Vissza
  • 2021.10.29
  • Wittmann Ildikó

Kiállítás, workshop, film, színház, könyvbemutató

16 kiváló gyerekköves programot ajánlunk a következő napokra

Wittmann Ildikó programajánlója.

WORKSHOP

A kortárs mesélés lesz a következő Vadlazac témája

November 5-én, pénteken délután öttől ismét Vadlazac a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Ezúttal Bajzáth Mária, Józsa Éva és Csörgei Andrea adnak elő, elsősorban gyakorlati tanácsokkal, ötletekkel látva el a pedagógusokat, de minden érdeklődő szülő számára hasznos lesz ez az alkalom.

Részletek: ITT

Kötelezők között

A Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Magyartanárok Egyesülete konferenciáját a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2021. november 5-én és 6-án (pénteken és szombaton) rendezik a Jókai Anna Szalonban. Rengeteg megszólaló, elmélet és gyakorlat – remek szakmai program!

Részletek a Magyartanárok Egyesületének honlapján: ITT

Tárlatvezetés és workshop Turi Lillával

November 5-én este hattól A mikulás rakétája című kiállításon az alkotó, Turi Lilla tart interaktív tárlatvezetést. Bepillanthatunk Lilla nem hétköznapi alkotói módszereibe, sőt, a program végén mindenki ki is próbálhat egy új technikát. Szeretettel várnak a szervezők minden érdeklődőt! A programra a belépés díjtalan, minden eszközt biztosítanak.

Regisztrálni a jokaiklub@jokaiklub.hu e-mail-címen lehet.

A program része a Budapesti Illusztrációs Fesztivál rendezvénysorozatának.

A kiállítás november 10-ig látható a Jókai Klub nyitvatartási idejében.

Részletek: ITT

KÖNYV

Panthera 5

Kertész Erzsi népszerű ifjúsági regénysorozatából hamarosan megérkezik az 5. rész is, a Zúdulók. Ennek örömére november 4-én, csütörtökön egy nagy online kvízen tehetitek próbára, mennyit tudtok a sorozatról. A szerző, Kertész Erzsi, és Bernáth Barbara illusztrátor is veletek lesz, hogy minden rajongói kérdést megválaszoljon, Barbi pedig élőben rajzolni is fog.

Tudjatok meg mindent az eseményről: ITT 

Így működik

Barcs Kriszta tollából Így működik a lelked – Pszichológiai ismeretek tízéves kortól címmel jelenik meg hamarosan ismeretterjesztő könyv a Kulcslyuk Kiadó gondozásában.

„Már alig vártuk, hogy ezt a könyvet megmutathassuk Nektek! Sokunk kedvenc olvasmánya volt gyerekkorunkban a zseniális Így működik a tested – nagy örömünkre hamarosan megjelenik ennek pszicho-verziója, amely reményeink szerint sok gyerekben, kiskamaszban és kamaszban kelti majd fel a kíváncsiságot saját (és persze mások) érzelmi működése iránt.

Nagy felelősséget érzünk a tekintetben, hogy kitől adunk ki könyvet gyerekeknek, kamaszoknak, és ezt a kiadványt a legjobb érzésekkel indítjuk útnak. Az okos, művészi érzékenységű, mély érzésű Barcs Kriszta lebilincselő mesevilágba álmodta a fontos pszichológiai ismereteket, a grafikus László Zsuzsi pedig eredeti, szellemes és dinamikus illusztrációival jeleníti meg ezt a világot – felnőttként is igazi élvezet lapozgatni! Tökéletes kiindulópont az érzelmekről szóló szülő–gyerek-beszélgetésekhez is” – írják az esemény ajánlójában

Részletek: ITT 

Tengerecki

Ezzel a címmel jelenik meg a Cerkabella Kiadó újdonsága, a csupa vadonatúj kortárs mesét és mondát tartalmazó antológia. Az illusztrációkat Takács Mari készítette, lesz benne térképmelléklet is.

Részletek: ITT

Grela Alexandra papírszínháza

A Tér-Kép Galériában pénteken, október 29-én délután öttől Grela Alexandra papírszínházi munkáival ismerkedhet meg a közönség.

Kontha Nelli színész, mesélő előadásában elevenednek meg a Grela Alexandra illusztrációival készült mesék papírszínház formájában. Műsoron lesz A vakok és az elefánt című hindu mese és Franck Pavloff A barna Hajnal című műve. Az előadás 3 éves kortól ajánlott.

Magyarországon a Csimota Kiadó gondozásában jelentek meg papírszínházra készült mesék.

A belépés ingyenes, részletek: ITT

Lajos kutya megérkezik, találkozz vele te is!

Sok mesével, játékkal, kézműveskedéssel és harapnivalóval várunk kicsiket és nagyokat Gáncs Kristóf Lajos kutya megérkezik című mesekönyvének bemutatójára. A házigazda: Szabados Ágnes.

Időpont: 2021. október 30., szombat délelőtt tíz óra

Helyszín: B32 Galéria és Kultúrtér, 1111 Budapest, Bartók Béla út 32.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek: ITT

Tabu a gyermekirodalomban – tanulmánykötet-bemutató

Tabu a gyermekirodalomban címmel jelent meg tanulmánykötet a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Tudományos és Művészeti Pályázatára, az Alkalmazott Pedagógiai Intézet Óvodapedagógus-képző Tanszéke munkatársainak gondozásában. A kötet felelős szerkesztője Varga Emőke, szerkesztői pedig Pusztai Virág és Turcsányi Enikő.

