Vissza
  • 2023.05.19
  • Bakó Kata

Filmfesztiváltól a könyvhétig

Bakó Kata programajánlója.

Könyvbemutató

Diana Soto: Kitka Bence Balatonalján és Viola Szandra: A Világfa kilenc ága – Hajnal öröksége

A Scolar Kiadó kettős könyvbemutatóra hív benneteket. 
Viola Szandra fantasyregényében a kamaszvilág és az ősi mitológia elemei keverednek, az olvasók pedig izgulhatnak, hogy sikerül-e megmenteni a Világfát és a természet harmóniáját.

A másik könyv egy regénysorozat első része: Diana Soto Kitka Bence Balatonalján című kötete (a Helka- és a Rév Fülöp-trilógiák után) egy újabb balatoni mondavilágot tár elétek; ebben Radványi Maja, a kötet illusztrátora is segít. Mindkét könyvújdonság a Scolar Kiadó gondozásában jelenik meg, és a kiskamaszok kedvelt nyári olvasmánya lehet.
A program házigazdája és moderátora Majoros Nóra lesz. 

Budapest, Scolar Könyvesbolt; május 20. szombat, 18.30
További részletek: ITT

Szerző a pult mögött – Schmal Róza

A BookUp Könyvesboltban a Lampion Könyvek szerzői a most induló Szerző a pult mögött eseménysorozat keretében várják köteteik rajongóit. A sorozatindító alkalom gazdája Schmal Róza lesz, aki ezen az eseményen dedikálja Nagy folyók haragja című fantasytrilógiájának befejező kötetét (A Dalam könyve). Menjetek el, és beszélgessetek vele – többek között a Nagy folyók haragjáról, A Dalam könyvéről!

Budapest, BookUp Könyvesbolt; május 22. hétfő, 17.00–18.00
További részletek: ITT  

KI A SZABADBA!

Felfedező Gyerekerdő – Májusi pikniksorozat

A Gyerekerdő Fejlesztő májusi szabadtéri programjainak hívószava a piknik. A hónap utolsó erdei sétáján gyereknapi piknik vár minden kicsit és nagyot.

Budapest, Kamaraerdő; május 27. szombat, 9.00–12.00
A részletes programot megtaláljátok: ITT 

Nyári Pagonyfeszt a Kristályban

A Pagony most a Margitszigeten várja a jóféle kalandok és az igényes gyermek- és ifjúsági irodalom szerelmeseit. A kinti és benti programok elképesztően gazdagok, válasszátok ki ti, melyik esemény mellett teszitek le a voksotokat. Lesz koncert, alkotóműhely, Vándortoll-díjátadó, színjáték, tombola… Egy biztos, jó, ha visztek magatokkal egy táskát is, mert számtalan új könyvet vihettek haza:
* Czernák Eszter – Rátkai Kornél: Sárkánysuli – A második félév
* Dániel András: Mindenki mászkál
* Mrena Julianna – Szert-Szabó Dorottya: Harusnya, a fél pár zokni
* Rádai Andrea – Sipos Fanni: Rókazsolt a Margitszigeten
* Tasi Katalin – Szimonidesz Hajnalka: Lányka, tükörben (Az Év Gyerekkönyve 2022 jelölt)
* Vadadi Adrienn – Egri Mónika: Kicsimackó és Málnamaci

Délután háromkor pedig a tízéves Időfutár-sorozat alkotói, valamint egy színházi performansz is vár benneteket Kovács Kata Millával, Péterfy Borival és Tasnádi Bencével.
Szóval kalandra fel, vár a Pagony a Margitszigeten!

Budapest, Margitsziget, Kristály Színtér; május 27. szombat, 10.00–19.00
A teljes programot megtaláljátok: ITT

ALKOTÓMŰHELY

Lányka, tükörben – Kreatív műhely anyáknak, nagymamáknak és lánykáknak

Tasi Kata, a Lányka, tükörben című kötet szerzője szeretettel vár minden kislányt, nagylányt, anyukát és nagymamát, hogy egy vidámnak ígérkező kreatív műhely keretében közösen készíthessék el a résztvevők női ági családfáját, de azt ígérik, hogy lesz mese és zene is.
Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Menjetek el!

