Vissza
  • 2021.04.09
  • Wittmann Ildikó

Ingyenes költészet napi zenés műsor gyerekeknek – és más kultúrcsemegék

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖLTÉSZET NAPJA

Bevásárlóközpontokban szól a „Vers mindenkinek” a magyar költészet napján

Budapesti és vidéki bevásárlóközpontokban hangoznak el a közmédia nagy sikerű Vers mindenkinek-sorozat darabjai, valamint a Petőfi Irodalmi Ügynökség Csimborasszó-programjának – gyerekek számára – megzenésített kortárs versei 2021. április 11-én, a magyar költészet napján.

A hétvégén összesen huszonegy – nyolc budapesti és tizenhárom vidéki – bevásárlóközpontban élvezhetik a magyar kultúra remekműveit a vásárlók, ugyanis vasárnap óránként két vers és egy Csimborasszó-dal hangzik majd el a plázarádióban, ezzel hívva fel a figyelmet a magyar költészet napjára.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból általában irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A koronavírus-járvány miatt a személyes találkozásokra nincs mód, azonban, a közmédia és a Petőfi Irodalmi Ügynökség jóvoltából a kulturális élmény idén sem marad el: tizennégy verset és hat dalt hallhatnak a vásárlók az ország nagy bevásárlóközpontjaiban.

„A váratlant keressük. Az irodalom és versek szokatlan elhelyezését. Meglepő és kizökkentő »árukapcsolásokat«. Ha a versekre gondolunk, nem a hatalmas, csillogó bevásárlóközpontok jutnak eszünkbe. Ha pedig a plázákra, nem a rövid sorokba tördelt érzelmek vagy a rímek és jambusok mentén rendezett nyelvi lelemények. Ha kicsit csavarunk a megszokásainkon, nyitottak vagyunk a meglepetésekre, más fénytörésbe helyezzük a közhelyeinket, máris ott a találkozási pont. Hiszen a plázák közösségi terek is, találkozási pontok, randihelyszínek, nagy beszélgetések és közös programok színterei. A versek pedig bármelyikünk helyett fogalmazzák meg az érzéseinket, vágyainkat, bánatunkat vagy örömünket – vagy egyszerűen csak megnevettetnek minket. Ha egykor természetes volt egy fogadó közös udvarán, egy város főterén vagy egy piacon verset szavalni, színházat csinálni, ma miért ne lehetne? Ezt a szokatlan és eredeti párosítást próbáljuk ki idén először, és talán a világon is elsőként: mikor máskor, mint a magyar költészet napján, április 11-én” – mondta Pál Dániel Levente, a Petőfi Irodalmi Ügynökség irodalomszakmai igazgatója

„Igazán szívet melengető érzés, hogy tizenhét bevásárlóközpontunkban több mint 200.000 látogatóhoz juthat el a magyar költészet hangja és remekei. Úgy látjuk, hogy az ilyen projektek képesek igazi értéket adni és teremteni, így a jövőben is szeretnénk továbbgondolni és folytatni az együttműködést” – mondta Pintyőke Marcell az INDOTEK GROUP Marketingvezetője.

„A közmédia számára az értékmegőrzés és a kultúra ápolása nemcsak klasszikus közszolgálati feladat, de egyben küldetés is. A közmédia számos csatornáján foglalkozunk a magyar költészet napjával. A »Vers mindenkinek« valóban mindenkinek szól, örömünkre szolgál, hogy nagysikerű sorozatunk darabjai ilyen módon is eljuthatnak a nagyközönséghez” – tette hozzá Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

A rádióban elhangzó versek neves színészek előadásában hallhatók: Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez (Előadja: Sztankay István); Vörösmarty Mihály: A Merengőhöz (Előadja: Koncz Gábor); Arany János: Családi kör (Előadja: Szabó Gyula); Petőfi Sándor: Minek nevezzelek? (Előadja: Cserhalmi György); Ady Endre: Elbocsátó szép üzenet (Előadja: Darvas Iván); Ady Endre: Játék, játék, játék (Előadja: Ruttkai Éva); Babits Mihály: Esti kérdés (Előadja: Gáti József); Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom (Előadja: Moór Marianna); Tóth Árpád: Lélektől lélekig (Előadja: Mensáros László); József Attila: Mama – Altató – Tél (Előadja: Domján Edit); József Attila: Óda (Előadja: Bessenyei Ferenc); Radnóti Miklós: Nem tudhatom (Előadja: Szabó Gyula).

A Csimborasszó Zenésversek: Kiss Ottó: Égi Tinta (Előadja: Bognár Szilva), Miklya Zsolt: Találós (Előadja: Czutor Zoltán), Pinczési Judit: Légtornász (Előadja: Dorogi Péter), Kiss Judit Ágnes: Macska télire (Előadja: Magyar Bori), Kántor Péter: Körúti szél (Előadja: Cimbaliland), Kányádi Sándor: Madáretető (Előadja: Szalóki Ági)

A dalok ITT megtekinthetők

A verseket az alábbi bevásárlóközpontokban hallhatják április 11-én: Alba Plaza, Balaton Plaza, Corvin Plaza, Csepel Plaza, Csillag Center, Duna Plaza, Debrecen Plaza, Győr Plaza, Kaposvár Plaza, Kanizsa Centrum, Nyír Plaza, Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ, Miskolc Plaza, MOM Park, Pécs Plaza, Sopron Plaza, Szolnok Plaza, Szeged Plaza, Zala Plaza, Újbuda Center, Westend Bevásárlóközpont.

