Humoros

Vissza
  • 2021.05.07
  • Wittmann Ildikó

Két kis dinó a világ körül, dráma az óvodában és Háromcsőrű Kacsa

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Két kis dinó a világ körül

Berg Judit író a UNICEF-fel együttműködve különleges játékba vonja be a gyerekeket: Judit népszerű mesehősei, a két kis dinó most a hét földrészt járja be, és levélben, játékosan számol be kalandjairól a gyerekeknek. 12 hónapig utaznak majd, s ezalatt tizenkét országban fordulnak meg. Érdemes lesz mindenkinek bekapcsolódni!

A részleteket pedig megtudhatjátok Berg Judittól

BESZÉLGETÉS

Gyerek, könyv, irodalom… és Cserna-Szabó András

Május 12-én, szerdán 10.15 perctől a Szegedi Tanítóképzőn beszélgetnek Cserna-Szabó András íróval, akinek ugyan – ahogy a programleírásból is kiderül – eddig nem volt gyermekirodalmi munkája, viszont több meseátiratot is készített, a Jancsi és Juliskától A kis hableányon át a Micimackóig – igaz, ezek az átiratok már leginkább a felnőtteknek szólnak. Ezért a mesékhez és a mítoszokhoz való viszonyáról fognak vele beszélgetni; miért érzi úgy, hogy egy-egy régi, jól ismert történet szólhatna akár éppen máshogy is, és az is kiderül, hogy Malackát hogyan lehet a legjobban elkészíteni, „mert Cserna-Szabónál Micimackó nem csak mézet zabál” – írják a program leírásában. A beszélgetőtárs Ovszák Bernadett egyetemi hallgató lesz, a házigazda Bíró-Balogh Tamás egyetemi oktató.

Részletek: ITT

Meséljünk képekkel az oktatásban!

Papírszínház szakmai napot tart az Apor Vilmos Katolikus Főiskola május 14-én, pénteken reggel kilenctől az online térben.

A japán gyökerű kamishibai papírszínház műfaja nagyjából tizenöt éves múltra tekint vissza hazánkban; emellett a képekkel való mesélés oktatásban betöltött szerepével, pedagógiai jelentőségével és sokoldalúságával is részletesen foglalkozank majd az előadók.

A megszólalók között lesz, aki a vásári képmutogató játékról beszél, de szerepel majd Székely Andrea, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára, drámapedagógia-szakfelelőse, bemutatja a családi papírszínházat Fekete Anetta muzeológus a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyből, Csányi Dóra, a Csimota Könyvkiadó főszerkesztője pedig ismerteti saját papírszínházas programjukat. Lesznek papírszínházi, sőt bábszínházi bemutató előadások, kerekasztal-beszélgetések is, nem csak pedagógusoknak.

Részletek: ITT

SZÍNHÁZ

Dráma az óvodában

A gyerekek által látogatott helyszín, az óvodai csoportszoba ezúttal valódi kortárs drámának ad teret: Tóth Krisztina darabjában minden ott kezdődik, hogy eltűnik egy gumidenevér az óvodai öltözőből, mire a szülők előbb gyanakodni, majd gyűlölködni kezdenek – mindezt személyes kontaktusok nélkül, leginkább a virtuális térben kommunikálva egymással. Miközben jelenetről jelenetre szembesülünk leghétköznapibb világunkkal, sok humorral és még több keserűséggel: az óvodai konfliktusból egy kelet-közép-európai abszurd kerekedik ki, valódi tragédiával a háttérben.

Az alkotócsapat (Cseicsner Otília, Melkvi Bea, Dicső Dániel) olyan művet keresett, amely eleve több platformon (élő színház, videó) játszódik. Reményeik szerint az előadás online változata egyenrangú alternatívája az élő színháznak.

Az elsősorban felnőtteknek szóló, elgondolkodtató előadás részletei: ITT

MÚZEUM

Újra nyitva a Háromcsőrű Kacsa!

Na nem a régi tabáni kocsma, hanem a nemrég, a pandémiás időszak alatt nyílt helyszín, amelyet a Mesemúzeum mellett alakítottak ki. A történetalkotó műhely izgalmas kreatív tér a tizenéves gyerekeknek – aki még nem járt ott, mindenképpen nézzen be, nem mindennapi élmény várja!

A látogatásról és a kiállításról információk a honlapon

CSALÁDI

Nagyon menő a most nyíló Puskás Aréna Park!

Május 6-án nyílt meg Budapest legújabb szabadidős parkja, amelynek kialakításakor a felnőttekre és a gyerekekre is gondoltak. A Minimatiné ott járt a nyitás előtt, és szemlézte a terepet: nagyon sokféle mozgást kínál, remekül kialakítva, a sportlehetőségeken kívül büfével és játszótérrel is. Érdemes kipróbálni! Cím: Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út 1.

A Minimatiné fotós beszámolóját ITT láthatjátok

Wittmann Ildikó