Budapest, Frankel Pagony; május 20. szombat, 15.00
Bővebb információk: ITT

FRISS KÖNYVEK

Várszegi Adél: A papagáj, akit Péntek Tizenharmadikának hívtak

A Csimota Kiadó jóvoltából újabb fergeteges humorú kisregény lát napvilágot. A ló, aki zebra volt című kötet után most Péntek Tizenharmadikával, a babonás papagájjal ismerkedhetnek meg a hét éven felüli olvasók. Várszegi Adél szövegei és Jásdi Juli karikatúrákra emlékeztető illusztrációi garantálják az élményteli olvasást, a friss olvasóknak pedig különösen ajánlott!

További részletek: ITT

Zalka Csenge Virág: Nagyvárosi népmesék

Május 18-án jelent meg Zalka Csenge Virág legújabb meseválogatása. A gyűjtemény olyan népmeséket tartalmaz, amelyek a városi gyerekek számára felismerhető, mindennapi dolgokhoz kötődnek, s a szerző a kötet végén még játékötletekkel is megörvendezteti olvasóit. A Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetet Orosz Annabella léleksimogató illusztrációi teszik varázslatossá.

További információk a kötetről: ITT

Berg Judit: Lengemesék – Nádtengeri nyár

Berg Judit Lengemesék-sorozatában nyáron is folytatódnak a kalandok. Ezért aki most ismeri meg Füttyös Vilkóék kalandjait, örvendezhet, mert jön a sorozat második kötete – Takács Viktória friss illusztrációival. A Lampion Könyvek új mesekönyvét hamarosan kézbe is vehetitek! 

A kötetről bővebben: ITT

Antanténusz – Mondókák, tréfás versek óvodásoknak

A Móra Könyvkiadó összeállításában a legismertebb magyar népi mondókák mellett klasszikus magyar költők versei is helyet kaptak. Az óvodásoknak szóló válogatás felújított kiadásához Bogdán Viktória készített hangulatos illusztrációkat.

További információk: ITT

Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás

Ruff Orsolya május végén megjelenő kötete egy igazi krimibe repíti olvasóit. A viktoriánus Londonban játszódó kalandregény főhősét, a bátor, kalandvágyó Mimit valóságos személy inspirálta, mégpedig báró Orczy Emma, A vörös Pimpernel írója. Igazi nyári olvasmánynak ígérkezik, ne hagyjátok ki!

Bővebb információk: ITT  

KÖNYVTÁRI PROGRAM

Muzsikáló olvasók – kreatív meseműhely a Sárkányos Gyerekkönyvtárban

Egy kiállítás képei címmel kreatív meseműhely lesz a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtárban. A szombat délelőtti programon Mimó kártyajátékok, hangolt csengettyűk várják az alkotásra nem rest kiskamaszokat, de lesz vetítés és kollázskészítés is.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Budapest, FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár; május 20. szombat, 11.00–13.00
További információk: ITT 

KONFERENCIÁK

III. Csokonai Színházpedagógiai és Színházi Nevelési Konferencia
Fókuszban: első szerelem

A III. Csokonai Színházpedagógiai és Színházi Nevelési Konferencia az Interreg-ROHU-446 projekt keretében megvalósuló rendezvény. A kétnapos tanácskozás célja, hogy kerekasztal-beszélgetések, workshopok és egy részvételi színházi előadás segítségével, gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szakemberek bevonásával lehetőséget adjon az első szerelem, illetve az intimitás témájának bemutatására, megbeszélésére, a szexuális neveléssel kapcsolatos kérdések közös megvitatására.
A konferencián való részvétel ingyenes, a workshopokra és a színházi előadásra előzetes regisztrációval jelentkezhettek. 

