Vissza
  • 2022.01.21
  • Wittmann Ildikó

Gyerekprogramok a magyar kultúra napjának tiszteletére

Wittmann Ildikó programajánlója.

Múzeummaraton Szentendrén

A magyar kultúra napja alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum Múzeummaratont szervez változatos programokkal január 22-én, szombaton. Egész nap ingyenes tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket. Családok figyelmébe ajánljuk a 11 órakor kezdődő Kincskeresés, kaland, tudomány – Közösségi régészeti projektek Pest megyében című programot, melynek helyszíne a Ferenczy Múzeum, Kossuth L. u. 5. lesz.

Bővebb információ: ITT 

Ingyenes a belépés a Mesemúzeumba!

Január 22. a magyar kultúra napja. Ez alkalomból ingyenes belépéssel várjuk látogatóinkat, a szokott nyitvatartással 10–17 óráig – olvastuk a Mesemúzeum oldalán. Érdemes felkerekedni szombaton!

Részletek: ITT 

Homokanimáció a magyar kultúra napjára

Végh Lajos homokanimációja a magyar költészet válogatott kincseinek hatására született.

Kaland, játék, régészet

A Budapesti Történeti Múzeumba várják a családokat szombaton.

„Készen állsz egy izgalmas utazásra? Gyere el a családi napunkra! Hallgass meg egy érdekes előadást a régészetről, majd próbáld ki kalandfüzetünket, amelyben egy középkori ember bőrébe bújva teljesíthetsz feladatokat, küldetéseket!

Három történet eseményei mentén, három középkori karakter életútját, felemelkedését követve bebarangolhatod a középkori királyi palota tereit.

Csak az út végén derül ki, hogy mivé váltál. Alkotó kedvű látogatóink kézműves-foglalkozáson is részt vehetnek” – írják a szervezők.

Részletek és a részvétel feltételei: ITT

Diavetítés az Ugocsa Könyvtárban

2022. 01. 22-én, szombaton 11 órától diavetítés lesz a FSZEK Ugocsa utcai gyermekkönyvtárban, ahol többek között A didergő király című mesével is találkozhattok.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztrációkat a fszek1201@fszek.hu címen várják a könyvtárosok.

Részletek: ITT 

Egyéb programok

FILM

A vándorló palota a Bemben

Hajao Mijazaki animációs kultfilmje vasárnap 17 órakor lesz látható a Bem mozi műsorán. A különös történet megannyi elgondolkodtató fordulattal szolgálhat a felnőtteknek is… Sophie dolgos hétköznapjai az édesapjától örökölt kalapboltban telnek. Fiatal korához képest csak ritkán engedheti meg magának, hogy a közeli városba menjen egy kicsit szórakozni; ám egyik kiruccanása alkalmával találkozik Howllal, az elképesztően sármos varázslóval. Kapcsolatukat félreértve az irigy Puszta boszorkánya rettenetes átokkal sújtva Sophie-t: kilencvenéves öregasszonnyá változtatja. Aki még nem látta a filmet, életkortól függetlenül feltétlenül nézze meg!

Részletek a vetítésről: ITT 

Megjelent a Csongor és Tünde első teasere

„Ördögség címmel hozta nyilvánosságra a készítő Cinemon Entretainment a készülő film egy részletét. Mint ismeretes, Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színművének animációs filmváltozata Dargay Attila szívügye volt. Dargay Attilának, a Lúdas Matyi, a Vuk és többek között a Szaffi alkotójának ötven évvel ezelőtti álma valósul meg azzal, hogy elkészül Vörösmarty Mihály klasszikusának, a Csongor és Tündének mozifilm-adaptációja. A feldolgozás a hetvenes években akadályokba ütközött, ezért az ötlet a fiókban maradt. A nagyszabású tervet a Cinemon Entertainment alkotócsapata élesztette fel, akik Dargay figuraterveit és teljes képes forgatókönyvét felhasználják a készülő mozifilmhez.

Az időtlen költeményből Henrik Irén, Dargay Attila alkotótársa részvételével készül a mozifilm, aki a Cinemon stúdióra bízta a megvalósítást. Az alkotók arra vállalkoznak, hogy Dargay szellemiségét követve szólítsák meg a mai közönséget, elsősorban a gyerekeket” – olvastuk a Nemzeti Filmintézet oldalán.

Schwehtje Mihály filmjét ajánlja a Tilos az Á Könyvek

Méghozzá abból az apropóból, hogy hamarosan megjelenik náluk első ifjúsági regénye. Az eddig filmrendezőként ismert alkotó mozija, a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod szintén nagyon aktuális problémákat mutat be a fiatal felnőttek életéből.

Ajánló: ITT 

KÖNYVTÁR

Családi meseest Szekszárdon

„Szeretettel várunk mindenkit 2022. január 24-én, hétfőn az idei év első Családi Meseestjére a Gyermekkönyvtárba! Vendégünk lesz Siklósi Mónika, majd egy papírszínházi mese után egy kis jegesmacit öltöztetünk fel, hogy meg ne fázzon ebben a hidegben.

Regisztrálni a gyerekkonyvtar@gmail.com címen vagy a 74/312-209-es telefonszámon lehet” – adták hírül a szekszárdi könyvtárosok.

Ajánljuk minden környékbeli család figyelmébe!

Részletek: ITT

Az oroszok már a gyöngyösi könyvtárban vannak

Aki még nem látta, feltétlenül nézze meg a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár könyvtárosainak az orosz irodalomról szóló gengszterrap-paródiáját. Kell-e többet mondanunk? Jöjjön a klip (és persze érdemes feliratkozni a Könyvtári Hírmondó című YouTube-csatornájára, hiszen még számos olvasás-népszerűsítő videó vár mindenkit.  

FOLYÓIRAT

Gyermekirodalmi rovat indult a Tempevölgyben

A Tempevölgy Online új rovatában a 2021-es Év Gyerekkönyve-díjat elnyert könyvek kerülnek terítékre. Felkértek hét tehetséges pályakezdő kritikust, hogy írjanak a hét díjazott alkotásról.

Kiss Ottó A bátyám öccse című verseskötetéért a 6–12 éves korosztály kategóriában nyerte el az Év Gyerekkönyvírója-díjat. A kötetről Mayer Zsófia írt kritikát, amely ITT olvasható.

KÉZMŰVES

Mesés-kézműves programsorozat a kispesti Üllői úti Könyvtárban

„Manófaktúráinkon idén Föld körüli útra indulunk sok mesével, kézműveskedéssel és játékkal” – írják a FSZEK Üllői Úti Könyvtárának dolgozói. – „Útitársunk lesz Szilvi, a kétfülű mesemondó is, aki jobbnál jobb mesékkel segíti hosszú vándorutunkat. A programsorozat pénteken, január 21-én folytatódik, be lehet kapcsolódni!”

Várják a gyerekeket 17 órától.

Részletek: ITT

Wittmann Ildikó