KÖNYV

Nagy kérdések a kicsik életében

Április 15-én, csütörtökön 20.30 órakor a Pagony kiadó oldalán bemutatkozik a Pagony új, Ölelj meg! című könyvsorozata, melynek első két részében a családról és az elmúlásról esik szó.

Agócs Írisz illusztrátorral és Szél Dávid pszichológussal Hajdu Zsanett, a Pagony kiadó munkatársa arról beszélget majd, milyen fontos témák merülnek fel a kicsikben, amelyekről nem is biztos, hogy olyan könnyű szülőként beszélgetni. Részletek: ITT 

Olvassátok a Boszorkánycicát!

Annál is inkább, mert Harcos Bálint kiváló verses meséje, amelyet Bognár Éva Katinka illusztrált, 2021-ben a Moly.hu olvasói oldal Merítés-díjának zsűrije az évtized gyerekkönyvének választotta. (ITT és ITT is írtunk róla korábban)

Részletek: ITT

VERS

Zelk Zoltán és Pilinszky

Teremtő anyanyelv címmel szavalóversenyt hirdet a Magyar Nyelv Múzeuma. Két korcsoportban, általános és középiskolások videón rögzített szavalatait várják, a téma kisebbeknél Zelk Zoltán, a nagyobbaknál Pilinszky János költészete. A beküldési határidő április 16.

További információk: ITT 

Almából ki, körtébe be

A magyar költészet napján, április 11-én, vasárnap, budapesti idő szerint 16 órakor (Erdélyben 17 órakor) egy remek ünnepi programot ajánlunk: Bertóti Johanna Almából ki, körtébe be címmel megjelent verseskötetének élő, zenés bemutatóját.

A koncert ingyenesen megtekinthető Johanna Facebook-oldalán: ITT 

TÖRTÉNET

A Mesemúzeum tavaly nyílt történetalkotó műhelye, a Háromcsőrű Kacsa (ITT írtunk róla) történetíró pályázatának munkái nyilvánosságra kerültek és Kisfalvi Krisztina, Rajki Zoltán és Seszták Szabolcs színművészek tolmácsolásában meg is hallgathatóak. Hogy kivel is találkozott a háromcsőrű kacsa azon a különös reggelen, mikor az ágya helyett egy hegytetőn találta magát? – így szólt a pályázat nyitómondata, amelyet aztán a pályázó iskolás gyerekek a legkülönféleképpen fejeztek be, kerekítettek történetté.

Érdemes végighallgatni: ITT  

Ahol a madár se jár…

…ott a mesék várnak minden érdeklődőt! A hagyományok Háza és a MeseSzó Egyesület ugyanis tízéves hagyományt ápolva, havonta egy alkalommal a mesekedvelők baráti közössége összegyűlik, hogy legkedvesebb vagy legújabb meséiket megosszák egymással. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Legközelebb április 15-én, csütörtökön, 19 órától lesz erre lehetőség. Az esemény a Zoom-programon keresztül zajlik. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletek: ITT 

FILM

Szélparipa

Április 11-ig lehet megtekinteni egy látványosnak ígérkező mongol családi filmet Szélparipa címmel. A filmet 12 éven felülieknek ajánlják. Mongóliában, az orosz forradalom idején, egy nomád pásztorfiú anyja útmutatásával útra kel. Az asszony egyetlen ajándékot adhatott neki: egy lovat, amely a kisfiú legjobb barátja lesz. Miután kalandok során a felnőttek a kisfiút könyörtelenül elszakítják mindentől, amit szeret, elindul, hogy megtalálja Szellőt, a lovát. Fantasztikus történetet láthatunk családról, szeretetről, hűségről és hazaszeretetről – ígéri az ajánló.

Jegy és bővebb információ: ITT 

BÁBSZÍNHÁZ

#bobita60

A pécsi Bóbita Bábszínházban, amely idén kereken hatvan éve nyitotta meg kapuit, az utóbbi időben furcsa dolgok történnek… Úgy tűnik, a mesebábok kiléptek a mesékből és önálló életre keltek! Becsatangolják a bábszínház minden zegét-zugát! Mit keres például Kutyus és Cicus a mosókonyhában, a nyuszik miért is nem ülnek a fűben, és létezik, hogy a félelmetes Pókuszhókusz felhörpinti más kávéját és rogyásig püföli valaki laptopját…? Zajlik az élet a bábszínház fala között, kukkantsatok be!

Íme, a YouTube-csatornájuk: ITT 

Wittmann Ildikó