Vissza
  • 2023.03.31
  • Bakó Kata

Húsvét, költészet napja… és persze sok-sok nyúl

Bakó Kata programajánlója.

KÖNYVAJÁNLÓ

Anna Taube: Élet a lombok közt

A Babilon Kiadó lapozóit örömmel ajánljuk, mert a legkisebbek első könyvélményei lehetnek. Az ismeretterjesztő szépirodalom izgalmas kategóriájába tartozó újdonság (Anna Taube: Élet a lombok közt) az évszakok és a természet változásáról mesél a kisgyermekeknek, méghozzá egy liliomfa szemszögéből. Az igényes illusztrációkat tartalmazó lapozót Fenyvesi Orsolya fordította.

Bővebben: ITT

Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

A Pagony Kiadó friss, humoros, ugyanakkor fontos témákat is megjelenítő Zseblámpás sorozata a hét éven felülieknek ajánlja ezt a könyvet, amely akár életük első izgalmas regénye lehet. Wéber Anikó nemsokára megjelenő meseregényből kiderül, hogy a csendes, szemlélődő főhősnek, Annának sikerül-e újrateremtenie a munkanélküliség miatt felbomló családi harmóniát, lesz-e bátorsága megoldani a problémákat – Tükörképföldön, ahol minden más egy kicsit. Az Anna Tükörképföldön kötet illusztrátora Horváth Ildikó.

További információk: ITT

Kertész Erzsi: Hat sértett kísértet

A Pagony Kiadó másik közkedvelt olvasás-népszerűsítő sorozata az Abszolút Könyvek. A kiskamaszok számára válogatott regények hiánypótlók a gyermekkönyvek piacán.
Kertész Erzsi legújabb könyve Hat sértett kísértet történetét dolgozza fel, amelybe belefér az időutazás, a nyomozás, sőt, a Szentendrei Skanzen tájegységeit bejárva meglátogathatjátok a regény helyszíneit is. A segítségre szoruló kísértetek rettentő izgalmas kaland- és detektívregényét Orosz Annabella illusztrálta.

Bővebben: ITT

PÁLYÁZATOK

Sínen vagyunk – új könyv és rajzpályázat könyvbemutatóval

Könyvbemutató
Kovács Tamás György – Szinvai Dániel: A villamos – A remíztől a hurokvágányig

A Pagony Kiadó legújabb ismeretterjesztő kiadványát Kovács Tamás Györgynek köszönhetitek, aki frissen megjelent A villamos – A remíztől a hurokvágányig című könyvével a kötöttpályás közlekedés rajongóit bűvöli el. A villamosok régi és új szerelmesei a világ villamosvonalairól tudhatnak meg számtalan izgalmas tényt, ráadásul Szinvai Dániel részletes rajzai láttán olyan érzése lehet az olvasónak, mintha ő maga is a lisszaboni, a hannoveri vagy akár a budapesti villamoson utazna.
A kötet bemutatója áprilisban lesz. A Lóvasút és a Pagony közös családi délelőttjén találkozhattok a szerzőkkel, közösen kidíszíthetitek a Pagony villamosát, s kihirdetik a Rajzold le álmaid villamosát! címen meghirdetett rajzpályázat győzteseit is (ld. alább)!

Budapest, Lóvasút; április 22. szombat, 10.00–12.00 
A könyvről és a bemutatóról bővebben: ITT és ITT

Rajzold le álmaid villamosát! – rajzpályázat a Pagonynál

Kovács Tamás György és Szinvai Dániel imént ajánlott könyvéhez a kötet kiadója, a Pagony rajzpályázatot is hirdet Rajzold le álmaid villamosát! címmel.
A pályázók köre: minden villamosrajongó, életkor és jelige megadásával!
A feladat: rajzoljátok le álmaitok villamosát, és az elkészült képet töltsétek fel ide.
Fontos, hogy használjátok az #álmaimvillamosa hashtaget!

További információk: ITT

NYULAK MINDEN MENNYISÉGBEN

Húsvéti kézműves-foglalkozás Nyúl Péterrel

A FSZEK Ugocsa utcai könyvtárában Nyúl Péterrel közösen készülhettek a húsvéti ünnepekre. A szervezők azt ígérik, hogy megtanulhatjátok, miként lehet tojástartóból elkészíteni magát Nyúl Pétert, de lesz nyuszis és húsvéti színező is.
Reméljük, hogy a kézműveskedni nem rest kis kezek a jól végzett munka után leemelnek néhány Nyúl Péter-könyvet a könyvtár polcairól, hogy kikölcsönözve otthon is lapozgathassák. A kézműves-foglalkozás ingyenes, de regisztrációköteles.

Budapest, FSZEK Ugocsa utcai könyvtár; április 1 szombat, 10.00–12.00
További információk: ITT

Margery Williams: A bársony nyuszi, avagy a játékok életre kelnek – hanganyaggal

A Cerkabella Könyvkiadó legfrissebb kiadványa a Mesepogácsa sorozatban jelent meg. Margery Williams legsikeresebb könyve (A bársony nyuszi, avagy a játékok életre kelnek) egy családtaggá váló nyuszi történetén keresztül idézi fel gyermekkorunk kedvenc játékait. A kötet fordítója László Noémi, illusztrátora Keszeg Ágnes. A könyvön található QR-kódot leolvasva Huzella Júlia előadásában meg is hallgathatjátok a mesét.

