Vissza
  • 2021.09.03
  • Wittmann Ildikó

Kihagyhatatlan könyvheti programok

Itt az idő, hogy találkozzanak a gyerekek a kedvenc szerzőikkel. A rengeteg könyvheti programból Wittmann Ildikó válogatott.

A hagyományos júniusi időpont helyett most, szeptember első hétvégéjén rendezik meg a 92. Ünnepi Könyvhetet. Nagy kedvezmények, újdonságok, találkozások – idén is kihagyhatatlan lesz, a helyszín pedig a budapesti Vörösmarty tér és a Duna-korzó.

Nagyon sok érdekes program vár mindenkire, dedikálások, beszélgetések, könyvbemutatók – néhányat ajánlunk csak a gazdag kínálatból, a teljesség igénye nélkül.

Részletekért érdemes meglátogatni az esemény honlapját ITT!

Szombaton, szeptember 4-én délelőtt 10 órakor a Scolarnál megjelent Szüreti mese című képeskönyv és alkotója, Takács Viktória lesz látható-hallható a Vörösmarty téri színpadon.

Szombaton 16.30-kor mutatják be ugyanitt Lackfi János #jóéjtpuszi című verseskötetét, amelyben a költő szakrális témájú, „istenes” verseit jelentette meg. Nem kifejezetten gyerekeknek szól, ám a téma iránt érdeklődő-tapogatózó fiataloknak is feltétlenül ajánljuk a Harmat Kiadó ezen újdonságát.

Vasárnap, szeptember 5-én délután 5 órakor a Református Tananyagfejlesztő Csoport kiadványai lesznek terítéken. Kissé rendhagyó a gondolat – tankönyvek a könyvhéten? – de többről van itt szó, az elmúlt években ugyanis a reformátusoknál nagyon gondos és odaadó munkával négykötetes irodalmi szöveggyűjtemény-sorozatot hoztak létre a „tevékenység- és felfedező-tanulás alapú, összművészeti irodalomtanítás” jegyében.

A Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt által szerkesztett gyűjtemények, valamint A Nap háza című antológia eddig elérhető kötetei sok szakmai elismerést vívtak ki mind küllemükkel, mind tartalmukkal. Reméljük, minél többen ismerik, olvassák, használják majd őket. 

A Vigadó téren felállított színpadon szombaton délelőtt 10 órától a Betűtésztánál megjelent, frissen díjazott (Szép Magyar Könyv 2021, gyermekirodalom kategóriában az Év Illusztrátora: Orosz Annabella) A piros tengeralattjáró című mesekönyv Zugmann Zoltán interaktív bábelőadásában mutatkozik be. A könyvet Kiss Ottó írta, aki Annabellával együtt szeptember 3-án, pénteken délután 16 órától dedikál a Betűtészta Kiadó standjánál.

Ugyanitt vasárnap, szeptember 5-én délelőtt 10 órakor egy népszerű, felfrissített sorozat, a Már tudok olvasni és legújabb köteteinek alkotói mutatkoznak be a Móra Könyvkiadó jóvoltából. Dekovics Ábel, Kovács Patrícia, Majoros Nóra, Nógrádi Gábor, Tóth Maja lesznek a megszólalók – köteteiket pedig keressétek a Móra standján!

Ha itt vagytok, és úgyis régóta kíváncsiak vagytok a Kufliverzum titkaira, akkor 10.30-tól sok titokra derülhet fény Both Gabi és a szerző-illusztrátor, Dániel András beszélgetéséből. Vajon honnan jöttek a kuflik, kik lehettek a modellek a karakterekhez, kik a szerző kedvencei, mik a legújabb hírek kufli-ügyben? És még sok fontos kérdés a Vigadó téri színpadon vasárnap, szeptember 5-én 10.30-tól.

A Csirimojó Kiadó szebbnél szebb könyvmegjelenésekkel lesz kint a Könyvhéten: nem csak gyerekeknek ajánljuk Szvetozár című humoros és szép kötetüket (írta Andrea Gregušová, illusztrálta Alica Raticová), Az elveszett lélek című, lenyűgözően szép képeskönyvüket Olga Tokarczuktól és Joanna Concejótól vagy éppen a karanténra jól reflektáló Ema elvan című silent bookjukat Iveta Merglovától. A stand a Cseh Köztársaság követségének támogatásával jött létre, és a Duna-korzón lesz megtalálható.

A Pagony a könyvhét idején, szeptember 4-én, szombaton szerepel az I. kerületi Virág Benedek Házban is: a Könyvheti Pagony Matinén nemcsak legújabb könyveikkel, például Agócs Írisz és Berg Judit Sári és a mókusok, vagy Bendl Vera és Szimonidész Hajnalka Matyi tigrissel álmodik című könyvével és alkotóival, hanem nagyon sok társasjátékkal, interaktív mesekönyvvel, kézműveskedéssel, Huzella Júliával és Grancsa Gergellyel várja a betérő családokat. 

Jó lenne, ha a könyvszeretők olyan szakterületként tekintenének az illusztráció műfajára, amiről szívesen olvasnak, tudnak többet, pontosabban, szakszerűbben. Ennek a nagy küldetésnek az egyik jelentős képviselője Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára. Korábban megjelent tanulmányainak gyűjteményes kötetét, a Mentés máskéntet dedikálja a Tempevölgy Kiadó standján szombaton, szeptember 4-én, délután 4 órakor. Keressétek a kötetet! 

Fesztivál

Jön a 30. Kolibri Fesztivál!

Ebbe a hétvégébe bele fog férni egy kis színház is: szombaton, szeptember 4-én ugyanis ismét a Kolibri Színházé lesz a Jókai tér Budapesten. Az idei vendégfellépők között szerepel a veszprémi Kabóca Bábszínház, a pécsi Bóbita Bábszínház, valamint az Aranyszamár és az Alela Színház. Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfa tündére című produkciót, Écsi Gyöngyi és a szlovákiai Árgyélus Meseszínház pedig Szőlőszem Kálmán történetét hozza el a fesztiválra.

A házigazda Kolibri Színház a Mi újság? című előadással várja az óvodáskorú nézőket, míg a KIMI-Kolibri Stúdió növendékei a Bikkmakk, egy kiskutya kalandjai című produkcióval készülnek. Az előadások között, a korábbi évekhez hasonlóan, a Kolibri Harsona Quartett játszik, a színház bejáratánál pedig a Vitéz László Automata teljesíti a gyerekek kívánságait.

Az esemény házigazdái: Nyirkó Krisztina, az idei évad Kolibri Hölgye és Krausz Gábor, a Kolibri Úr. Megnyit a pénztár is: már szombattól megvásárolhatók az évadra érvényes jegyek és bérletek. 

Részletek: ITT

 Wittmann Ildikó