Vissza
  • 2022.05.27
  • Wittmann Ildikó

Húsz friss hír és gyereknapi programkavalkád

Wittmann Ildikó programajánlója.

AKTUÁLIS

Eszter-lánc

MA, május 27-én, 16:30, Eszter-lánc gyereknap a Reformáció Parkban.

Részletek: ITT

Békés gyereknap

Szintén ma lesz a Békés gyereknap a Budakeszi Betűtészta könyvesboltban délután négytől.

Részletek: ITT

Csillagfényből napfénnyé…

Gévai Csilla kiállításnak megnyitója ma délután hatkor kezdődik a Gazdagréti Közösségi Házban, melyet Szekeres Nikoletta nyit meg.

Részletek: ITT

KÖNYV

Turi Lilla új könyve az ünnepi könyvhétre

A Ló címmel jelent meg a napokban Turi Lilla legújabb képeskönyve a Csimota Kiadónál. A könyvben a trójai faló történetét Lilla a ló szemszögéből meséli el, amire eddig még nem volt példa. Kíváncsian várjuk!

A könyvről bővebben: ITT 

Vig Balázs átpördül a hintával

A Móra Könyvkiadó felfrissített, Már tudok olvasni-könyvsorozatának legújabb részét Vig Balázs írta. A könyv címe: Ha átpördül a hinta; azaz olyasvalamit tudhatunk meg, ami – bár sokunknak titkos vágya gyerekkorában – nagyon ritkán történik meg. A könyvet Ritter Ottó illusztrálta.

Részletek: ITT 

A mezítlábas grófnő

Baár Tünde ezzel a címmel írt életrajzi regényt Károlyi Lászlóné Apponyi Franciskáról, aki a XX. század első felében Zebegényben élt, s itt a gyerekek számára létrehozott „Virágegylet Zebegény”-ben varázslatos világot teremtett, sok mesével, a természet és a mozgás, a sport szeretetével.

A Manó Könyvek Új Kedvencek-sorozatában olvasható.

Részletek: ITT

A sünimentő akció

A Levendula és a varázsmacska és az Uborkából szalámi után itt az újabb kötet Mészöly Ágnestől és Takács Viktóriától a Pagony Most én olvasok-sorozatában. Ebben a könyvecskében is a Majdnem nevű kiscica körül forog a történet: egy kis sünt talál, amit meg szeretne menteni, miután megtámadta egy kutya… A sorozat kötetei szisztematikusan épülnek egymásra, de önálló történetként is olvashatók.

Részletek: ITT

Új Gryllus-lapozók a Lampionnál

Félperces mondókák címmel két aranyos lapozó is megjelenik a kicsiknek Gryllus Vilmostól, Megyeri Annamária illusztrációival a Lampion Könyveknél. Macska, mókus, teknős, hangya, veréb, lepke és még sok kedves állat elevenedik meg a könyv lapjain és a kapcsolódó YouTube-csatornán.

Részletek: ITT 

TÁBOR

Képutazók

Szentendrén a GYIK Műhely és a Ferenczy Múzeumi Centrum július 11. és 15. között tartja a Képutazók-tábort, amelyre már lehet jelentkezni. A szervezők minden nap különböző korokat, helyszíneket ismertetnek meg a gyerekekkel, illetve a korra és a helyre jellemző műalkotásokat, stílusokat mutatnak nekik, úgy, hogy közben ők is kipróbálhatják az alkotást. A programot a GYIK Műhely művésztanárai, Menyhért Juci és Tettamanti Ádám vezetik.

Részletek: ITT 

Nyári tábor az Operával!

Az Eiffel Műhelyházban július 4. és 8. között a Magyar Állami Operaház ismét nyári tábort hirdet. A tábor során nemcsak opera- és balettelőadásokat láthatnak a gyerekek, hanem maguk is megismerkedhetnek a kelléktárral, az énekkar, a balettegyüttes, a zenekar munkájával, balettlépéseket, operarészleteket tanulhatnak. A tábort közös előadás zárja. Felső tagozatos gyerekek jelentkezését várják.

Részletek: ITT 

GYEREKNAP

Csupamozi Gyereknap a Puskinban

Május 29-én jobbnál jobb programokkal és filmekkel várják a gyerekeket a Puskin Kuckóban. A filmnézésen kívül lesz animációs játszóház, mozitörténeti körséta, ismerkedni lehet a régi mozifilmes formátumokkal, sőt, lesznek távmozis vetítések is azoknak, akik nem tudnak eljönni. A filmkínálat valóban bőséges; érdemes benézni a Puskin moziba gyereknapon is.