További részletek: ITT

PETŐFI 200

Verses Ház a Főtéren – Költészet napja Gödöllőn

Az újra látogatható Gödöllői Városi Könyvtár egész napos eseménnyel ünnepli a Költészet napját – és Petőfit is. Az izgalmasnak és merésznek ígérkező program Szavalókórus Flashmobbal nyit Győri Krisztina vezetésével, de lesz „Rabok legyünk vagy szabadok?” címmel szabadulószoba is, emellett kipróbálhatjátok az időmértékes ugróiskolát, írhattok emojiverset, megnézhetitek, milyenek a bajszos költők, s tesztelhetitek, melyik Petőfi-költeményt tudjátok fejből. A rendezvényt Gémesi György polgármester nyitja meg.

Gödöllő, Főtér; április 12. szerda, 9.00–16.00
Bővebben: ITT

Felül a gálya – a Holdongolf projekt előadása

A Holdongolf projekt márciusi nagy sikerű RS9 Színház-béli előadását most az is megnézheti, aki a telt házas produkcióról valamiért lemaradt.
A formáció tagjai, Petruska András (a hazai könnyűzenei élet gitárvirtuóza), Bíró Szabolcs – Maszkura (a Maszkura és a Tücsökraj zenekar emblematikus tagja), Kathy Zsolt (színházi rendező, forgatókönyvíró, az RS9 színház színésze) Petőfi Sándor ma is aktuális forradalmi költészetét verselő dalok és daloló versek
, valamint izgalmas összekötő szövegek segítségével teszik a mai kor gyermekei számára is befogadhatóvá.

Budapest, RS9 Színház; április 15. szombat, 19.00
További információk: ITT

Fölszedtem sátorfám – Rendhagyó képregény gimnazistáktól gimnazistáknak

Különleges képregény-bemutatónak ad otthont a Békés Megyei Könyvtár. A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium grafika szakos tanulói által készített képregény egy Petőfi Sándorhoz köthető Békés vármegyei anekdotát gondol újra: a gyerekek egy házi feladat kapcsán időkaput találnak a Pilvax Kávéházban, melyen áthaladva 1848 márciusában találják magukat… Hogy mi történik velük – és Petőfivel –, kiderül, ha fellapozzátok a Novák Hanga grafikusművész, illusztrátor segítségével megalkotott rendhagyó kiadványt.

Békéscsaba, Békés Megyei Könyvtár; április 15. szombat, 15.00
Bővebben: ITT

Margócsy István: Petőfi 200 – Kepes Irodalmi Est

Az egri Kepes Intézet estjei mindig a hitelességet és a minőséget közvetítik a jelenlévők számára. Most is ilyen eseményt ajánlunk, méghozzá a Petőfi Emlékév alkalmából.
Petőfi Sándor életművét ennyi év távlatából megítélni, összefoglalni nem könnyű feladat. Margócsy István irodalomtörténész most arra vállalkozott, hogy áttekintse Petőfi irodalmi, irodalomtörténeti recepcióját a kezdetektől (Eötvös József, Erdélyi János stb.) egészen a 20. század végéig. Margócsy István beszélgetőtársa Molnár Ferenc lesz.

Eger, Kortárs Művészeti Központ – Kepes Intézet; április 4. kedd, 18.00–09.30
Bővebben: ITT

PEDAGÓGUSOKNAK ÉS KÖNYVTÁROSOKNAK AJÁNLJUK

Biblioterápia – szakmai továbbképzés Szentendrén

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár és a Biblioterápiás Társaság közös szervezésében biblioterápiás szakmai továbbképzés indul, főként könyvtárosok részére. A szentendrei modellként is ismert módszert bemutató 60 órás engedélyezett tanfolyam célja, hogy könyvtári környezetben bemutassa a fejlesztő biblioterápiát mint preventív mentális, egészségmegőrző, személyiségfejlesztő, ön- és közösségépítő eljárást.

Jelentkezési határidő: április 11.

Szentendre, Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár; első oktatási nap: április 19.
Bővebb információ és jelentkezés: ITT

Mesejáró térképes workshop Pécsett

Tátrai Vanda és a Farkaskő Egyesület Mesejáró térképes műhelyein a meseterápia kedvelői és művelői a mesejáró térkép eszközeivel ismerkedhetnek meg. Az óvodai nevelés és az iskolai oktatás során is alkalmazható módszert a pedagógusoknak is jó szívvel ajánljuk, hiszen közösségépítő hatásán túl fejleszti a fantáziát, hozzájárul az önismeret kialakulásához.
A gyorsan betelő műhely áprilisban Pécsett lesz, a nyári időszakban pedig táborokra is lehet jelentkezni.

Pécs, KonTaktus készségfejlesztő pont;
április 29. szombat, 10.00 – április 30. vasárnap, 14.00

További információk, regisztráció: ITT

Bakó Kata