Debrecen, Csokonai Fórum; május 18. csütörtök 11.00 – május 20. szombat, 14.00
Bővebb információk: ITT

„Kortársunk? Petőfi” – a Magyar Irodalomtörténeti Társaság konferenciája

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Budapesti Tagozata konferenciát rendez a Petőfi-emlékév alkalmából. A Petőfi utóéletét, munkáinak közép- és felsőoktatásbeli taníthatóságát, illetve műveinek lehetséges értelmezési és elemzési módszereit bemutató konferencián többek között Margócsy István irodalomtörténész (ELTE BTK), Arató László (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Magyartanárok Egyesülete), Kukorelly Endre író, költő vagy Molnár Gábor Tamás (ELTE BTK) előadását hallgathatjátok meg.
A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A programot középiskolai magyartanároknak és tanárjelölt hallgatóknak ajánljuk. 

Budapest, ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziuma; május 20. szombat, 10.00
A konferencia teljes programját megtaláljátok: ITT

2º Seminario – „IBBY IBEROAMERICANO de Literatura Infantil y Juvenil”
Spanyol nyelvű gyermekirodalmi szeminárium

Az IBBY Latinoamérica y el Caribe szekciója kétnapos online szemináriumot tartott a spanyol és portugál nyelvterületek gyermek- és ifjúsági irodalmáról. A május 16-án és 17-én zajló diskurzusokat ti is visszanézhetitek. Jó szívvel ajánljuk tanárok, könyvtárosok, írók, illusztrátorok és kiadók, illetve mindenki más figyelmébe is, aki érdeklődik a téma iránt. A videók spanyol nyelven és felirattal érhetők el.

A szeminárium teljes programja megtalálható: ITT Az első nap és második nap beszélgetéseit eléritek: ITT és ITT

MOZI, FILM

Ternovszky Béla: Macskafogó (1986)

Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska…” Nem, nem őrültünk meg, csak nagy örömmel idézzük Ternovszky Béla zseniális animációs filmjének, a Macskafogónak szállóigévé vált sorait… Aki esetleg nem tudná, hogy a film melyik jelenetében és kitől hangzik el a fent idézett jelszó, az menjen el a Cirko-Gejzírbe, a mert most szombaton vetítik a Picirkó elnevezésű gyerekeknek szóló programsorozatban. Aki pedig tudja, az azért menjen el, hogy újra átélhesse ezt a remekbe szabott animációs akcióvígjátékot.

Budapest, Cirko-Gejzír; május 20. szombat, 14.00
Részletek: ITT

Magyar Mozgókép Fesztivál – 2023

Június elején a filmeké lesz a főszerep Veszprémben és a Balatonnál. A három városban és több helyszínen zajló Magyar Mozgókép Fesztiválon animációs filmek és filmsorozatok is helyet kaptak: Bogyó és Babóca – Hónapok meséi, a Kuflik, a Kecskemétfilm Cigánymesék-sorozatának epizódja, Rófusz Ferenc és Dániel András alkotása, az Egy év Hoppifalván vagy Jankovics Marcell utolsó nagy vállalkozása, a Toldi, és újra megnézhető a frissen bemutatott Kojot négy lelke is.
Ugyanakkor a moziklasszikusok kategóriájában is találtok jónéhány „alapművet”:
A helység kalapácsa (Rendezte Zsurzs Éva, 1965) a középiskolások kedvence lehet, az előbb méltatott Macskafogó (Ternovszky Béla, 1986) pedig minden korosztályt megnevettet.
Szóval ne késlekedjetek, menjetek Veszprémbe, Balatonfüredre vagy Balatonalmádiba!

Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi; június 7. szerda – június 10. szombat
A részletes programot és a helyszíneket megtaláljátok: ITT és ITT

DÍJÁTADÓ

Az Év Gyerekkönyve Díj 2023 – Díjátadó ünnepség

A hazai legrangosabb gyermekirodalmi könyves díjat hagyományosan az Ünnepi Könyvhéten adják át, és így lesz ez idén is. A HUBBY által alapított és a Libri által támogatott díj kategóriagyőzteseit június 10-én, szombaton, 18.30-kor hirdetik ki a Vigadó téri színpadnál. Gyertek el, és ünnepeljük együtt a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalmat!

