendezett 49. Fővárosi Képregénybörze. A KMO 2013 tavaszától ad otthont a börzének, a Kingpin kiadó pedig 2006 óta gazdagítja – főleg amerikai típusú képregényekkel és foglalkoztatófüzetekkel – a magyarországi képregénypiacot. A 2000-es években még bolhapiac jellegű vásár mára már egyre nagyobb érdeklődéssel követett eseménnyé nőtte ki magát, amelyen rendszerint félévente találkozhatnak a képregények szerelmesei.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Mint ilyenkor általában, a viszonylag kis központ minden szegletét képregényektől és relikviáktól roskadozó asztalok töltötték meg, nem csupán a termek és a folyosók, de még a ruhatár pultja is standdá változott. A tömeg moderálása érdekében sávos belépőrendszert vezettek be: az első két órában drágább belépővel válogathattak az igazán elkötelezett hívek, déltől pedig félárú jegyekkel lehetett nézelődni kiadók és magánszemélyek portékái között. Ez a megoldás előnyösnek bizonyult a gyűjtők számára is, akik hiányzó darabjaikat sorszám szerint kutathatták fel a katalógussal készülő eladóknál, ráadásul nagyobb eséllyel csaphattak le a különféle kedvezményekkel és extra ajándékokkal kínált képregényekre is.

Olykor persze még ezzel együtt is várni kellett egy-egy asztal megtekintésére, amiért csak részben okolható a helyszűke, hiszen jó néhány új megjelenést időzítettek a börze napjára. A Kingpin kiadó a Mega Marvel 12., a Peter Parker Pókember 12., a Marvel+ 2., a Hihetetlen Pókember 2023/2. és a Batman 2023/1. számával várta olvasóit, sőt, újranyomták a Peter Parker Pókember 1–5. részét. A Fumax a Conan kegyetlen kardja 5. részével, Neil Gaiman Marvel 1602-jével, az Amerika kapitány: Fehér című darabjával és Jason Aaron Thor királyával készült, míg a Frike a Fantasztikus Négyes 8., a Morgan Lost 7., a Ciceró pedig a Lore Olympus 3. epizódjával rukkolt elő. A debreceni Master-Lab Comics a magyarul fekete-fehérben, angolul színesben olvasható Henry Rollinst és a Kemény Henrikről szóló képregényét hozta, a Comicsmania Kiadónál pedig Ghyczy Csongor dedikálta Online/Offline kettő.pont.nulla című új képregényét. Egyedi dedikálásra a Chameleon Comix kiadó standjánál is volt lehetőség, Budai Dénes a Café Postnuclear köteteibe készített fantasztikus rajzokat.

Természetesen korábbi kiadványok is sorakoztak az asztalokon, így például a HK Comics Alig használt képregények antológiái, a magyar művészeknek online és offline teret adó 5Panels horrorképregényei (például a Rémképmesék, amelyhez ITT egy ajánló), vagy az MMR Comics éppen aktuális 18.48 sorozata: ez alternatív steampunk stílusban dolgozza fel a március 15-i eseményeket (Mojzer Dávid rajzolóval egy korábbi interjú a Cinegorén olvasható) – itt egyébként a készülő Z napló 3. részének eredeti ceruzarajzaiba is bepillantást nyerhettünk. A Bloodlust cyberpunk-fantasy világából pedig a Cryweni történetek antológia második, limitált kiadású kötete várta az olvasókat (Fábián Péter rajzolóval és Kozmajer Viktor íróval a YouTube-on nézhető egy korábbi interjú).

A szuperhős-képregények megszállottjai sem maradtak DC és Marvel nélkül

Pókember, Superman, Batman és Thor sem hiányzott a kínálatból (és a sort még lehetne folytatni), de éppúgy találtunk Garfield-, Tini Nindzsa Teknőcök- vagy Dragon Ball-füzeteket is.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

A kiadói portéka mellett bőven akadtak privát standok is, és saját gyűjteményeket böngészve olyan kuriózumokra leltünk, mint például a Donald kacsa 1988-ból (ezt ottfelejtettem, remélem, legközelebb még meglesz!), vagy épp a születésem hónapjában megjelent Mozaik lap, Az elcserélt köntösök. Angol és német kiadások is voltak szép számmal, bár személy szerint sokkal jobban örültem annak a néhány régi skandináv füzetnek, amelyek eredeti svéd, illetve dán nyelven íródtak.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

A börzére legidősebb gyermekem, Álmos kísért el, akit a képregényeken túl az óriási választékban megtalálható relikviák is lenyűgöztek

Különféle akciófigurák, kulcstartók, kitűzők, kártyák, sőt már nem forgalmazott Lego-szettek is keresték új gazdáikat, valamint a GeekCornernél tematikus (Death Note, Marvel, DC Comics, Disney, League of Legends stb.) Mystery Boxszal lephette meg magát az izgalmakra vágyó vásárló. Jó hír a gyűjtőknek, hogy május 14-én rendezik az V. Figura és Játékfesztet a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Még jobb hír, hogy hamarosan újra a képregényé lesz a főszerep!

Május 10–14. között a 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivállal várja az érdeklődőket a Dürer Kert, amire már most készülhetnek a leendő képregényrajzolók, hiszen a Magyar Képregény Szövetség egyoldalas képregényeket vár a „Még egyszer!” hívószóra (olvassátok el a részleteket ITT).

Álmos ez után az első börzéje után kiemelte, hogy bár nagyon tetszettek neki a kedvenc sorozataiból készült képregények, még ennél is izgalmasabb volt számára a régi, születése előtti időkből való újságok lapozgatása, valamint különösen jólesett, hogy „újoncként” is ezeréves ismerősként kezelték a családias hangulatú eseményen. És valóban: mind az eladók, mind a vásárlók közvetlensége, kedvessége és segítőkészsége olyan bensőségessé tette a börzét, ahol a rajongók és a képregényekkel épp csak ismerkedők is otthonosan érezhették magukat.

Fotók és szöveg: Pataki Mónika Lilla