Vissza
  • 2021.10.22
  • Wittmann Ildikó

Friss könyvek, kiállítások, mesepályázatok és gyerekszínházi bemutatók

14 fontos esemény a gyerekirodalom környékéről

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

55 × Ady

Ezzel a címmel jelenik meg Grela Alexandra könyve, amelyben válogatott Ady Endre-verseket illusztrált. A kötet a debreceni Déry Múzeum gondozásában lát napvilágot, és október 22-én, pénteken este kor mutatják be a Tér-Kép Galériában, ahol jelenleg Alexandra kiállítása látható. A könyvet dr. Lakner Lajos irodalomtörténész, a kötet szerkesztője mutatja be. Az illusztrátorral Révész Emese művészettörténész beszélget.

Részletek: ITT 

Azóta őzike

Ezzel a címmel jelenik meg Krusovszky Dénes új gyerekverskötete, amelyhez Baranyai (b) András készített illusztrációkat. A Magvetőnél megjelenő könyv fülszövegén ezt olvassuk: „Krusovszky Dénes gyerekverseiben maguk a gyerekek beszélnek: természetesen és játékosan. Legyen a téma akár az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét: minden versben van egy meglepő szempont, amit észrevenni csak a gyerekek és a költők képesek.”

Bővebben: ITT 

A varázsmag szövetsége

Nyirő Mária első kalandregénye, A varázsmag szövetsége is megjelenés előtt áll.

A regény főhőse, Füzesi Dóri egy átlagos negyedik osztályos kislány. Legalábbis ezt hiszi magáról. Ám akarata ellenére egyik pillanatról a másikra egy varázslatos világban találja magát, ahol új barátokra lel. Velük együtt megannyi próba elé állítja a közös feladat, Varázsfölde megmentése. Dóri a különleges utazás végén pedig nem csupán emlékeket visz haza magával…

A könyv nemcsak a gyerekeket kápráztatja el, hanem segítséget nyújt a szülőknek és a pedagógusoknak is, hogy a közös olvasást milyen beszélgetésekkel tudják még színesebbé, izgalmasabbá tenni.

A Manó Könyvek gondozásában napvilágot látó kötetről bővebben: ITT olvashattok

KÖNYVTÁR

Ezen a héten kezdődik a Közelítés!

A Könyvtárostanárok Egyesületétől kaptuk a hírt:

„Csütörtökön Szegedről, pénteken Debrecenből jelentkeznek be a kollégák és az iskolai könyvtár olvasói.

Kérjük, figyeljék a KTEiskolaikonyvtar YouTube-csatornát.

A LINK a csatornához

A csatornán sok remek könyvtárszakmai, és az érdeklődők számára is érdekes beszélgetés és anyag található, érdemes feliratkozni rá.

Persze ne feledjük: most van épp az iskolai könyvtárak világhónapja, figyeljünk oda munkájukra!

KIÁLLÍTÁS

MOME IMAGE PRO – az első évfolyam

A MOME Image Pro két féléves illusztrációs tanfolyam 2020 őszén indult a MOME Tervezőgrafika MA szak és a MOME OPEN szervezésében. A képzés záróeseményére a Budapesti Illusztrációs Fesztivál keretében kerül sor. Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Master épület, Auditórium.

Október 22. péntek, 17.00–19.00: A tanfolyam résztvevőinek záróprezentációi; 19.00–20.00: Tanúsítványok átadása, kiállításmegnyitó és állófogadás.

A kiállításon megtekinthetők a résztvevők tanfolyamon készült munkái. Csendes Nóra, Cseszneg Gyöngyvér, Gaal Zsuzsanna, Jásdi Júlia, Németh András, Povázsai Nelli, Szax Berill, Szinvai Dániel és Takács Viktória állítják ki a munkáikat.

A kiállítást Vargha Balázs egyetemi docens, a MOME Média Intézetének igazgatója nyitja meg.

Részletek: ITT 

DÍJ

Német gyermekirodalmi díj élőben

Zajlik épp, ha a megszokottól picit csöndesebben is, a frankfurti könyvvásár, amelynek hagyományai szerint többek között ünnepélyes keretek között kiosztják a német gyermekirodalmi díjat.

A rangos eseményt élőben lehet követni október 22-én, pénteken 17.30-tól.

Érdemes beállítani az emlékeztetőt ITT 

Merítés-díjas a Fekete nyár

A Tilos az Á gondozásában jelent meg korábban Mészöly Ágnes Fekete nyár című ifjúsági regénye.

A könyv remek stílusérzékkel megragadott kamasztörténet, amelyben van szerelem, nyár, anime, élet, halál…

2021-ben a Moly.hu könyves közösség Merítés-díjának bronzérmese lett, amihez gratulálunk Áginak és a kiadónak! 

ITT találtuk a hírt

ITT pedig megnézhetitek azt a Meseterasz-adásunkat, amelyben szakértőnk erről kötetről beszélgettek

Bingaminga a Fehér Hollók között

Gratulálunk Takács Marinak, aki a Bingaminga és a babkák című könyvével bekerült a müncheni Nemzetközi Gyerekkönyvtár évenkénti rangos gyermekirodalmi válogatásába, a White Ravensbe!