Budapest, 94. – Vigadó téri színpad; június 10. szombat, 18.30
A díjátadó hírét megtaláljátok: ITT

Átadták a Látványtér 2023 szakmai díjait

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT) Látványtér 2023 című kiállításának záróakkordjaként átadták Az Év Díszlettervezője, Az Év Jelmeztervezője, valamint Az Év Bábtervezője 2023 szakmai díjakat. A kiállításnak otthont adó FUGA – Budapesti Építészeti Központban tartott díjátadón nemcsak a 2023-ban, hanem az elmúlt két évben díjazott alkotók is jelen voltak: a járványhelyzet miatt most nyílt lehetőség a személyes díjátadóra.
Az idei díjazottak: Horváth Jenny (Az Év Díszlettervezője), Tihanyi Ildi (Az Év Jelmeztervezője) és Hoffer Károly (Az Év Bábtervezője).
A szakmai díjakat Kocsis Rozi bábművész, a Vaskakas Bábszínház igazgatója adta át.
Minden díjazottnak szívből gratulálunk!

A korábbi évek díjazottjait megismerhetitek: ITT

KIÁLLÍTÁS

MINDEN BÁB! – A Budapest Bábszínház kulisszatitkai
Letölthető a kiállítási katalógus

A Deák17 Galériában még egy hétig megnézhetitek a Budapest Bábszínház izgalmas kiállítását Minden báb! címmel (a megnyitóról ITT adtunk hírt). A tárlat mellé a rendezők katalógust is szerkesztettek (ahogy illik), és sokatok örömére letölthető formában közre is adják, hogy mindenki láthassa és érezze: minden báb!

Budapest, Deák17 Galéria; látogatható május 27-ig nyitvatartási időben
A katalógust megtaláljátok: ITT

FLASHMOB

Budapest olvas! – flashmob a Könyvhéten

Az Ünnepi Könyvhéten másodszor rendezi meg olvasást népszerűsítő flashmobját a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Budapest Könyvfőváros Projekt. Habár június 9-ig még van egy kis idő, azért már most szólunk: minél többen vegyetek részt az eseményen, akár az osztályotokkal, hogy rendhagyó magyaróra keretében ünnepeljétek a közös olvasás izgalmas élményét, és együtt éljétek át a könyvheti forgatag varázsát!
Menjetek olvasni a térre!

Budapest, Vörösmarty tér; június 9. péntek, 15.00
Minden tudnivaló megtalálható: ITT

PÁLYÁZAT

Women in Comics – Képregényes rezidensprogram az EU támogatásával 

A WOMCOM – Women in Comics a női képregényalkotók jelenlétét és a társadalmi nemekkel kapcsolatos témák képregényes feldolgozását támogató kétéves projekt. A téma iránt érdeklődő alkotók május végéig kéthetes rezidensprogramokra pályázhatnak.
A rezidensprogram alkotási lehetőséget és mentorálást, közösségépítő eseményeket, teljes ellátást, kiállítást, katalógusba kerülést és online repozitóriumban való részvételt foglal magában – a program nyelve angol. Jelentkezzetek bátran, éljetek a lehetőséggel!
A jelentkezési határidő: 2023. május 31.

Minden tudnivaló megtalálható: ITT és ITT

Szereplőválogatás – családi nagyjátékfilmhez

Nyáron készülő családi nagyjátékfilmbe keresnek 6–8 éves lányt, szöveges szerepre, a rendező Lakos Nóra lesz. Ha ismertek olyan gyereket, aki alkalmas lenne rá, és szívesen kipróbálná, milyen egy forgatás, osszátok meg a lehetőséget!

További információ: ITT

Bakó Kata