Vissza
  • 2021.03.26
  • Wittmann Ildikó

Fiala Borcsa új gyerekregénye, ALMA-díj és online tárlat a Mesemúzeumban

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

A hónap gyermekkönyvei a Líra Könyvklubban

A Líra Könyvklub márciusi gyerekkönyves adásának témája két, kamaszoknak szóló újdonság: Maros Edit Bonyolult egy banda és Mészáros Dorka Felelsz vagy mersz? című könyve.

Maros Edittel és Mészáros Dorkával Czakó Réka, a Neveljünk olvasókat! csoport alapítója és az Égigérő gyerekkönyves blog szerkesztője beszélget.

A beszélgetést 2021. március 28-án, vasárnap 17 órától közvetítik élőben a Líra Könyv Facebook-oldalának hírfolyamán.

Részletek: ITT 

Kalandok az erdő mélyén

Március 30-án, kedden 18.30-tól Fiala Borcsa vadonatúj könyve, a Kalandok az erdő mélyén mutatkozik be, ami Borcsa eddigi köteteihez híven pörgős és vicces lesz, tele nem várt fordulatokkal – és legalább ennyire sziporkázónak ígérkezik a könyvbemutató, ahol a szerzővel Balázs Eszter, a Kolibri Kiadó főszerkesztője fog beszélgetni.

Részletek: ITT

IRODALOM

Hej, Dunáról! – Nem csak gyerekeknek

Talán a legjobb kortárs gyermekirodalmi műsor a Hajónapló az A38 Hajóról: az utóbbi idők kiváló szerzőivel folytatott beszélgetéseket lehet meghallgatni, akik aztán a műveikből is felolvasnak.

Nagy öröm a ritkán nyilatkozó Miklya Zsolt költőt hallani.

Ugyanitt elérhető beszélgetés Kertész Erzsivel, Adamik Zsolttal, Dóka Péterrel, Illés Andreával, Kiss Judit Ágnessel, ahogy nagy öröm volt látni a színvonalas beszélgetést Tóth Krisztina író-költővel is.

A Hej, Dunáról! a Köszönjük, Magyarország! pályázati program részeként valósult meg a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ), a Hajónapló, a Mesemúzeum és az A38 Hajó társszervezésében.

Érdemes feliratkozni a csatornára, mert tényleg tele van jobbnál jobb programokkal, nemcsak gyerekeknek szóló irodalom, de koncertek is elérhetőek ITT! 

Kasi Forever

Hiába született már 134 éve, Kassák Lajos avantgárdizmusa a mai napig forradalmian új, és az első verseiket író tizenévesek és fiatalok számára megkerülhetetlen élmény. Az irodalom és a képzőművészet fenegyerekének jó elmerülni a munkáiban vagy vaskos, de annál izgalmasabb életrajzi regényében. Születésnapjára a Kassák Múzeum munkatársai egy jó kis kvízzel készültek; akik legalább nyolc kérdésre tudják a választ, Kasi-verset kapnak ajándékba.

Facebook-bejegyzés a kvízzel: ITT

DÍJ

Itt gurul az ALMA-díj

Március 30-án, kedden pontban 13 órakor hozzák nyilvánosságra, hogy ki nyeri meg idén az évente kiosztott legrangosabb gyermekirodalmi elismerést, az Astrid Lindgren-Emlékdíjat. Aastrid Lindgren Memorial Award, vagy népszerű nevén ALMA).

Magyarországról Berg Judit író és Kárpáti Tibor illusztrátor a díj várományosa, de szerepel a listán a Spanyolországban élő Molnár Jacqueline és az erdélyi Kürti Andrea illusztrátor is. Idén 62 ország 268 jelöltje várja a díjat, amely a svéd kormány jóvoltából ötmillió svéd korona díjazással is jár.

A díjat a svéd kormány kulturális minisztere, Amanda Lind és Boel Westin, a díjkiosztó bizottság elnöke fogják bemutatni.

Facebook-esemény ITT 

SZÍNHÁZ

Vendégségben Bajor Gizinél

A színházi világnap alkalmából különleges programmal készül gyerekeknek az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Így ajánlják március 27-i, szombati programjukat:

„Feladványok egész sora vár rátok, miközben megismerhetitek a híres színésznő életét, felfedezhetitek egykori otthonát, melyben ma a Színészmúzeum működik. Gyűjtsétek magatok köré a szűk családot, vagy hívjátok az online térbe a barátokat, barangoljátok be otthonról a múzeumot! Keressétek a kódokat, oldjátok meg a rejtvényeket, hogy a játék végén megtudjátok, milyen titkot rejt Bajor Gizi kincsesládája.”

A program reggel kilenctől lesz elérhető, részletek: ITT

MÚZEUM

Online Kincseskamra

Megnyílt a Mesemúzeum első online tárlata, a Kincseskamra. Tényleg nagyon szuper a látvány és a kiállítási anyag is, ugyanis nyolc kortárs gyermekirodalmi szerző gyerekkori kincseit rejtik a kis ládikók, amelyeket mi is megkukkanthatunk. Egyszerre vicces és elgondolkodtató az egész, és ahogyan Mosonyi Aliz a gombot, mi a gombhoz a kabátot: az emlékhez a szerző egész gyerekkorát próbáljuk kitalálni.

ITT online is megtekinthető 

ÁLLAT

Vidrát otthonra!

Persze nem egy igazit, hiszen védett kisemlősünk a vadon vizeiben érzi a legjobban magát. Viszont amíg az állatkertek is zárva vannak, a Budapesti Állat- és Növénykert egy ingyenesen letölthető vidrás foglalkoztatófüzetet tett elérhetővé a honlapján. A kis füzet az állatkert Állatok és történetek című sorozatában jelenik meg, és sok játékos, ismeretterjesztő, kreatív kézműveskedésre bátorító ötlettel van tele, így akár családi programnak is beillik.

Részletek: ITT

Wittmann Ildikó