Vissza
  • 2022.07.01
  • Wittmann Ildikó

Kezdődik a Győrkőcfesztivál, az év legnagyobb gyerekbulija

Szünidei alkotóműhelyek, olvasótábor és kiállítások

Wittmann Ildikó programajánlója.

TÁBOR

Olvasótábor Huzella Julival és Grisnik Petrával a 6színben

Július 18-tól 22-ig a 10–12 éveseket, augusztus 1-től 5-ig a 14–16 éveseket várják, a téma két remek könyv: a kisebbeknek Egressy Zoltántól A virágot jelentő deszkák, a nagyobbaknak Madarász Éva Hullámvasút című regénye. A tartalmasnak ígérkező program részletei ITT találhatók.

Csütörtöki alkotás

Szünidei Alkotóműhelyt hirdettek a Illyés Gyula Megyei Könyvtár Gyerekkönyvtárában, Szekszárdon. Minden csütörtökön 15 órától várják a gyerekeket. Júliusban például nyári kartondíszeket, mozaikötleteket lehet megvalósítani, de készülhet majd titokdoboz, ex libris, notesz, utolsó alkalommal pedig varrott játékok is.

Részletek: ITT 

Laza Paca alkotónapok japán népmesékkel

Az Eötvös10 nyári táborában japán népmesékkel ismerkedhetnek a gyerekek: japán kertek, bábszínház (bunraku), szamurájok, origami, manga, aikidó, bonszáj… Július 4-től július 8-ig várják a gyerekeket.

Részletek: ITT 

Furagura és a tenger

Két foglalkozássorozattal várják a gyerekeket júliusban a Barabás Villában: július 11-től 14-ig, hétfőtől csütörtökig Kormos Mercedes és a Furagura kreatív játszótér tart képzőművészeti foglalkozásokat gyerekeknek, július 18-tól 21-ig pedig az alsósokat várja Boldizsár Gizi, hogy közösen létrehozzák a saját tengerüket, tele a fantáziájuk kincseivel. Egy-egy délelőttre is be lehet csatlakozni.

Részletek: ITT 

FESZTIVÁL

Vers-Játszó-Tér a Győrkőcfesztiválon

Tizenötödik alkalommal rendezik meg Győrött július 1. és 3. között a Győrkőcfesztivált, ahol a Vers-Játszó-Téren megfordul majd többek között Dániel András, Harcos Bálint, Tóth Krisztina, Szegedi Katalin, Szalma Edit, Nyulász Péter, Varró Dániel… Emellett pedig remek programok, koncertek, játékok várják a gyerekeket városszerte, érdemes felkerekedni Győrbe!

Részletek: ITT

Bálint Ágnes Mesefesztivál újra

Július 8-tól 10-ig, péntektől vasárnapig tizedik alkalommal várnak mindenkit Vecsésre, a Bálint Ágnes Mesefesztiválra. Az idei program kapcsolódik a Bálint Ágnes 100 – A mese örök centenáriumi programsorozathoz. Lesz benne meseíró pályázat és eredményhirdetés, bábszínház, játszóház, óriásbábos vonulás – a bábszínházak színe-java, hiszen Bálint Ágnes mesehősei örök kedvencei gyerekeknek és felnőtteknek, sok társulat választja meséit a repertoárjába. Lesz ezenkívül pecsétgyűjtő játék is gyerekeknek, és még rengeteg móka.

Részletek: ITT 

DÍJ

Dsida Jenő-díjas a Darázsolás

A Romániai Írók Szövetsége kolozsvári fiókjának Dsida Jenő-díját idén László Noémi költő vehette át a Gutenberg Kiadónál megjelent Darázsolás című, Kürti Andreával közösen készített könyvéért. Magyarországon ugyanez a kötet Szép Magyar Könyv-díjas lett idén. Gratulálunk! (A kötetről ITT írtunk korábban)

A hírt ITT olvastuk

KONFERENCIA

Közeledik a Könyvtáros Vándorgyűlés!

Idén nyáron Kaposvárott végre újra személyes jelenlét mellett rendezik meg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 53. Vándorgyűlését. A 2022. július 14. és 16. között tartandó konferencia témája: Fenntarthatóság, felelősség, szemléletformálás.

Részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

Talált tárgyak / Lost and Found

Különös, ember alkotta tájak, objektumok tárulnak fel Szilágyi Lilla grafikus képein. Művészetének témái az iparosodás ihlette látképek, tárgyak: erőművek, kotrógépek, fúrótornyok. A kortárs iparnak ezek a remekei elég hányatott sorsúak, s a kiállítás képei azt kutatják, vajon egy hűtőtorony vagy egy gáztározó természetromboló működése ellenére hordozhat-e magában vizuális értéket. Aki kíváncsi rájuk, az az Eötvös10-ben július 17-ig még megteheti. Nem csak fiúknak ajánljuk.

Részletek: ITT

MESE

Mesedélután a Képezőben

Július 14-én Lentulay Edina fejlesztőpedagógus és meseterapeuta segítségével, az Életünk mozaikjai kiállításhoz kapcsolódóan az esélyegyenlőségről lesz szó – mesével, közös és egyéni alkotással. Várják a gyerekeket július 14-én, csütörtökön 16 órától.

Részletek: ITT 

KÉPZÉS

Ismét lehet jelentkezni a KRE gyermekirodalmiszakember-képzésére

Augusztus 29-ig ismét várják a jelentkezőket a Károli Gáspár Református Egyetem gyermekirodalmiszakember-képzésére. A képzés két féléven át tart, a jelentkezés részletei és minden további információ megtalálható: ITT 

Wittmann Ildikó