A könyv a Csimota Kiadónál jelent meg, az első részt eddig két további kötet követte Bingaminga varázslóval, és ezúttal a gyönyörű kivitelezésű illusztrációk mellett Mari szerzőként is jegyzi a köteteket. Szívből gratulálunk Marinak!

A hírt ITT olvastuk

Bővebben az idei White Ravensről: ITT

SZÍNHÁZ

Holtverseny a Jurányiban

Totth Benedek néhány éve megjelent nagy sikerű, felkavaró, kamasz szereplőket mozgató regénye, a Holtverseny színházi adaptációja látható a Jurányiban október 30-án, szombaton, 19 órától. Ahogyan a könyvet, úgy az előadást is 16 éven felülieknek ajánljuk, nekik viszont nagyon.

A címszerepet – az elbeszélőt és általa az összes szereplőt – Katona Péter Dániel alakítja, az előadást Kovács Máté rendezte.

Részletek: ITT

Kisrigók a Bábszínházban

Paulon Viktória, aki maga is nevelőszülő, írta meg a Kisrigók történetét, amely először könyvalakban jelent meg a Pagony gondozásában, majd a Budapest Bábszínház készített belőle bábelőadást, amelyet október 30-án, 31-én, valamint novemberi és decemberi időpontokban lehet látni. És hogy kicsodák a kisrigók? Három élettel, szeretettel teli testvér, akik, bár állami gondozásban élnek, és jóformán semmijük nincs, tudják, hogy összetartoznak. A szívet melengető történetet a készítők hatéves kortól ajánlják.

Bővebben: ITT 

Bábmozgató a Bábszínházban

Már most érdemes jelentkezni, mert rohamosan telnek be a helyek a november 5-én tartandó bábmozgató alkotói programra a Budapest Bábszínházban. November 4. és november 8. az első alkalom.

„2021 novemberétől két új bábos alkotóműhelyt indítunk útjára 6–8 éveseknek és 14–18 éveseknek.

Ha érdekel a bábszínházcsinálás, ha hiszel a tárgyak titkos életében, ha szeretsz közösségben lenni, alkotni, akkor várunk téged is sok szeretettel a Mozgató alkotói műhelyeiben

A kisebbek hetente, a nagyobbak kéthetente ismerkednek a bábokkal, a színházzal.

További fontos részletek: ITT 

PÁLYÁZAT

Elindult a TETT Mesepályázat!

Elindult, és november 3-ig tart a TETT mesepályázat! Hogy mi a TETT?

Egy olyan meseíró pályázat, melynek célja, hogy segítse megszerettetni a diákokkal a természettudományokat, elsajátítani a tudományok műveléséhez elengedhetetlenül szükséges íráskészséget, a kreatív és egyben precíz gondolkodás alapjait, fejlessze a képzeletüket és a kreativitásukat.

„Olyan érdekes és tanulságos történeteket várunk, amelyek fel vannak ruházva természettudományos vonatkozásokkal. A zsűri értékeli többek között azt, hogy a műben hogyan és milyen mértékben kapcsolódik össze a természettudományos tartalom a meseszerűséggel, az írói készséget, a képzeletgazdagságot és a történetfejlődést” – olvastuk a kiírásban

Részletek: ITT 

Mesék az aszúszemről

A Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajKalauz meseíró-pályázatot hirdet két korcsoportban, az általános és a középiskolás korosztály számára, melynek témája a világörökségi borvidék egyik legfőbb természeti és kulturális kincsének, az aszúszemnek a születése. Egy mese, amely elmeséli a borvidéki kultúrtáj különleges csodáját, a beaszúsodott szőlőszem kialakulását a ködös hegyaljai dűlőkben, ahol vadregényes folyók találkoznak, és ahol különleges helyi szőlőfajták és egy gomba (botritisz) összefonódásával végül olyan mézédes gyümölcs születik, melyből a helyi termelők „nektárt csepegtetnek” immár legalább 450 éve (1571-ben említik először az aszúszőlőbort Garai Máté örökösödési levelében).

Pályázni lehet bármilyen stílusú magyar nyelven írt mesével, melyben a képzelőerő, a valóság és a mesélés egyaránt teret kaphat. Legfontosabb az érthető, mégis szórakoztató, izgalmas végeredmény!

Beküldési határidő: 2021. december 1.

További információk: ITT 

KÖNYVESBOLT

Az Olvasás Éjszakája a Kisgombosban

Október 22-én, pénteken a biatorbágyi Kisgombos Mesebolt 18 órától 22 óráig tart nyitva, szuper programokkal, és a múlt héten már ajánlott Silent Book-kiállítással a padláson. „Régóta szemezel a bolttal, de munka után esélytelen, hogy ideérj? Most nem kell szaladnod, 22 óráig nyitva leszünk!” – ajánlják, és mi is szívből ajánljuk ezt a mesés helyet.

Minden részlet megtalálható az eseményről: ITT 

Wittmann Ildikó