Vissza
  • 2021.02.12
  • Wittmann Ildikó

Kapjon minden gyerek könyvet ajándékba február 14-én!

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Kapjon minden gyerek könyvet ajándékba február 14-én!

Hetedik éve hirdetik meg a nemzetközi könyvajándéknapot, amelynek üzenete, hogy ezen a napon kapjon minden gyerek egy könyvet ajándékba. A nemzetközi könyvajándéknap (International Bookgiving Day) egy önkéntes kezdeményezés, amelynek célja, hogy növelje a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz. A Virányosi Közösségi Ház országos kampányt hirdetett intézmények (óvodák, iskolák, könyvtárak, művelődési házak) és családok részére; várják a fényképes beszámolókat, a két legaktívabb, legötletesebb programot pedig értékes gyermekirodalmi csomaggal díjazzák. 

Kapjon minden gyerek könyvet ajándékba...-01

Részletek a felhívásról ITT 

Cófli receptes böngészője

Bemutatkozik Orbán Orsolya Cófli receptes böngészője című könyve!

Február 11-én, pénteken 17 órától Orbán Orsolyával Grancsa Gergely szerkesztő beszélget a Pagony Facebook-oldalán, utána rajzolós receptbemutató következik a palacsinta világnapja alkalmából, amit mindenki kipróbálhat otthon február 16-ig, és elküldheti a jatek@pagony.hu címre, hogy megnyerje Cófli receptes böngészőjét. Az eseményhez csatlakozóknak ígérik, hogy hamarosan egy előre letölthető játékos palacsintaböngésző is elérhető lesz az esemény alatt, ami nincs a könyvben, úgyhogy indulhat a böngészve sütés-főzés vagy sütve-főzve böngészés Cóflival.

Facebook-esemény ITT

Irodalmi Konyha Shakespeare-rel

Hogyne szeretnélek! – vallja meg a szerelmes William Shakespeare szonettjeiben, amelyekből egy csokrot most Papolczy Péter friss fordításaiban hallgathatunk meg. Közben pedig készülnek az ízes csokiszívek az Irodalmi Konyhában...

Felhasznált irodalom: Papolczy Péter – William Shakespeare – Szabó Lőrinc: Hogyne szeretnélek! Szonettek három hangra, Tilos az Á Könyvek, 2019.

Közreműködik: Hajduk Károly, premier a Virányosi Közösségi Ház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján február 14-én, vasárnap, 18 órakor.

Részletek ITT

SZÍNHÁZ

Csillagtündér ajándéka a Csiliben

Február 13-án, szombaton 11 órától lesz látható a Csillagtündér ajándéka című bábos mesejáték a Csili Művelődési Központ Facebook-oldalán. „A Meseerdőbe váratlan vendég érkezik: Csillagtündér. Különleges ajándékkal örvendezteti meg az erdő kedves lakóit. Róka koma megjelenése izgalmas fordulatot hoz a kis közösség életébe” – írják, a többit pedig megtudhatjuk szombaton.

További részletek ITT 

A 3 emeletes mesekönyv iskolásoknak

A Kövér Béla Bábszínház iskolásoknak hirdeti meg a Griff Bábszínház vendégelőadását, a Darvasi László mesekönyve alapján készült A 3 emeletes mesekönyv című előadást. „Szeretnék izgalmas lenni. Szeretnék szép lenni. Szeretnék, izé... szórakoztató lenni!” – kiált fel a mesekönyv, ami (vagy aki) éppen megszületik az író keze alatt. Megszületik, és csak kérdez, kérdez, ahogyan a gyerekek szoktak. Válaszokat keres. Segítségére vannak a földszinten lakó pupákok, a Tanító néni az első emeletről, a másodikról személyesen a Magyar Történelem, hogy minden titokra fény derüljön a harmadikon, ahol az író és a könyv is lakik. Közben megtelik a mesekönyv, elmesélődnek a mesék a ház lakóiról, az emberek és a világ dolgairól. Az előadást iskoláskortól javasolják.

Jegyek ITT kaphatók

A bábszínpadi adaptációt Khaled-Abdo Szaida írta, báb-, díszlet- és jelmeztervező: Grosschmid Erik Blattner-díjas művész, animáció-videotechnika: Báthory Péter, játssza: Tóth Mátyás m.v., rendezte: Somogyi Tamás.

Szegény Dzsoni és Árnika

2018-as Budapest bábszínházas adaptációját lehet megtekinteni a Lázár Ervin-klasszikusnak online február 13-án, szombaton, 10.30-tól. Pájer Alma Virág rendező így vall a történetről: „Szegény Dzsoni a világ legszabadabb emberének vallja magát, egészen addig a napig, amíg meg nem ismerkedik Árnika királykisasszonnyal, Östör király leányával. Onnantól kezdve Szegény Dzsoni a saját szívének rabja lesz: beleszeret Árnikába, és Árnika is belé. Jöhetne az ásó-kapa-nagyharang, az én a tied, te az enyém, ha nem keresztezné a szerelmesek tervét a Százarcú boszorkány. A gonosz öregasszony rettentő átokkal sújtja őket: ha Dzsoni ember, akkor Árnika kacsává változik, ha pedig Árnika ember, akkor Dzsoniból lesz kacsa. A szerelmesek egyetlen vágya, hogy újra egyformák legyenek, ezért útnak indulnak, hogy megkeressék a Hétfejű tündért, aki talán feloldhatja az őket sújtó átkot. Óriási hatással volt rám kiskoromban Sólyom András filmadaptációja. Törőcsik Mari Százarcú boszorkányától még ma is lúdbőrös vagyok.”

Az előadás a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel való együttműködésben jött létre, jegyek és részletek ITT

ZENE

Kolompos farsang az Eötvös10-ben

Február 13-án 16 órától a Kolompos együttes farsangi mulatságba hívja a kicsiket és a nagyokat. A koncerten az együttes tagjai a vízkereszttől húshagyó keddig tartó mulatságok, bolondozások, álarcos, maskarás bálok időszakát idézik meg. Az ingyenes esemény részletei az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Tér eseményében találhatók.

Részletek ITT

Wittmann Ildikó