Részletek: ITT 

Gyereknap a Közlekedési Múzeumban

A Közlekedési Múzeumban Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik címmel kiállítás nyílik, amely a Múzeum leendő otthona, az Északi Járműjavító történetét meséli el karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel és fotókkal, plakátokkal. Május 29-én egész nap várják a családokat.

Részletek: ITT 

GyereKert Veszprémben

A számtalan egyéb program mellett a fantasztikus finn író, Timo Parvela Miú és Vau című könyvsorozatából készült bábszínházi változatot is láthatjátok délelőtt tízkor Kolozsi Angéla rendezésében. A Kabóca Bábszínház két tagja, Benkő Zsuzsanna és Miller Patrik szerepel az előadásban.

Részletek: ITT

SZÍNHÁZ

Az ABC-küldetésről mesélnek a gyerekek

A Magyar Színházban, Pál Tibor rendezésében lehetett bekapcsolódni az ABC-küldetés című interaktív előadásba, amelyet Bosnyák Viktória írt. A történet szerint az ábécé betűi felcserélődnek, s emiatt mindenféle kalandba keverednek, a gyerekeknek pedig segíteniük kell, hogy az összes betűt biztonságban hazatereljék. A szeptembertől újrainduló előadásokra már várják az általános iskolák alsó tagozatos tanulóit, az alábbi linken pedig az alkotók és a gyerekek mesélnek az előadásról.

Videó: ITT 

KIÁLLÍTÁS

TeenLab kiállítás – csak egy napra!

Bemutatkozik a TeenLab a Boncsér Orsolya által vezetett első fotótanfolyam első kiállításán, első munkáival a Bálint Házban, csak egyetlen napra, május 31-én, kedden. A többszörösen díjazott fotós, Boncsér Orsolya tavaly jelentette meg kifejezetten gyerekeknek szóló Fotózni jó! című könyvét, ami a HUBBY Az év gyerekkönyve – Az év ismeretterjesztő könyve kategóriában került fel a shortlistre idén. Így tehát izgalmas lesz megnézni a gyerekek munkáit a szerző mentorálásával.

Részletek: ITT 

FILM

Animációs workshop Gödöllőn

Május 28-án és 29-én a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon Gödöllőn a Cinemira filmkészítő workshopokon most stop-motion-technikával készülő animációs filmeket lehet készíteni a természet védelmével kapcsolatos témákban. A szülőket és a gyerekeket is várják hétvégén a gödöllői királyi kastélyba.

Részletek: ITT

ZENE

Kalandra fül!-fesztivál a Budapest Music Centerben

Gazdag és színes programokkal, nem klasszikus mesezenékkel, ütőszenekarba való becsatlakozással és még sok-sok izgalmas és élvezetesnek ígérkező zenei csemegével várják hétvégén, május 28-án és 29-én a gyerekeket és minden érdeklődőt a Budapest Music Centerben, ahol a házigazda az Óbudai Danubia Zenekar lesz.

Részletek: ITT 

A BFZ családi napja

Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Parkban május 28-án, szombaton óránként kezdődő program várja az egész családot, ahol már a következő évadra is lehet jegyeket vásárolni például az Iván mesél című fantasztikus zenei kalandra és egyéb zenei programokra.

Részletek: ITT

Paár Julcsi Nagyegyházán

A Nagyegyházi Sajtmajálison (igen) a PajtaKult keretében Paár Julcsi és a Hangoló Kerekerdő mesekoncertjét lehet látni-hallgatni. A mese szerint egy kisujjamnyi legény, Jancsi az álmait követve nyakába veszi a világot. Bármerre téved, különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján addig, amíg be nem járja az egész Kerekerdőt. A programra a belépés ingyenes.

Részletek: ITT 

CSALÁDI

Japán Napok a K11-ben

Június 3-án és 4-én Japán Kulturális Napokat tartanak a K11 Művészeti és Kulturális Központban. A két napon igazán változatos programokkal várják az érdeklődőket: lesz kimonó- és jukatabemutató, teaceremónia, kalligráfia, japán hangszerbemutató, origami, és japán mesekönyvekkel is megismerkedhetnek a vendégek. A program valóban nagyon gazdag.

Részletek: ITT

 Wittmann Ildikó