Vissza
  • 2020.12.11

Játékház, grund és Gryllus Vilmos

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Vagánybagoly a tanórán

Bán Zsófia Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más című regényének oktatási segédanyaga lesz a december 15-én, 17.30-kor kezdődő beszélgetés témája a Pagony Facebook-oldalán. Résztvevők: Bán Zsófia, Koósné Sinkó Judit (ELTE-TÓK mestertanár), Vinczellér Katalin (moderátor). A beszélgetés online, élőben zajlik.

Részletek a Facebook-eseményben: ITT

ITT olvashatjátok a Bán Zsófiával készült interjúnkat, ITT pedig a könyvről készült ajánlónkat

Almából ki, körtébe be

Bertóti Johanna vadonatúj verseskötetének bemutatója pénteken, december 11-én, 17 órakor (helyi idő szerint 18 órakor) kezdődik a Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok keretében. Az online programon Johannát Balogh Csaba magyartanár kérdezi majd, és remélhetőleg előkerül Johanna gitárja is.

Részletek: ITT

JÁTÉK

Pagony Játékház nyílik!

„12. boltunkban, a Pagony Játékházban ezúttal nem a könyveké, hanem a játékoké a főszerep. Már a kezdetektől nagy gonddal válogattuk ki azokat, amik bekerülhetnek a Pagony boltokba” – írják a Pagony oldalán. A ház december 12-én, 11 órától élő Facebook-bejelentkezésben nyílik meg, de élőben is látogatható lesz a budapesti Szent István parknál.

Részletek: ITT

SZÍNHÁZ

A Hókirálynő Zalaegerszegről

Hans Christian Andersen klasszikus meséje a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadásában lesz látható december 12-én, szombaton 10 órától december 13-án, vasárnap este 22 óráig. A látványos előadás a színház YouTube-csatornáján lesz megtekinthető. A mese Szálinger Balázs átiratában vált bábelőadássá.

Részletek: ITT

KÜLTÉRI

Éljen a Grund!

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című ifjúsági regényének lehet szó szerint a nyomába eredni vasárnap 11 órától a Sétaműhely – nyilvános walkshop szervezésében.

Mennyiben fikció és mennyiben valóság a regény világa? Belépünk majd a regény idejébe a séta során, és tanúnak hívjuk Neumann Ferenczet, Neumann Böskét, Feiks Jenőt, Pásztor Árpádot és másokat, hogy segítsenek kinyomozni, mi történt 1889–1890 körül a környéken, ígérik a szervezők.

Megtudhatjuk, hogyan játszották a métát, mi köze a Pál utcaiaknak az Ősz utcához, megbocsátottak-e Gerébnek, és mi maradt ki a legendás Fábri-filmből. Sőt, még azt is megpróbálhatjuk megválaszolni a séta során, hogy ki volt az igazi Nemecsek…

Részletek: ITT

KONCERT

Téli daloskönyv Budáról

A Budavári Művelődési Ház szervezésében élőben ad online koncertet Gryllus Vilmos december 13-án, vasárnap 11 órától 12 óráig. „Ebben az előadásban csupa olyasmiről mesélek, ami télen történik. A hóesésről, a hidegről, a szánkózásról, a Mikulásról – vagy inkább a Télapóról? – aki mindjárt december elején meglátogat minket. És aztán sorban jön a többi ünnep: advent, karácsony, újév, farsang... Ezekről énekelek majd nektek – illetve veletek, ha van kedvetek!” – ajánlja a műsort Gryllus Vilmos.

Részletek: ITT 

KÉZMŰVES

Karácsonyfadíszek Négyfaluról

Az erdélyi Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub december 12-én, szombaton 9 órától (helyi idő szerint 10 órától) online kézműves foglalkozást tart gyerekeknek. „Karácsonyi díszeket készítünk, amikkel kidíszíthetitek a szobátokat vagy akár karácsonyfátokat is. Pár kellék, amire szükség lesz: fagyis botocskák (vagy bármi ehhez hasonló); színes gombok; piros, zöld, barna, sárga színes lapok; barna vízfesték; kartonlap; ragasztó” – üzenik a szervezők.

ITT olvashattok bővebben a programról

Wittmann Ildikó