A kötetet a szerzők részvételével mutatja be a felelős szerkesztő a Jókai Klubban 2021. november 5-én, délután kettőkor

Részletek a programról és a kötetről: ITT 

KÉPZÉS

mesÉLŐ DECEMBER – mesepedagógia-workshop az adventi várakozás és a decemberi jeles napok jegyében

Már lehet jelentkezni Bajzáth Mária ünnepváró mesepedagógiai foglalkozására az Eötvös10-ben. A workshopra november 13-án, szombaton délelőtt tíztől kerül sor. „Ötletek, módszerek, komplex saját élményű mesefoglalkozások. A karácsonyhoz vezető utat és a karácsonyi spirált a decemberi jeles napok mentén járjuk végig testben és lélekben.

Meseszövegek, mondókák, játékleírások, óra- és foglalkozásvázlatok a decemberi jeles napok jegyében” – ígérik a leírásban.

Minden részlet megtalálható: ITT

KIÁLLÍTÁS

Álomnapló

Varga Zsófi illusztrátortól kaptunk meghívót Álomnapló című kiállítására a Patyolatba.

„Szeretettel várok mindenkit az Álomnapló című kiállításom megnyitójára, 2021. nov. 3-án szerdán 18 órakor a Patyolatba 

A kiállítást Molnár Krisztina Rita költő nyitja meg, és Szőke Szabolcs zenél majd.

A kiállítás december végéig látható a Patyolatban működő Enso étterem nyitvatartási idejében, keddtől péntekig 16–21 óra között.”

Részletek: ITT

Landscapes

Ezzel a címmel nyílt meg Stark Attila kiállítása a Kisüzemben október 28-án, csütörtökön.

Érdemes mielőbb megnézni. Nem csak KuloCityanoknak.

Részletek: ITT

SZÍNHÁZ

Villám gazdit keres

Villámot, a pár hetes kiskutyát elszakítják édesanyjától és testvérétől, és kidobják egy erdőszélen. Az árván maradt kiskutya találkozik a téli álomra készülő Sün úrral, akitől megtudja, hogy gazdit kell keresnie. Villám elindul, az erdőben kóborolva azonban nem a vágyott gazdival, hanem előbb egy aranysakállal, majd egy vadmacskával találkozik. A veszélyes kalandok után rátalál egy kislány, de ahhoz, hogy nála otthonra leljen, még békét kell kötnie a féltékeny Pamacs cicával. – Íme röviden Turbuly Lilla legújabb darabjának cselekménye, amelyre érdemes már most jegyet váltani a Jurányiba. Bemutató november 14-én.

Részletek: ITT

FILM

Bachmann tanár úr és az osztálya a Cirko-gejzírben

Az érzékeny és bensőséges dokumentumfilm egy rendkívüli németországi tanár, Dieter Bachmann és az osztályába járó, bevándorló hátterű diákok mindennapjait mutatja be egy decemberi reggeltől kezdve a júniusi ballagásig. A gyerekek között van orosz, erdélyi, olasz, török és bolgár származású is, és mindannyian megküzdenek a tökéletes nyelvtudás hiányának nehézségeivel, az integráció olykor igen fájdalmas pillanataival.

A dokumentumfilm a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be, ahol Ezüst Medvét nyert (a zsűri díja).

A filmet többször is vetítik a Cirko-gejzír moziban, érdemes elcsípni!

Részletek: ITT

FELHÍVÁS

Az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja

A nemzetközi felhívásból idézünk:

„Idén arra kérjük a résztvevőket, hogy gondolják át és ünnepeljék meg a könyvek, az olvasás, az iskolai könyvtárak és a mesék s a népmesék közötti kapcsolatot. Olyan témát választottunk, amelyről úgy gondoljuk, hogy minden résztvevőnk (három és húsz év között) számára értelmezhető.

Arra hívunk mindenkit, hogy ünnepeljék meg az iskolai könyvtári Világhónapot a felhívásban megadott téma köré szervezett projekttel és rendezvényekkel. Reméljük, hogy a 2021-es világhónap nagyszerű, kreatív, világméretű ünnepe lesz az iskolai könyvtáraknak. A téma sokféleképpen értelmezhető, s akármelyik módszert is választjuk, az iskolai könyvtárak jelentőségét fogja hangsúlyozni.”

Részletek: ITT

ZENE

Folytatódnak a kastélykoncertek gyerekeknek

FÜLEmüle néven a kápolnásnyéki Halász-kastélyban ismeretterjesztő koncerteket tartanak gyerekeknek; a legközelebbi alkalom október 30-án, szombaton lesz, délelőtt tizenegytől.

„Fülelj, énekelj, játssz, próbáld ki a legkülönbözőbb hangszereket remek művészek iránymutatásával és társaságában!” – írják.

A délelőttök házigazdája Bartek Zsolt klarinétművész, a főszerepben pedig Papp Tímea hárfaművész és a hárfa.

A rendezvény kastélybelépővel látogatható!

Részletek: ITT

 Wittmann Ildikó